Zeef de bloem en meng met het zout en het hete water. Kneed ca. 8 min tot een soepel en glad deeg. Verdeel in 4 gelijke bollen. Dek af met vershoudfolie en laat 30 min in de koelkast rusten.
Snijd ondertussen de kool zo fijn mogelijk en doe in een kom. Bestrooi met de rest van het zout, meng en laat 15 min. staan. Snijd het bosuitje in dunne ringen. Snijd de bieslook en knoflook fijn, schil en rasp de gember. Meng het gehakt met de bosui, bieslook, knoflook, gember, de helft van de sesamolie, ¼ van de sojasaus, de sake, peper en zout. Doe de kool in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Meng door het gehaktmengsel.
Werk in 4 porties en bewaar de rest van het deeg tot gebruik in de koelkast. Bestrooi het werkblad rijkelijk met bloem en rol 1 bol op het werkblad uit tot een lap van 1½-2 mm dik. Steek er met de uitsteker rondjes uit van Ø 8 cm. Verdeel telkens een portie van de vellen over een met bloem bestrooid bord. Kneed een bal van het overgebleven deeg en leg in de koelkast.
Leg een ½ el van de vulling in het midden van 1 deegrondje en besmeer met je vinger de randen van de binnenkant van het deeg rondom licht in met water. Houd het gyozavel in je hand als een taco. Vouw het deeg dubbel zodat er een halve maan ontstaat en druk alleen in het midden van de rand aan. Vouw het buitenste vel (dat het verst van je afstaat) vanaf het midden naar buiten in 3 à 4 plooien tegen het binnenste vel goed dicht. Door het vouwen ontstaat er een dumpling in vorm van een halve maan met de plooien aan de buitenkant. Zet de gyoza rechtop (met het deegrandje omhoog) op een bord.
Bewaar de gyoza afgedekt met een schone theedoek in de koelkast. Herhaal met de rest van de bollen deeg en de vulling.
Verhit de zonnebloemolie op middelhoog tot hoog vuur, verdeeld over 2 grote koekenpannen met antiaanbaklaag. Leg de gyoza erin. Bak ze rechtop (met het deegrandje omhoog) aan één kant 2-3 min. goudbruin en krokant. Zet het vuur iets lager als ze dreigen te verbranden. Zet de deksels op de pannen, maar houd een kleine opening. Giet in elke pan 100 ml kokend water erbij. Doe de deksels direct op de pannen de pan 5 min. stomen. Verwijder de deksel, laat nog ca. 5 min. stomen of totdat al het vocht verdampt is.
Maak ondertussen een dipsaus van de rest van de sojasaus, sesamolie en de rijstazijn. Serveer de dip bij de gyoza's.
Dumplings & gyoza
Dumplings en gyoza gaan er op elk moment van de dag wel in: als voorgerecht, als onderdeel van een dimsum-tafel of als snack tussendoor. Deze gevulde deeghapjes móét je proberen. Heb jij ze weleens zelf gemaakt?
Dumplings & gyoza recepten
Gyoza
Ingrediënten
Aantal porties
250 gram tarwebloem | |
1 theelepel zout | |
150 ml heet water | |
150 gram Chinese kool | |
1 bosuitje | |
10 gram verse bieslook | |
1 teen knoflook | |
5 gram verse gember | |
150 gram half-om-halfgehakt | |
2 theelepel sesamolie | |
4 theelepel sojasaus | |
1 eetlepel sake | |
4 eetlepel zonnebloemolie | |
200 ml kokend water | |
1 eetlepel rijstazijn |
Dit heb je nodig
vershoudfolie
ronde uitsteekvorm (Ø8cm)

Wat is het verschil tussen dumplings en gyoza?
Dumplings is een verzamelnaam voor alle soorten gevuld deeg. Technisch gezien valt ravioli hier ook onder, maar met dumplings wordt meestal een variant uit een Aziatische keuken bedoeld. Die zijn er in allerlei vormen en maten:
- Gestoomd
- Gefrituurd
- In soep en met verschillende soorten vulling.
Gyoza zijn Japanse dumplings, meestal gevuld met varkensvlees, die worden gestoomd en daarna knapperig gebakken in de pan.
Dumplings maken: hoe doe je dat?
Dumplings maken is een eitje!
Maak het deeg:
- Van tarwebloem, water en een snuf zout, zoals in dit recept voor groentedumplings.
Qua vulling kun je er totaal op los variëren:
- Groenten, gehakt en fijngemalen garnalen zijn klassiekers.
- Of maak je dumplings nog specialer en vul wontons (de Chinese variant) met hoisineend.
- Breng de vulling op smaak met Aziatische smaakmakers zoals sojasaus, sesamolie, gember, knoflook en/of bosui.
Na het vouwen kun je de dumplings gemakkelijk stomen, maar als je geen stoommand of -pan hebt, kun je ze ook gewoon koken.


Gyoza maken: hoe doe je dat?
Gyoza maken? De vellen maak je makkelijk zelf:
- Met tarwebloem en water of kun je kant-en-klaar kopen. Met dit recept voor gyoza met nori vrolijk je dat deeg op met een extra ingrediënt.
Gyoza-vulling wordt vaak gemaakt van gehakt of garnalen, maar je kunt het ook vegetarisch houden.
Er zijn twee manieren om gyoza te bereiden:
- Bak de gyoza in zonnebloemolie in een koekenpan. Doe vervolgens een scheut water bij de gyoza, doe de deksel op de pan en laat 3 tot 5 minuten stomen.
- Of kook de gyoza 5 minuten, droog ze af (om spetteren te voorkomen) en bak ze dan knapperig in de koekenpan.
Aziatische keukens