Courgette
Gepureerd in de soep, als vervanger van spaghetti of gegrild in een salade: met courgette kun je alle culinaire kanten op.

Courgette invriezen: hoe?
Courgette invriezen is mogelijk als je deze eerst kort van tevoren blancheert (kort voorkoken). Luchtdicht verpakt is courgette tot wel 12 maanden in de vriezer te bewaren. Wil je (een restje) rauwe courgette invriezen? Volg dan dit stappenplan:
- Breng in een pan ruim water aan de kook.
- Maak de courgette schoon en snijd in plakjes of blokjes.
- Kook de courgette 1 minuut.
- Spoel onder koud stromend water om het gaarproces te stoppen.
- Laat de courgette uitlekken en dep droog met een schone handdoek of keukenpapier.
- Vries de courgette in een diepvriesbestendige luchtdichte bewaardoos of diepvrieszak in.
- Tip: na een paar uur in de vriezer kun je de halfbevroren plakjes of blokjes even van elkaar losmaken. Zo kun je de courgette voor gebruik makkelijker portioneren.
- Bewaar de courgette tot 12 maanden in de vriezer.
Hoe kun je het best courgette bewaren?
Ongesneden rauwe courgettes kun je het best buiten de koelkast bewaren. Ze zijn buiten de koelkast zelfs langer houdbaar dan in de koelkast. Als je de courgette al gesneden hebt, kun je die wél weer beter in de koelkast bewaren – verpakt in vershoudfolie. In het kort:
Bewaar ongesneden courgettes tot 6 dagen op een koele plek buiten de koelkast.
Bewaar gesneden courgettes in vershoudfolie verpakt tot 2 dagen in de koelkast.
Gebakken courgette kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bewaardoos in de koelkast bewaren.


Moet je een courgette schillen?
Het schillen van een courgette is niet nodig. Net als in de rest van de groente zitten er in de schil waardevolle voedingsstoffen. Daarnaast krijg je met de schil extra vezels binnen, die weer goed zijn voor je spijsvertering. Wel even goed wassen voor gebruik.
Is courgette gezond?
Courgette is gezond! De pompoenachtige groente bevat veel vezels en voedingsstoffen, zoals vitamine C en mineralen. Daarnaast is courgette koolhydraatarm en bevat de groente maar weinig calorieën. Je kunt er dus lekker veel van eten.


Wanneer zijn courgettes in ‘t seizoen?
Courgette is het hele jaar door verkrijgbaar. Van februari tot en met november kun je courgettes kopen die in Nederland zijn geteeld. Oorspronkelijk groeien courgettes hier in de zomer en oogst je ze van juli tot en met september. In die maanden groeien ze opeens enorm hard. De grootste courgette ooit gemeten was maar liefst 2,5 meter!

Romige courgettesoep
Ingrediënten
6 personen
2
middelgrote uien
1 teen
knoflook
2
courgettes
2 el
traditionele olijfolie
1 tl
gedroogde Provençaalse kruiden
2
groentebouillonblokjes
1 l
water
125 ml
verse slagroom
- Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Snijd de courgettes in blokjes van 2 cm.
- Verhit de olie in een soeppan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 5 min. op laag vuur. Voeg de courgette en Provençaalse kruiden toe en bak 3 min. mee. Voeg het water en de bouillontabletten toe, breng aan de kook en laat 10 min. op laag vuur koken.
- Pureer de courgettesoep met de staafmixer tot een gladde soep. Roer ¾ van de slagroom erdoor en verwarm 1 min. door. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over de borden en garneer met de rest van de slagroom en de muntolie.