Op een grote paddenstoel...

Yes! Het is herfst. Dat betekent… Paddenstoelentijd! Een paddenstoel is eigenlijk het vruchtlichaam van een schimmel die onder de grond groeit. Dat klinkt niet heel smakelijk, maar dat zijn ze zeker wel. Er zijn oneindig veel soorten paddenstoelen, maar ze zijn (zeker niet) allemaal eetbaar. Wij laten je de meest voorkomende eetbare paddenstoelen zien, én hoe je ze het best kunt gebruiken.

2 champignons

1. Witte champignon

De witte champignon is misschien wel de meest populaire paddenstoel. De witte champignon is makkelijk te verwerken in veel populaire gerechten zoals champignonsaus, ragout en champignonsoep. Daarnaast is het de meest betaalbare paddenstoel, omdat hij in Nederland veel wordt gekweekt. De witte champignon heeft een niet heel uitgesproken smaak en een hoog vochtgehalte, waardoor hij erg slinkt bij de bereiding.

Bekijk hier wat je allemaal kan maken met witte champignons

2 kastanjechampignons

2. Kastanjechampignon

Naast de donkerdere kleur, verschilt de kastanjechampignon op een aantal aspecten van de witte champignon. De smaak is wat pittiger dan de witte champignon. Hij bevat minder vocht, waardoor hij minder slinkt bij het bakken. Kastanjechampignons worden in Nederland veel geteeld, maar omdat er minder groeien per vierkante meter, zijn ze iets kostbaarder dan witte champignons.

2 portobello's

3. Portobello

We hebben er een aparte naam voor bedacht, maar een portobello is eigenlijk gewoon een grote, uitgeholde kastanjechampignon. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de grote, vlezige champignon ideaal is om te vullen met allerlei lekkere dingen.

Bekijk hier wat je allemaal kan maken met portobello's

2 shiitake's

4. Shiitake

Shiitake is een paddenstoelensoort die voornamelijk wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Hij groeit aan bomen, maar is ook zelf te kweken. De smaak is sterk en de textuur is chewy en vlezig. Ze zijn vers te koop, maar ook vaak in de gedroogde variant. Het is een hele gezonde paddenstoelensoort: vanwege de hoge voedingswaarden worden ze vaak als vleesvervanger gebruikt.

Bekijk hier wat je allemaal kan maken met shiitake

2 oesterzwammen

5. Oesterzwam

De oesterzwam heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk: hij doet een beetje aan een openstaande oester denken. Ze groeien in het wild op bomen, maar ze worden ook gekweekt. Oesterzwammen verliezen, in tegenstelling tot andere paddenstoelensoorten, weinig vocht bij het bakken. De smaak is niet erg uitgesproken en de structuur vlezig. Oesterzwammen worden vooral vanwege de bijzondere textuur aan diverse gerechten toegevoegd.

Bekijk hier wat je allemaal kan maken met oesterzwammen

Eekhoorntjesbrood

6. Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood, ook wel porcino, is een delicatesse en wordt vooral als smaakmaker gebruikt. Eekhoorntjesbrood wordt niet gekweekt. Je komt de paddenstoel gewoon in het bos tegen: het groeit vooral onder eikenbomen, beuken en berken. Vanwege de krachtige, nootachtige smaak wordt eekhoorntjesbrood vaak (gedroogd) gebruikt in paddenstoelenragout, paddenstoelensaus en andere gerechten waar deze smaak sterk naar voren komt.

Bakje met cantharellen

7. Cantharellen

De cantharel, ook wel een hanenkam of een dooierzwam, is een minder bekende paddenstoelensoort. Het wordt vaak gegeten bij vleesgerechten, maar komt ook voor in wokgerechten, pasta's of als borrelhapje. De Fransen zijn er dol op, waar het niet cantharel maar girolle wordt genoemd. De smaak is ietwat peperachtig. Ook cantharellen worden niet gekweekt maar gevonden, wat ze iets kostbaarder maakt dan andere paddenstoelen.

truffel open gesneden

8. Truffel

Over kostbare paddenstoelen gesproken... Want ja, ook de truffel is een bekende, maar niet goedkope paddenstoelen soort. Truffels zijn zwammen die onder de grond groeien, wat het een bijzonder product maakt. Omdat truffels niet te kweken zijn en alleen onder hele specifieke klimaatomstandigheden kunnen groeien, zijn ze behoorlijk kostbaar. De mogelijkheden met truffel zijn eindeloos en de herkenbare, krachtige smaak is (onder de meeste mensen) ontzettend populair. In de veel bewerkte producten met truffel wordt geen echte truffel gebruikt, maar truffelaroma. Lees als je dit wil voorkomen dus goed de ingrediënten!

Meer lezen?

Herfstgroente- en fruit

Herfstgroente en –fruit op een rij

​​​​​​Ondanks het sombere weer is de herfst een kleurrijk seizoen. De kleuren van de bomen veranderen langzaam en in de keuken maken we plaats voor rijkgevulde soepen en overheerlijke stoofpotjes.

Lees alles over typische herfstgroente- en fruit
Welke soorten appels zijn er allemaal?

10x populaire appelsoorten

Appels behoren tot een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Er zijn veel soorten appels, elk met hun eigen smaak en textuur. Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet.

Alles over de bekendste appelsoorten
Pompoenen in een krat

6x bekende pompoensoorten

De meest voorkomende pompoenen in de supermarkt zijn de oranje Hokkaido en de flespompoen. Maar dit zijn lang niet de enige pompoenen. We zetten ze voor je op een rijtje!

Bekijk pompoensoorten