Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse recepten
Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse recepten

Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse recepten

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika beslaan doordat het op 2 continenten ligt een enorm gebied. Uiteraard is er dan ook een gigantische diversiteit aan verschillende keukens en smaken. Hierdoor kunnen we dus ook eigenlijk niet spreken van Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse recepten, maar belichten we een aantal lekkere recepten uit (of geïnspireerd door) verschillende landen uit deze gebieden, zodat je een idee krijgt van de smaakvolle keukens uit dit grote gebied met culinaire schatten.

*op deze pagina zijn ook veel recepten te vinden die niet uit specifieke landen uit deze gebieden komen, maar hun inspiratie vinden in bepaalde keukens of met gebruik van ingrediënten die in deze werelddelen voorkomen.

Gevulde courgettes van Yotam Ottolenghi

Gevulde courgettes van Yotam Ottolenghi

Ingrediënten

6 personen

1

middelgrote ui

1 el

olijfolie

110 g

witte rijst

2 el

krenten

1 el

pijnboompitten

2 el

verse peterselie

½ tl

gedroogde munt

½ tl

gemalen piment

½ tl

kaneel

½ tl

gemalen kruidnagel

3 el

citroensap

3

courgettes

175 ml

kokend water

1½ el

kristalsuiker

  1. Smoor de ui in de olie glazig. Voeg de rijst, krenten, pijnboompitten, fijngesneden peterselie, munt, specerijen en de helft van het citroensap toe. Smoor alles nog af en toe roerend 5 minuten op laag vuur.
  2. Snijd de courgettes overlangs doormidden en schep met een lepel het vruchtvlees er voor een deel uit zodat er ‘bootjes’ ontstaan. Zet ze in een ondiepe pan waarin ze precies naast elkaar passen. Schep de rijstvulling erin.
  3. Giet het kokende water met het over­gebleven citroensap in de pan en strooi de suiker en wat zout rond de courgettes. De vloeistof moet tot net onder de vulling blijven.
  4. Laat de courgettes 30­-40 minuten zachtjes koken, schep af en toe het kook­ vocht over de courgettes. De courgettes zijn klaar als de rijst beetgaar is en al het vocht is opgenomen.
  5. Laat ze helemaal koud worden en zet ze in de koelkast. Garneer ze voor het opdienen met fijngesneden peterselie.
Shakshuka: eenpansgerecht met eieren

Shakshuka: eenpansgerecht met eieren

Shakshuka is in de basis een stoof van tomaten en ei. Dit gerecht wordt in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten veel gegeten als ontbijt en elke streek heeft zijn eigen variant. De basis is dus tomaat, maar paprika komt ook veel voor. En er zijn groene shakshuka’s met onder andere spinazie. Pittig, mild, met komijn, paprikapoeder, piment, harissa, venkelzaad en/of korianderzaad: de smaken wisselen per gebied. Ui en knoflook mogen, maar zijn geen vast onderdeel. Als topping zijn koriander, peterselie, munt, witte kaas en/of olijfolie een optie.

Couscous: stomen maar!

Hoewel sommige instructies anders doen vermoeden (alleen even wellen), hoort couscous toch echt gestoomd te worden. Doe de couscous in een grote kom, besprenkel met olie en bestrooi met een flinke theelepel zout. Wrijf en masseer de couscous zodat elke korrel lichtjes glimt. Schenk er lauwwarm water op en laat de couscous 10 minuten staan, totdat het water opgenomen is. Roer de couscous los met een garde. Schep in het bovenste deel van een couscouspan, stoompan, in een met een kaasdoek beklede zeef of stoommand of in de schaal van de stoomoven. Stoom de couscous ca. 10 minuten, bij voorkeur boven kokende bouillon en anders boven een pan met een flinke laag goed kokend water. Doe de eenmaal gestoomde couscous terug in de grote kom, besprenkel met wat koud water en roer los met een garde.

Couscous: stomen maar!
Falafel: hoe wordt het gemaakt?

Falafel: hoe wordt het gemaakt?

De lekkerste falafel maak je van gedroogde kikkererwten, die je een nacht of langer laat weken in water. Je hoeft de kikkererwten dan niet meer te koken. Hier maak je een deegje van dat je op smaak brengt, tot balletjes rolt en frituurt. In plaats van kikkererwten worden ook wel gedroogde tuinbonen gebruikt. Naast knoflook en zout kun je als smaakmaker ook peterselie, koriander, kurkuma, komijn en pepers toevoegen. Falafel is echt streetfood, dat je bij voorkeur eet in een pita, met groenten en een saus van tahin (sesampasta).