Tomatensoep

Tomatensoep is dé klassieker onder de soepen. En lekker dat-ie is! Deze allemansvriend is heerlijk als voor- of bijgerecht en breid je makkelijk uit naar een maaltijdsoep met extra groenten en balletjes. Hoe eet jij ‘m het liefst?

Tomatensoep maken
Tomatensoep maken

Tomatensoep maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 500 g romatomaat
  • 2 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 1 tl kristalsuiker
  • 20 g verse oregano
  • 1 groentebouillontablet
  • 500 ml kraanwater
  • 250 ml rode wijn
Zet producten op mijn lijst
  1. Ontvel de tomaten en snijd in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de sjalotten en knoflook in 3 min. zachtjes. Voeg de tomatenstukjes en de suiker toe en bak nog 4 min. Voeg wat gemalen peper toe. Pluk de blaadjes oregano van de takjes en meng de helft door de tomatensaus.
  2. Maak met het tablet 500 ml bouillon (per 4 personen) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de wijn en warme bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 30 min. zachtjes koken. Roer af en toe.
  3. Breng op smaak met peper en eventueel zout en verdeel de soep over diepe borden. Strooi de rest van de oregano over de soep.

Welke tomaten gebruik je in een verse tomatensoep?

De pomodori- of romatomaten – te herkennen aan hun langgerekte vorm – hebben stevig vruchtvlees, zijn heerlijk zoet en bevatten weinig zaden. Met hun volle smaak zijn deze rode vitaminebommetjes ideaal voor een verse tomatensoep. Heb je iets minder tijd? Of moeite om verse tomaten te vinden? Dan zijn tomaten uit blik een goede vervanger. Vaak zijn ze rijp geplukt, wat hen minstens zo lekker maakt als verse tomaten.

Welke soorten tomatensoep zijn er?

Door de jaren heen zijn er veel varianten van tomatensoep ontstaan. Zo bevat bijvoorbeeld de Chinese tomatensoep i.p.v. runderbouillon kippenbouillon, stukjes kip en mihoen. Én word je verrast door extra specerijen zoals ketjap of azijn. Met de Italiaanse tomatensoep geef je je tomatensoep een mediterraans tintje door er Italiaanse roerbakgroenten en Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Door slagroom, mascarpone of crème fraîche door de klassieke tomatensoep te roeren, maak je ’m lekker romig. Hello tomaten crèmesoep!

Hoe bewaar je tomatensoep?

Tomatensoep kun je max. 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep na bereiding eerst volledig afkoelen om te voorkomen dat hij sneller bederft. Zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs en zet deze vervolgens goed afgesloten in de koelkast. Wil je de tomatensoep langer bewaren? Dat kan! Door de soep in te vriezen (-18 ºC), verleng je de houdbaarheid tot 3 maanden. Tip vóór het eten: laat de soep eerst ontdooien in de koelkast en verwarm ‘m vervolgens in kleine porties op.

Hoe varieer je met tomatensoep?

Met tomatensoep kun je volop variëren. Door er extra groenten en balletjes aan toe te voegen, geef je de soep een rijkere smaak. Daarnaast tover je ’m om tot een goedgevulde maaltijdsoep door er pasta aan toe te voegen. Kies bijvoorbeeld voor verse perline pasta; extra lekker met een ciabatta erbij. Nog een stapje verder? Schep een theelepel pesto in de tomatensoep en bedek de kom vervolgens met een plakje bladerdeeg. Plaats de soepkom in de oven en laat het deeg in 10-15 minuten goudbruin kleuren. Tadaa… tomatensoep met een krokant dakje!

Tomatensoep met verse basilicum

Go tomato! Dezen soep zet je snel op tafel en smaakt ook nog eens verrukkelijk. Het proberen waard dus! Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de sjalot en knoflook zachtjes glazig. Snijd 750 gram rijpe tomaten in vieren. Voeg toe en bak 5 minuten mee. Voeg 2 theelepels paprikapoeder toe. Voeg 750 milliliter kruidenbouillon toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Scheur de blaadjes van 15 gram basilicum in stukjes en roer ze op het laatste moment door de soep. Serveer in grote kommen. Zo maak je tomatensoep met verse basilicum.
02:23