Courgette

Gepureerd in de soep, als vervanger van spaghetti of gegrild in een salade: met courgette kun je alle culinaire kanten op.

Is courgette gezond?

Courgette is gezond! De pompoenachtige groente bevat veel vezels en voedingsstoffen, zoals vitamine C en mineralen. Daarnaast is courgette koolhydraatarm en bevat de groente maar weinig calorieën. Je kunt er dus lekker veel van eten.

Moet je een courgette schillen?

Het schillen van een courgette is niet nodig. Net als in de rest van de groente zitten er in de schil waardevolle voedingsstoffen. Daarnaast krijg je met de schil extra vezels binnen, die weer goed zijn voor je spijsvertering. Wel even goed wassen voor gebruik.

Wanneer zijn courgettes in ‘t seizoen?

Courgette is het hele jaar door verkrijgbaar. Van februari tot en met november kun je courgettes kopen die in Nederland zijn geteeld. Oorspronkelijk groeien courgettes hier in de zomer en oogst je ze van juli tot en met september. In die maanden groeien ze opeens enorm hard. De grootste courgette ooit gemeten was maar liefst 2,5 meter!

Courgette: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gebakken courgette kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Bereide courgette kun je beter niet invriezen, omdat de structuur dan erg slap wordt. Verwerk je de groente in bijvoorbeeld courgettelasagne of courgettesoep, dan gaat invriezen beter. Zo is courgette maximaal 3 maanden houdbaar.

Courgette recepten

Romige courgettesoep
Romige courgettesoep

Romige courgettesoep

Ingrediënten

voor 6 personen
  • 2 middelgrote uien
  • 1 teen knoflook
  • 2 courgettes
  • 7 el traditionele olijfolie
  • 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 liter water
  • 15 g verse munt
  • 250 ml verse slagroom
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • staafmixer met hoge beker
  1. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Snijd de courgettes in blokjes van 2 cm.
  2. Verhit 2 el olie (per 6 personen) in een soeppan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 5 min. op laag vuur. Voeg de courgette en Provençaalse kruiden toe en bak 3 min. mee. Voeg het water en de bouillontabletten toe, breng aan de kook en laat 12 min. op laag vuur koken.
  3. Pluk ondertussen de blaadjes van de munt. Kook de muntblaadjes 10 sec. en koel meteen terug in ijskoud water (blancheren). Laat uitlekken op keukenpapier. Doe de munt samen met de rest van de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer fijn. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Pureer de courgettesoep met de staafmixer tot een gladde soep. Roer ¾ van de slagroom erdoor en verwarm 1 min. door. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over de borden en garneer met de rest van de slagroom en de muntolie.

Hasselback-courgette

Deze vegetarische hasselback van courgette met feta is een heerlijk bijgerecht bij bijvoorbeeld een Grieks recept.BIJGERECHT – 4 PERS. – 10 MIN. + 20 MIN. OVENTIJDINGREDIËNTEN2 courgettes 1 el (olijf)olie1 tl Griekse kruiden (potje 14 g, Euroma)150 g feta (biologisch)2 takjes munt bakpapierHasselback courgette makenVerwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de courgettes in de breedte om de 1 cm in, maar niet door. Leg de courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olie en bestrooi met de helft van de kruiden. Bak de courgettes 15 min. in het midden van de oven gaar.Feta snijden en toevoegenSnijd ondertussen de feta in de lengte en vervolgens in plakken van een ½ cm. Neem de courgettes uit de oven en steek de plakken feta in de inkepingen. Bestrooi met de rest van de kruiden. Bak de hasselbacks nog 10. min. tot de kaas verkleurd.GarnerenNeem de courgettes uit de oven en verdeel de blaadjes munt erover. Serveer direct.
00:23