Bananenbrood
Bananenbrood

Bananenbrood

Overgewaaid vanuit Amerika naar Nederland: bananenbrood. Wij vullen de keuken maar wat graag met de geur van deze versgebakken heerlijkheid. P.s. Wist je dat bananenbrood eigenlijk meer cake is dan brood?

Wat is bananenbrood?

Wat is bananenbrood?

Bananenbrood = cakebeslag + rijpe bananen. Althans, dat is de essentie. Waarom het ooit brood is gaan heten, daar zijn de meningen over verdeeld. Waarschijnlijk heeft het te maken met de cakevorm waar het in gebakken wordt en de manier waarop we het eten (ten opzichte van cake). Waar we het wel over eens zijn? Het is een traktatie waar je ons voor mag wakker maken! Alleen al van de geur die uit de oven komt bij het bakken, gaan we watertanden. De redactie tipt: bananenbrood met sinaasappel en deze variant bananenbrood met noten en verse bramen.

Bananenbrood: hoe bewaren / invriezen / ontdooien?

Bananenbrood kun je, eenmaal afgekoeld, 4 dagen bewaren in een luchtdichte trommel in de koelkast. Je kunt het ook invriezen: eenmaal ingevroren is het 3 maanden houdbaar. Ontdooien kan buiten de koelkast, maar eenmaal ontdooid kun je het niet meer opnieuw invriezen. Tip: snijd het voor het invriezen in plakjes, dan heb je meteen de juiste portie én is het sneller ontdooid. Zorg er wel voor dat je de plakjes bananenbrood goed inpakt, anders worden ze droog.

Bananenbrood: hoe bewaren / invriezen / ontdooien?
Is bananenbrood gezond?

Is bananenbrood gezond?

Bananenbrood heeft een gezond/bewust imago, maar… That’s banana’s. Vanwege de basisingrediënten bloem, boter, suiker (niet in de Schijf van Vijf) en ei valt het gerecht eerder in de categorie cake. Maar een bewustere ingrediëntkeuze kan ook. Bloem vervang je dan door volkorenmeel en boter door een plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie). Suiker laten we achterwege en we maken gebruik van extra rijpe bananen (want die zijn zoeter). Het is dan niet meer zoals je gewend bent, maar zo kun je alsnog met mate eten.