Drakenfruit: alles wat je moet weten

Dragon fruit, pitahaya, pitaja, oftewel: drakenfruit. Deze grote, roze/roze vrucht met schubben trekt de aandacht door zijn bijzondere naam en opvallende uiterlijk. Drakenfruit heeft voor velen iets mysterieus. Waar komt het vandaan? Hoe smaakt het? En wat kun je ermee? Wij leggen het uit!

afbeelding van geel drakenfruit

Wat is drakenfruit?

Drakenfruit heeft zijn naam te danken aan zijn bijzondere uiterlijk en komt in meerdere varianten voor. De meest bekende zijn de rood/roze geschubde soort met wit of rood vruchtvlees, en de geel geschubde soort met wit vruchtvlees. In het vruchtvlees bevinden zich eetbare zwarte pitjes, vergelijkbaar met die van een kiwi. De structuur lijkt ook een beetje op de binnenkant van een kiwi. Drakenfruit heeft een friszoete smaak en is rijk aan vitamine C en B1, mineralen, antioxidanten en vezels.

Afbeelding van drakenfruit in een bakje

Waar komt drakenfruit vandaan?

Drakenfruit is de vrucht van een cactus. De exotische vrucht groeit vooral in Midden- en Zuid-Amerika, maar wordt ook geteeld in Aziatische landen en in bijvoorbeeld Israël.

afbeelding van gehalveerd drakenfruit op een bord

Wanneer is drakenfruit rijp?

Drakenfruit heeft wat langer nodig om te rijpen, denk hierbij aan 4 tot 7 dagen. Onrijp drakenfruit kun je laten rijpen op een fruitschaal. Zodra de schubben een mooi egale kleur hebben en de uiteindes droog aanvoelen, is de vrucht rijp. Drakenfruit kun je als het rijp is, het best in de koelkast bewaren.

afbeelding van een smoothie

Hoe eet je drakenfruit?

Drakenfruit is vezelrijk en vetvrij, en daarom een gezonde fruitsoort. Je kan het los eten. Hiervoor snij je de vrucht door het midden met een mes en lepel je het vruchtvlees eruit. Drakenfruit is ook een populaire vrucht om in de yoghurt te doen, in je smoothiebowl te mixen of in een cocktail te verwerken.

Meer lezen?

Opengesneden citrusvruchten

Top 5 favoriete en gezonde fruitsoorten

Iedere fruitsoort heeft zo z'n kwaliteiten. Maar welk fruit kies je dan precies? We hebben onze favoriete top 5 gezonde fruitsoorten voor je op een rijtje gezet!

Lees meer over gezonde fruitsoorten
Seizoensgroente- en fruit

Seizoensgroente en -fruit

Groente en fruit uit het seizoen en van eigen bodem zijn het allerlekkerst. Ontdek welke groente- en fruitsoorten in welk seizoen groeien.

Lees meer over seizoensgroente en -fruit
Bak blauwe bessen

Bosbessen vs. blauwe bessen

Bosbessen of blauwe bessen, wie kent ze niet. Maar wat is nu het verschil tussen die twee. Wij leggen je het uit!

Lees meer over bosbessen en blauwe bessen