bewaar
Open dumplings met garnalen in Siu Mai-stijl
Open dumplings met garnalen in Siu Mai-stijl
bewaar

Open dumplings met garnalen in Siu Mai-stijl

De Chinese dumplings Siu Mai -met hun kenmerkende open bovenkant- worden oorsponkelijk gemaakt met een vulling van varkensvlees. Ze worden vaak gegeten als onderdeel van dim sum, een verzameling van kleine hapjes die meestal rond brunchtijd wordt gegeten.

40 min. bereiden
30 min. wachten
3waarderingen

Ingrediënten

24 porties

250 g

tarwebloem

½ tl

zout

175 ml

kokend water

15 g

gember

2 tenen

knoflook

2

salade-ui

450 g

AH Biologisch diepvries rauwe, gepelde garnalen

1 el

maizena

8 el

sojasaus

1 el

droge sherry

½ el

oestersaus

2 tl

sesamolie

½ tl

suiker

Dit heb je nodig

  • vochtige theedoek

  • deegroller

  • stoommandje

  • bakpapier

De Chinese dumplings Siu Mai -met hun kenmerkende open bovenkant- worden oorsponkelijk gemaakt met een vulling van varkensvlees. Ze worden vaak gegeten als onderdeel van dim sum, een verzameling van kleine hapjes die meestal rond brunchtijd wordt gegeten.

Aan de slag

1

Meng de bloem met het zout en het net gekookt water. Kneed voorzichtig in 10 min. tot een soepel deeg. Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rusten.

2

Schil en rasp ondertussen de gember fijn. Rasp de knoflook fijn. Snijd de salade-ui zo fijn mogelijk. Houd wat fijngesneden groen achter voor de garnering. Snijd de garnalen heel fijn. Meng de garnalen met de maizena, de gember, knoflook, salade-ui, ¼ van de sojasaus, de sherry, oestersaus, de helft van de sesamolie en de suiker.

3

Leg een vochtige theedoek klaar. Verdeel het deeg in 2 stukken en maak er 2 rollen van. Bewaar 1 rol in folie in de koelkast en snijd de andere rol in 12 gelijke stukjes. Rol de stukjes deeg tot balletjes. Bestuif het werkblad en de balletjes deeg royaal met maizena en rol ze flinterdun uit, tot rondjes van ca. Ø 10 cm. Herhaal dit met de andere rol deeg, tot je 24 deegrondjes hebt. Bewaar de deegrondjes die je hebt gemaakt onder de vochtige theedoek.

4

Leg een stukje bakpapier op de bodem van het stoommandje (of vergiet). Pak 1 dumplingvel en schep in het midden 1,5 tl van het garnalenmengsel. Vouw het dumplingvel om de vulling met plooitjes aan de bovenkant van het buideltje. Knijp het halverwege iets aan, zodat de vulling er net bovenuit komt. Leg de dumpling in het stoommandje. Herhaal dit met alle dumplingvellen totdat de vulling op is. Bestrooi met wat groen van de salade-ui.

5

Zet het stoommandje op een pan of wok met een laagje bijna kokend water. Zorg dat het mandje het water niet raakt. Stoom de dumplings in delen (afhankelijk van de grootte van het stoommandje) in 7-9 min. gaar. De vulling moet vanbinnen warm zijn en het deeg moet niet meer plakken. Stoom de dumplings niet te lang, dan vallen ze uit elkaar. Haal het mandje van de pan en zet de dumplings voorzichtig op een bord.

6

Meng ondertussen de rest van de sojasaus met de rest van de sesamolie tot een dip. Serveer de dumplings meteen, met de dip apart erbij.

tip

bereidingstipGebruik een kookring van Ø 10 cm voor perfect ronde dumplingvellen.

bewaartipInvriezen? Maak de dumplings t/m stap 4 en bewaar luchtdicht verpakt ca. 3 maanden in de diepvries. Stoom de bevroren dumplings dan in 15-20 min. zoals beschreven in stap 5.

bewaartipJe kunt de dumplingvellen en vulling 1 dag van tevoren maken. Bewaar de vulling afgedekt in de koelkast. Bewaar de vellen bestoven met maizena en met stukjes bakpapier ertussen, dan plakken ze niet aan elkaar. Dek goed af met een schone, vochtige theedoek, zodat ze niet uitdrogen.

bereidingstipZorg dat de pan onder het stoommandje ongeveer dezelfde afmeting heeft als het stoommandje zelf. Zo zorg je dat de warmte overal gelijkmatig terechtkomt.