Turkse pizza
Turkse pizza

Turkse pizza

Turkse pizza… Niet afhalen maar zelf maken! De geur van het vers gebakken deeg en het rijke scala aan kleur en kruidige geuren… Lahmacun zouden we elke dag wel willen eten. Dat spreek je trouwens uit als lag-maa-djoen. You’re welcome!

Hoe maak je Turkse pizza?

Hoe maak je Turkse pizza?

  1. Zeef de bloem boven een kom en voeg het water, zout, de yoghurt, gist en 1 el olie toe. Kneed in 10 min. tot een glad en elastisch deeg. Vet een ruime kom in met de rest van de olie. Vorm het deeg tot een bal, doe in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat het deeg 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  2. Snipper de ui. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ x ½ cm (brunoise). Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ x ½ cm. Snijd de blaadjes van de peterselie fijn. Doe de gehaktballetjes, ui, paprika, tomaat, peterselie, tomatenpuree en harissa in een ruime kom en kneed door elkaar. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het gehaktmengsel 2 min.
  3. Neem het deeg uit de kom, verdeel in 4 gelijke stukken en vorm tot bolletjes. Rol elk bolletje op een stuk bakpapier met een met bloem bestoven deegroller uit tot een pizza van ca. Ø 25 cm. Verhit 2 grote koekenpannen zonder olie of boter op middelhoog vuur en leg in elk een pizza op het bakpapier.
  4. Bak ca. 2 min. tot de onderkant licht begint te kleuren en het deeg zonder te scheuren loskomt van het bakpapier. Keer de pizza met behulp van het bakpapier. Verdeel ¼ van het gehakt erover en warm nog 2 min. door. Bak zo nog 2 pizza’s. Verdeel de sla over de pizza’s en rol ze op. Lekker!
Wat is het verschil tussen Turkse pizza en Italiaanse pizza?

Wat is het verschil tussen Turkse pizza en Italiaanse pizza?

Turkse pizza is een dunne pizza belegd met een pittige rode saus en lams- of rundergehakt. Hij heeft een dunnere bodem dan de Italiaanse pizza. Ook heeft het alleen een laag saus en wordt de pizza niet afgetopt, en al helemaal niet met kaas. In Turkije kennen ze de variant lahmacun, die, net als de Italiaanse pizza, open wordt geserveerd en in vieren wordt gesneden. In Nederland wordt de pizza vaak opgerold.