Witlof
Witlof

Witlof

Witlof: die heerlijke, lichtbittere groente die naarmate je ouder wordt steeds lekkerder gaat smaken. Variëren met witlof is makkelijk: je kunt er een salade mee maken, roerbakken of witlof old skool verwerken in een ovenschotel met ham en kaas. Allemaal lekker!

Witlof recepten

Witlof koken, bakken en roerbakken: hoe doe je dat?
Witlof koken, bakken en roerbakken: hoe doe je dat?

Witlof koken, bakken en roerbakken: hoe doe je dat?

Witlof koken doe je in 12 tot 15 minuten, afhankelijk van de grootte, in ruim kokend water met eventueel zout. Witlof bakken duurt 5 tot 10 minuten in een koekenpan met olie of boter op laag tot middelhoog vuur, en roerbakken 2 tot 4 minuten in een wok op hoog vuur. Dus hoe snel wil je aan tafel?

Is witlof gezond?

Witlof is hartstikke gezond. De groente bevat veel vezels, kalium en vitamine C, en maar weinig calorieën . Wil je witlof healthy bereiden? Maak dan eens een ovenschotel van witlof met vis of serveer witlof met varkenshaas. Gezond, lekker en boordevol smaak.

Is witlof gezond?
Is witlof gezond?
Hoe snijd je witlof?
Hoe snijd je witlof?

Hoe snijd je witlof?

Maak de witlof eerst schoon. Verwijder de buitenste bladeren en was de lof met de punt naar beneden onder koud stromend water. Snijd eerst de harde onderkant van de stronk en pel de blaadjes eraf als een bloem. Of: snijd de witlof in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en snijd de witlof dan in partjes, reepjes of stukjes.

witlof ovenschotel met ham, kaas en mosterdpuree
witlof ovenschotel met ham, kaas en mosterdpuree

witlof ovenschotel met ham, kaas en mosterdpuree

Ingrediënten

4 personen

1 kg

iets kruimige aardappel

6

stronken witlof

2 el

grove Zaanse mosterd

25 g

ongezouten roomboter

200 ml

halfvolle melk

12 plakken

Goudse belegen kaas 48+

12 plakken

achterham

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (20 x 30)

  • pureestamper

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Snijd ondertussen de onderkant van het witlof, snijd ze in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en eventueel de verkleurde buitenste bladeren. Kook ze 3 min. in een grote pan in water. Giet af en laat uitlekken.
  2. Giet de aardappelen af en stamp met de mosterd, boter en melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout toe. Verdeel de puree over de ovenschaal. Leg de plakken kaas naast elkaar op de snijplank, leg de ham erop en wikkel de witlof erin. Leg de rolletjes naast elkaar op de puree. Bak de puree in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar.