Witlofsalade

Zin in fris, zoet én een beetje bitter? Dan zit je goed met een witlofsalade. Met de licht bittere smaak van witlof kun je namelijk eindeloos variëren! Lekker als fris bijgerecht maar ook als goedgevulde maaltijdsalade.

Witlofsalade recepten

Witlofsalade maken
Witlofsalade maken

Witlofsalade maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 4 stronken witlof
  • 1 fuji appel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 10 g verse selderij
  • 320 g zoetzure zilveruitjes
  • 3 el mayonaise
Zet producten op mijn lijst
  1. Snijd de onderkant van de stronken witlof. Halveer de stronken in de lengte en snijd in reepjes. Doe in een grote schaal. Halveer de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de bleekselderij in dunne boogjes en de selderij fijn. Laat de zilveruitjes uitlekken, maar vang het vocht op.
  2. Voeg de appel, bleekselderij, selderij en uitjes toe aan het witlof. Meng 2 el opgevangen vocht (per 4 personen) en de mayonaise tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep door de salade en serveer.

Welke dressing gebruik je voor witlofsalade?

Mosterd, honing en azijn zijn goede smaakmakers voor een witlofsalade. Met een honing-mosterddressing geef je de salade een lekkere zoete nasmaak. Liever iets pittigers? Probeer dan een dressing met kerrie als basis zoals deze tandooridressing. Allerhande tipt: voeg de dressing vlak voor het serveren toe om te voorkomen dat je van je witlofsalade een slappe hap maakt.

Hoe bewaar je witlofsalade?

Witlofsalade kun je in een afgesloten bak maximaal 1 dag in de koelkast bewaren. Gebruik je dressing of toppings? Bewaar deze dan apart en voeg ze pas toe vlak voordat je de salade serveert. Hierdoor blijft de witlof lekker knapperig en slinkt de bladgroente minder snel. Nog langer bewaren? Witlof kun je tot 12 maanden bewaren in de vriezer. Blancheer de groente wel vooraf 2-5 minuten en laat het afkoelen voor het de vriezer in gaat.

Wat is lekker bij witlofsalade?

Witlofsalade is ideaal als knapperig en luchtig bijgerecht. Zo gaat de salade goed samen met een ‘zwaarder’ gerecht waarin aardappelen, vlees of vis de hoofdrol spelen. Voeg de witlof bijvoorbeeld eens toe aan deze kipschnitzel met ovengebakken aardappeltjes. Of wat dacht je van witlofsalade bij de sushi? De licht bittere smaak van de witlof past goed bij de romige smaak van mayonaise. Maar ook bij deze fruitige ovenschotel komt de frisse smaak van de bladgroente goed tot z’n recht.

Hoe varieer je met witlofsalade?

Vanwege zijn nootachtige bite combineert witlof goed met zoete toppings. Het zoete van het fruit heft het bittere van de bladgroente namelijk heel subtiel op. Kies bijvoorbeeld voor een witlofsalade met appel en sinaasappel. Gaat je voorkeur naar iets zwaarders, voeg dan wat vlees of vis toe aan je salade. Met gerookte kip en peer verander je de salade al snel in een goedgevulde maaltijdsalade. Maak de salade af door er crunchy walnoten of pecannoten aan toe te voegen. Extra lekker!

Witlofsalade met kip en peer

Deze goed gevulde witlofsalade met gerookte kipfilet, bleekselderij, peer en pecannoten is heerlijk als maaltijd. Voor op een warme zomeravond, bijvoorbeeld. Eet smakelijk! Dressing Doe 150 milliliter karnemelk en 100 gram roquefort in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een dressing. Breng op smaak met versgemalen peper. Vlees, groenten en noten Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster 70 gram pecannoten 3 minuten. Laat ze afkoelen op een bord. Snijd 400 gram bleekselderij in boogjes van een halve centimeter. Haal de blaadjes van 450 gram stronken witlof los en snijd in 3 stukken. Snijd 160 gram gerookte kipfilet in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Snijd 2 ongeschilde handperen in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in de lengte in dunne plakjes. Salade mengen Meng het witlof, de bleekselderij, kipfilet, peer en 75 gram veldsla. Schep de dressing erdoor en bestrooi met de pecannoten. Zo maak je witlofsalade met kip en peer.
02:52