Gewokt, gebakken, in een salade, gefrituurd, als soep: courgette leent zich door zijn milde smaak en stevige structuur voor tientallen bereidingswijzen. Kijk maar naar deze veelzijdige recepten.

Wat een makkie
Tegenwoordig variëren we eindeloos met courgette. En dat mag ook wel, want het is een van de makkelijkst te telen groenten. Ook het schoonmaken is zo gepiept: schillen is niet nodig, maar even wassen en de uiteinden eraf snijden is wel aan te raden. Een courgette snijden kan in de lengte of de breedte. Leuk weetje: ook de bloemen van de courgetteplant zijn te eten. Gefrituurd of gevuld zijn het echte delicatessen!

Wie, wat, waar?
In grotten in Mexico zijn courgettezaden gevonden die al tienduizend jaar oud waren. Het verhaal gaat dat Columbus courgettezaden uit Mexico meenam op zijn ontdekkingsreis naar Amerika. In de zestiende eeuw kwam de courgette naar Europa. De langwerpige groente is met name geschikt voor tropische landen, waar hij het hele jaar door kan groeien. In Nederland wordt courgette van april tot november geteeld.

Hoe kleiner, hoe lekkerder
De donkergroene is de bekendste variant, maar er zijn ook roomwitte, gele en gespikkeld lichtgroene courgettes. Alle kleuren hebben dezelfde smaak. Wat wél effect heeft op de smaak, is de grootte van de courgette. Over het algemeen geldt: hoe kleiner, hoe lekkerder. Verder hoort de groente stevig en gaaf te zijn. En het steelstompje moet er nog aan zitten, dan is courgette beter houdbaar.

Bereiden
Courgette moet knapperig blijven, dus hoeft maar kort te worden bereid. Het is heerlijk om 'm te barbecueen of grillen en daarna te eten met een beetje olijfolie, peper en zout. Ook lekker: als soep, gefrituurd of geroerbakt.

Ga je courgette bakken of grillen, houd dan zo'n 5-7 minuten aan. Je kunt courgette ook in de oven bereiden. Snijd de courgette in dikke plakken en bak op 190°C in 6-8 minuten.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.