bewaar
Vleesfondue met gember en steranijs
Vleesfondue met gember en steranijs
bewaar

Vleesfondue met gember en steranijs

Deze vleesfondue is geïnspireerd op Chinese hotpot: een fondue waarbij je ingrediënten gaart in een kokende bouillon.

40 min. bereiden
5waarderingen

Ingrediënten

4 personen

70 g

verse gember

1 bosje

salade-ui

800 ml

Kleinste Soepfabriek runderbouillon in pot

1

Spaanse rode peper

2

steranijsjes

¼ tl

szechuanpeperkorrels

4 el

sherry fino

6 el

lichte sojasaus

2

biefstukken

450 g

ongepelde diepvries reuzengarnaal

400 g

paddenstoelen voor risotto

2 tenen

knoflook

4 el

sesamolie

4 tl

chiu chow chili-olie

100 g

babyspinazie

400 g

koelverse bloemkool- en broccoliroosjes

250 ml

Go-Tan mihoen

Dit heb je nodig

  • metalen schepnetjes

Deze vleesfondue is geïnspireerd op Chinese hotpot: een fondue waarbij je ingrediënten gaart in een kokende bouillon.

Aan de slag

1

Boen 60 g gember schoon (per 4 personen) en kneus het stuk met een deegroller of het lemmet van een (koks)mes. Bewaar het donkergroene deel van de salade-ui en kneus de witte delen. Breng de bouillon (zonder extra water) in een steelpan aan de kook. Voeg de gekneusde gember, witte delen van de salade-ui, Spaanse peper, steranijs, szechuanpeper, sherry en de sojasaus toe. Laat de bouillon 30 min. op laag vuur trekken met de deksel schuin op de pan.

2

Snijd ondertussen de biefstukken in zo dun mogelijke plakjes. Spoel de garnalen schoon onder koud stromend water, laat de schaal en de staart zitten. Halveer de grote paddenstoelen. De kruiden uit de bakjes worden niet gebruikt. Snijd de helft van het groen van de salade-ui in stukken van 2 cm. Snijd de rest fijn.

3

Maak voor iedereen 2 dips. Pers de tenen knoflook uit. Meng met 1½ el fijngesneden salade-ui (per 4 personen) en de sesamolie en verdeel over kommetjes. Meng voor de andere dip de chili-olie met de rest van de sojasaus en rasp de rest van de gember erboven. Verdeel over kommetjes. Verdeel de biefstuk, garnalen, groenten en noedels over schaaltjes en zet samen met de dips op tafel.

4

Zorg ervoor dat de pan op een warmhoudplaatje op tafel zachtjes aan de kook gehouden wordt. Voeg tijdens het fonduen eventueel wat kokend water toe als het te veel verdampt. Houd er tijdens het fonduen rekening mee dat elk ingrediënt een andere kooktijd heeft. Met het fonduenetje kun je gemakkelijk je ingrediënten uit de bouillon vissen. Met een theezeefje lukt dit ook goed.

bereidingstipKooktijd richtlijnen: biefstuk: 1 min. | Paddenstoelen: 2 min. | Bloemkool- en broccoliroosjes: 3 min. | Garnalen: 2-3 min. | Spinazie: 1 min. | Dunne plakjes varkenshaas: 2 min. | Tofuplakjes: 1-3 min.

bewaartipDe bouillon die overblijft na het fonduen is te zout om zo te eten, maar is aangelengd met 250 ml water een lekkere basis voor soep. Je kunt de bouillon ook invriezen voor een volgende keer (niet aangelengd).

bewaartipDe kruiden uit de paddenstoelenmix zijn ca. 3 dagen houdbaar en kun je goed gebruiken in een stoofschotel of pasta.

vegatipIn plaats van runderbouillon kun je ook paddenstoelen bouillon gebruiken. Los 2 bouillon blokjes op in 800 ml kokend water met 30 g gedroogde paddenstoelenmix (Royal). Vervang het vlees en de vis door tempeh, gekookte henneneitjes en vul aan met andere groenten. Met paddenstoelenbouillon is het gerecht niet lactosevrij.

algemeenRunderbouillon van Kleinste Soepfabriek is niet in elke Albert Heijn-winkel te koop. Je kunt ook 2 potten AH Runderbouillon (à 340 ml) onverdund gebruiken.

algemeenDe chiliolie is niet in elke Albert Heijn-winkel te koop. Je kunt ook 3 tl chilivlokken toevoegen en 1 el zonnebloemolie.