Aubergine
Aubergine

Aubergine

Het beste van aubergine? Dat is misschien wel z’n veelzijdigheid. Van gevulde aubergines tot een lasagne en van Indiase curry tot moussaka: met deze dieppaarse groente kun je alle kanten op!

Aubergines uit de oven

Aubergines uit de oven

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de aubergines met steeltje in de lengte. Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, maar laat de schil heel. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in reepjes. Leg de aubergines met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de rode peper over de auberginehelften. Besprenkel met 5 el olie en bestrooi met de gedroogde tijm, peper en zout. Rooster ca. 40 min. in de oven.
  2. Bereid ondertussen de notenrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het amandelschaafsel in 3 min. goudbruin. Haal de blaadjes van de takjes munt en pureer met de rest van de olie met een staafmixer. Pers de knoflook boven de Griekse yoghurt en meng door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Schep de yoghurt op de aubergines. Besprenkel met muntolie en bestrooi met amandelschaafsel. Serveer met de rijst. Bon appétit!
Hoe kun je aubergine het beste bereiden?

Hoe kun je aubergine het beste bereiden?

Je kunt aubergines op veel verschillende manieren bereiden, zoals bakken , roosteren, grillen, stoven, stomen of poffen in de oven. Aubergines zuigen olie op als een spons, dus bestrooi gesneden aubergine eerst met wat zout en laat 30 minuten staan voordat je ze droogdept en bakt. Het zout onttrekt vocht aan de groente, waardoor er minder olie wordt opgenomen tijdens het bakken. Zorg er verder voor dat aubergine helemaal gaar wordt, want rauwe aubergine bevat solanine, een stof die in te grote hoeveelheden giftig is en kan leiden tot gezondheidsklachten.

Hoe gebruik je aubergine als vleesvervanger?

Aubergine is een veelzijdig en smaakvol ingrediënt dat steeds populairder wordt als vleesvervanger. Bekijk onze inspiratie voor vegetarische auberginegerechten en ga aan de slag! Aubergine kan je bakken, grillen, roosteren, stomen, pureren, of zelfs rauw eten. Hierdoor kan je er veel verschillende gerechten mee maken, zoals een vegetarische lasagne, aubergine pizzas of aubergine burgers. Daarnaast is aubergine een geweldige vervanger voor vlees omdat het veel smaak absorbeert. Dit maakt het een geweldige keuze voor gerechten zoals ratatouille en baba ghanoush. Hierdoor kan het een grote hoeveelheid smaak toevoegen aan vegetarische gerechten.

Hoe gebruik je aubergine  als vleesvervanger?
Aubergine: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aubergine: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aubergines zijn gevoelig voor lage temperaturen. Je kunt ze het beste buiten de koelkast bewaren, op een donkere, koele plaats. Rauwe aubergine invriezen kan niet; er blijft dan niets over van de structuur. Wil je aubergine toch invriezen? Snijd de groente in blokjes en bak of stoom deze eerst. In een goed gesloten diepvriesbak of -zak is gare aubergine maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Weer opwarmen? Haal een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Warm de blokjes op in ca. 15 minuten, in een voorverwarmde oven op 180 °C.