Pompoen
Pompoen

Pompoen

Met zijn nootachtige en ietwat zoete smaak en zachte structuur is pompoen een veelzijdige groente, die zowel in hartige als zoete gerechten kan. Lekker geroosterd in de oven of verwerkt in curry, taart of verwarmende soep!

Pompoen recepten

Hoe kook je met pompoen?
Hoe kook je met pompoen?

Hoe kook je met pompoen?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1.5 kg flespompoen
  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 250 g winterpeen
  • 3 el milde olijfolie
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 liter kraanwater
  • 1 tl tabasco
  • 125 g crème fraîche
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • staafmixer
  1. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snijd ook de uien en knoflook in stukjes en de winterpeen in plakken.
  2. Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook en winterpeen toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de laurierblaadjes en komijn toe en bak 1 min. mee. Voeg de bouillontablet en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken.
  3. Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met de tabasco, peper en eventueel zout. Verdeel over diepe borden of kommen en schep op elke portie een lepeltje crème fraîche.

Is pompoen gezond?

Pompoen valt binnen de Schijf van Vijf en is dus een gezonde keuze. De groente is van nature rijk aan vitamine C. Net als onder andere wortels bevat pompoen bètacaroteen. Dat wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A.

Hoe schil en snijd je een pompoen?

Een pompoen schillen en snijden kan op verschillende manieren, afhankelijk van wat je wilt maken. Wil je de pompoen vullen of als soepkom gebruiken, snijd dan het kapje eraf. Haal vervolgens de pitten en het draderige vruchtvlees eruit met een lepel. Als je alleen het vruchtvlees nodig hebt, snijd je de pompoen in kwarten. Na het verwijderen van de pitten kun je de pompoen eventueel met een dunschiller of een mesje schillen en dan het vruchtvlees in stukken of plakken snijden.

Hoe lang moet pompoen koken?

Blokjes van 2 bij 2 cm kook je in 12 tot 15 minuten gaar. Pompoen in kleinere stukjes kun je korter koken. Snijd je de pompoen in grovere stukken, dan moet je ze langer laten koken. Je kunt testen of de pompoen gaar is door er met een vork in te prikken. Als dat gemakkelijk gaat, is de pompoen klaar!

Pompoen schillen en snijden

Een pompoen snijden en schillen kan op verschillende manieren. Welke manier je kiest hangt af van het gebruik van de pompoen en het vruchtvlees. In dit instructiefilmpje van Allerhande worden de verschillende manieren eenvoudig uitgelegd en zie je hoe je zelf een pompoen kunt snijden.
01:05