Guacamole
Guacamole

Guacamole

Het is groen, romig en het maakt iedereen vrolijk: juist, guacamole! We bedanken maar al te graag de Azteken die ahuaca-mulli – avocadosaus – hebben uitgevonden. Guacamole maken is super makkelijk! Bekijk snel onze guacamole recepten en dip erop los.

Guacamole basisrecept

Guacamole basisrecept

Ingrediënten

4 personen

1

middelgrote ui

1

jalapeñopeper

1

tomaat

2

eetrijpe avocado's

1

limoen

  1. Snipper de ui. Halveer de jalapeñopeper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn.
  2. Wrijf de ui en de peper in een vijzel tot een pasta. Snijd de tomaat in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  3. Halveer de avocado’s in de lengte en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en prak met een vork heel fijn in een kom.
  4. Pers de limoen uit en roer het sap door de avocado. Roer de ui, peper en tomaat erdoor en breng op smaak met peper. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Wat is guacamole?

Wat is guacamole?

Guacamole is een Mexicaanse dip met avocado in de hoofdrol. Naast avocado’s vormen pepers, ui en zout de basis van authentieke guacamole. De hedendaagse versie bevat daarnaast ook verse koriander, verse tomaat en limoen. De limoen geeft een frisse balans en zorgt er ook voor dat de avocadodip minder snel bruin kleurt. Een echte must dus! Wil je het gerecht maken zoals de Mexicanen? Stamp de ingrediënten dan fijn in een vijzel. Hierdoor komt de romigheid van de avocado helemaal tot z’n recht.

Wat is lekker bij guacamole?

Guacamole + nacho's zijn een echte match made in heaven. Maar nog veel meer Mexicaanse gerechten matchen met de romige, frisse dip. Combineer het eens met quesadillas (Mexicaanse tosti’s), enchilladas (gevulde wraps) of tostadas (knapperige tortilla’s). Ook als ontbijt en lunch is de groene dip populair. Simpel op een getoaste volkoren boterham bijvoorbeeld. Niet alleen heel lekker, maar ook gezond (mits je geen zout toevoegt). Olé guacamolé!

Wat is lekker bij guacamole?
Hoe lang kun je guacamole bewaren?

Hoe lang kun je guacamole bewaren?

Guacamole kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Let wel, door zuurstof wordt guacamole vaak snel bruin. Om dit proces tegen te gaan, kun je de dip bewaren in een bakje en er een laagje water (evt. met citroen of limoensap) op schenken. Het water zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij de guacamole komt en deze dus langer groen blijft. Guacamole kun je niet invriezen. De rauwe groenten zoals tomaat en ui maken de dip eenmaal ontdooid minder lekker. Het is wel mogelijk om (gepureerde) avocado met alleen zout en limoensap in te vriezen (dat kun je 3 maanden bewaren). Voeg de rest van de ingrediënten toe als de avocadodip ontdooid is.