Aubergine

Het beste van aubergine? Dat is misschien wel z’n veelzijdigheid. Van gevulde aubergines tot een lasagne en van Indiase curry tot moussaka: met deze dieppaarse groente kun je alle kanten op!

Aubergine recepten

Gevulde aubergine uit de oven
Gevulde aubergine uit de oven

Gevulde aubergine uit de oven

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 tenen knoflook
  • 6 trostomaten
  • 15 g verse basilicum
  • 20 g verse platte peterselie
  • 2 aubergines
  • 1/2 potje zongerijpte Taggia-olijven
  • 6 el traditionele olijfolie
  • 2 middelgrote eieren
  • 100 g Pecorino Romano
  • 50 g paneermeel
  • 50 g kappertjes
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (25 x 30 cm)
  1. Snijd de knoflook fijn en de tomaten in blokjes. Snijd het basilicum en de peterselie fijn. Snijd de olijven grof en halveer de aubergines in de lengte. Kook de aubergines 5 min. in kokend water. Neem uit de pan en laat iets afkoelen. Schep met een lepel het vruchtvlees eruit, laat een ½ cm zitten. Snijd het vruchtvlees fijn.
  2. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de ovenschaal in met de olie en leg de uitgeholde aubergines erin. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de knoflook 2 min. Voeg de fijngesneden aubergine toe en bak met het deksel op de pan op laag vuur 10 min. Verhit de rest van de olie in een pan en bak de tomaten 5 min. tot het bijna saus is. Voeg het basilicum, peper en zout toe en neem de pan van het vuur.
  3. Klop de eieren los en rasp de kaas. Meng het ei, paneermeel, peterselie, olijven, kappertjes en de gebakken aubergine in een kom. Voeg de helft van de kaas toe. Vul de aubergines met het mengsel, verdeel de tomatensaus erover en bestrooi met de rest van de kaas. Bak ca. 20 min. in de oven.

Hoe kun je aubergine het beste bereiden?

Je kunt aubergines op veel verschillende manieren bereiden, zoals bakken , roosteren, grillen, stoven, stomen of poffen in de oven. Aubergines zuigen olie op als een spons, dus bestrooi gesneden aubergine eerst met wat zout en laat 30 minuten staan voordat je ze droogdept en bakt. Het zout onttrekt vocht aan de groente, waardoor er minder olie wordt opgenomen tijdens het bakken. Zorg er verder voor dat aubergine helemaal gaar wordt, want rauwe aubergine bevat solanine, een stof die in te grote hoeveelheden giftig is en kan leiden tot gezondheidsklachten.

Aubergine: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Aubergines zijn gevoelig voor lage temperaturen. Je kunt ze het beste buiten de koelkast bewaren, op een donkere, koele plaats. Rauwe aubergine invriezen kan niet; er blijft dan niets over van de structuur. Wil je aubergine toch invriezen? Snijd de groente in blokjes en bak of stoom deze eerst. In een goed gesloten diepvriesbak of -zak is gare aubergine maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer. Weer opwarmen? Haal een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Warm de blokjes op in ca. 15 minuten, in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Zo doe je dat: aubergine grillen, wokken, roosteren

Met welke techniek ga jij aubergine klaarmaken? Maak heerlijke burgers van gegrilde aubergine met hummus, wok de aubergine in een Indiase curry met kip óf rooster de aubergine á la Yotam Ottolenghi. Deze drie handige kooktechnieken met aubergine zijn onmisbaar: grillen, wokken en roosteren. Aubergine grillenSnijd de aubergines in ronde plakken van 1 cm dik. Bestrijk ze met de olijfolie en bestrooi met peper en eventueel zout. Verhit de grillpan en grill de plakken aubergine in ca. 10 min. gaar. Bijbehorend recept: https://www.ah.nl/allerhande/video/R-V2888710/burger-van-aubergine-met-hummus Aubergine wokkenSnijd 1 aubergine in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Verhit 3 eetlepels arachideolie in een wok en roerbak de aubergine in 5 minuten. Goudbruin en gaar. Schep uit de wok op een bord. Bijbehorend recept: https://www.ah.nl/allerhande/video/R-V2622839/indiase-curry-met-kip-aardappel-en-aubergine Aubergine roosterenVerwarm de oven voor op 200 graden. Halveer 2 aubergines in de lengte en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft. Besprenkel de helften royaal met 2,5 eetlepel olijfolie en bestrooi ze met peper en eventueel zout. Rooster ze ongeveer 40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen. Bijbehorend recept: https://www.ah.nl/allerhande/video/R-V2558176/yotam-ottolenghi-s-geroosterde-aubergines
00:28