Hummus

Hummus

Inmiddels compleet ingeburgerd in de Nederlandse keuken: hummus. Deze veelzijdige kikkererwtenpasta maak je gemakkelijk zelf. Ontdek het basisrecept met tahin en varieer erop los door hummus te mixen met verse kruiden, diverse groenten en zelfs chocolade!

Hummus maken: zo doe je dat

Hummus maken: zo doe je dat

  1. Laat de kikkererwten met de helft van de baking soda 1 nacht weken in ruim water. Het weken met baking soda helpt om ze sneller zacht te laten worden en om de hummus romiger te maken.
  2. Giet de kikkererwten af en doe samen met het water en de rest van de baking soda in een pan. Breng aan de kook en laat ca. 30 min. koken tot ze gaar zijn. Schep regelmatig het schuim eraf. De kikkererwten zijn goed als je ze makkelijk kunt pletten, maar ze niet uit elkaar vallen.
  3. Pers ondertussen de citroen uit en snijd de knoflook en peterselie fijn.
  4. Giet de kikkererwten af, maar vang 50 ml (per 4 personen) kookwater op. Houd 1 el kikkererwten (per 4 personen) achter ter garnering en doe de rest in de keukenmachine. Maal met het kookvocht tot een gladde hummus. Voeg de tahina, 1½ el citroensap (per 4 personen), de knoflook en het zout toe terwijl de machine draait. Laat de keukenmachine nog minimaal 5 min. draaien. Dit is nodig voor een gladde, romige hummus. Breng eventueel op smaak met zout of citroensap, zodat zout en zuur in balans zijn.
  5. Verdeel de hummus met de achterkant van een lepel over een lage kom of schaal en besprenkel met de olie. Verdeel de achtergehouden kikkererwten erover en bestrooi met de peterselie en komijn.
Wat is hummus?

Wat is hummus?

Hummus is een puree van kikkererwten uit het Midden-Oosten, waar het wordt gegeten als ontbijt of bij de hoofdmaaltijd, vaak met verschillende toppings. Oorspronkelijk wordt hummus gemaakt van gedroogde, geweekte en gekookte kikkererwten, die je lang maalt in een keukenmachine met veel tahin, oftewel sesampasta. Hoewel dit niet ingewikkeld is, kost het wel wat tijd. Snelle hummus maak je met kikkererwten uit blik, gepureerd met tahin, citroensap, een scheutje water en eventueel wat zout.

Hoe eet je hummus?

Hoewel hummus in het Midden-Oosten vaak wordt gegeten als volwaardige maaltijd met toppings als rundvlees, kip of aubergine, eten wij het in Nederland vaak op brood of als dip bij rauwkost. Hummus is ook lekker bij een falafelsalade.

Hoe eet je hummus?
Hummus: hoe invriezen, bewaren en opwarmen?

Hummus: hoe invriezen, bewaren en opwarmen?

Vers gemaakte hummus kun je tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook: doe de hummus in een goed afsluitbaar bakje en schenk er wat olijfolie overheen. In de vriezer is de hummus maximaal 3 maanden houdbaar. Ontdooien doe je door de hummus een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Wil je hummus eten als hoofdonderdeel van je maaltijd? Dan is het lekker om het een beetje op te warmen. Doe dat in een steelpan op laag vuur, en roer regelmatig.