Ook een matse hoort erbij

De matse is eigenlijk niet weg te denken bij de paasbrunch. Hij is lekker knapperig en smeer er een goede laag roomboter op met basterdsuiker en jij zit gebakken. Maar waarom eten we dit eigenlijk met Pasen? We vertellen je er alles over!

Stapel verse matses

Wat is een matse?

Een matse is een plat stuk knapperig brood dat niet gerezen is. Het lijkt eigenlijk op een grote, ronde cracker. Matses worden vaak belegd met suiker of andere zoetigheden als honing of jam. Wist je dat je matses heel gemakkelijk zelf kan maken? Een leuke bezigheid voor Pasen dus.

Hoe wordt een matse gemaakt?

Een matse wordt gemaakt van water en bloem. Het deeg hoeft niet te rijzen, waardoor je het snel en gemakkelijk kan maken. Het enige lastige is om je deeg goed dun te krijgen. Onze tip: gebruik een pastamachine! Rol je deeg dun uit, bak hem op een hoge tempratuur en voilà je hebt je eigen matse.

Viering met vierkante matses

Waarom eten we matses met Pasen?

In het Jodendom wordt tijdens Pesach, het Joodse paasfeest, de uittocht uit Egypte herdacht. Joden moesten tijdens de uittocht in alle haast vluchten. Zo snel dat ze geen tijd hadden om hun brood te laten rijzen. Het platte deeg werd wel gebakken, waardoor de matse is ontstaan. Met het eten van Pesach matses, ook wel matzah genoemd, herdenken de Joden hun voorouders. Joodse matses zijn van oorsprong vierkant, maar nu zie je ze vaak in het rond.

Matses in hartjesvorm

Hoe gezond is een matse?

Een matse is niet ongezond. Een matse bevat namelijk geen zout, geen suiker, geen conserveermiddelen en geen kleur- en smaakstoffen. Wanneer je hem traditioneel met boter en suiker bestrooit, is de matse natuurlijk niet gezond meer. Goed voor een ‘cheat-day’ zullen we maar zeggen…

Meer lezen?

10x budgettips voor Pasen

Pasen betekent gezelligheid, maar ook een extra kostenpost. Daarom geven we je 10 tips om Pasen nét een beetje goedkoper (en misschien wel leuker) te maken.

Eieren voor je geld kiezen

10x de bekendste broodsoorten

Brood is voor veel mensen onmisbaar; in de vorm van een boterham met pindakaas bij het ontbijt of een pistolet met zalm bij de lunch. Op wat voor brood doe je jouw beleg?

Lees meer over broodsoorten
Versierde paastak

6x tips om een paastak te versieren

Net als met de kerstboom kan je je helemaal uitleven op paastak versiering. Wij geven je zes originele, inspirerende tips om jouw paastak te versieren!

Versier je paastak