Drakenfruit: alles wat je moet weten

Dragon fruit, pitahaya, pitaja, oftewel: drakenfruit. Deze grote, rood/roze vrucht met schubben trekt de aandacht door zijn bijzondere naam en opvallende uiterlijk. Het uiterlijk van de vrucht heeft bijna iets mysterieus. Waar komt 'ie vandaan? Hoe smaakt deze vrucht? En wat kun je ermee? We vertellen je alles over drakenfruit.

afbeelding van geel drakenfruit

Wat is drakenfruit?

Drakenfruit heeft zijn naam te danken aan zijn bijzondere uiterlijk, die een beetje op de schubben van een draak lijken. Hij komt in meerdere varianten voor, maar de meest bekende zijn de rood/roze geschubde met wit of rood vruchtvlees en de geel geschubde soort met wit vruchtvlees. De binnenkant van de pitaja lijkt op en voelt als de binnenkant van een kiwi. Drakenfruit heeft een friszoete smaak en is rijk aan vitamine C en B1, mineralen, antioxidanten en vezels.

Afbeelding van drakenfruit in een bakje

Waar komt drakenfruit vandaan?

Drakenfruit is de vrucht van cactussoorten die vooral groeien in Midden- en Zuid-Amerika. Vooral in mexico vind je eindeloze cactusvelden met drakenfruit. We vinden deze bijzondere vrucht ook in veel Aziatische landen omdat ze hier worden gekweekt.

afbeelding van gehalveerd drakenfruit op een bord

Wanneer is drakenfruit rijp?

Drakenfruit heeft 4 tot 7 dagen nodig om te rijpen. Even geduld hebben dus! Onrijp drakenfruit kun je gewoon laten rijpen op een fruitschaal. Zodra de schubben een mooie egale kleur hebben en de uiteindes droog aanvoelen, is de vrucht rijp. Leg hem nu in de koelkast om de pitaja langer goed te houden.

afbeelding van een smoothie

Hoe eet je drakenfruit?

Drakenfruit is vezelrijk en vetvrij, en daarom een gezonde fruitsoort. Je kan het los eten. Hiervoor snij je de vrucht door het midden met een mes en lepel je het vruchtvlees eruit. Drakenfruit is ook een populaire vrucht om in de yoghurt te doen, in je smoothiebowl te mixen of in een cocktail te verwerken.

Meer lezen?

Opengesneden citrusvruchten

Top 5 favoriete en gezonde fruitsoorten

Iedere fruitsoort heeft zo z'n kwaliteiten. Maar welk fruit kies je dan precies? We hebben onze favoriete top 5 gezonde fruitsoorten voor je op een rijtje gezet!

Lees meer over gezonde fruitsoorten
Seizoensgroente- en fruit

Seizoensgroente en -fruit

Groente en fruit uit het seizoen en van eigen bodem zijn het allerlekkerst. Ontdek welke groente- en fruitsoorten in welk seizoen groeien.

Lees meer over seizoensgroente en -fruit
Geklaarde boter

Dit moet je weten over geklaarde boter

Wat is geklaarde boter precies? En hoe maak je het? Je valt met je neus in de boter, want wij geven antwoord op al deze vragen.

Lees meer over geklaarde boter