Tekort aan zonnebloemolie

De lege zonnebloemolie schappen zullen je vast niet zijn ontgaan. Sinds de oorlog in Oekraïne is de import van zonnebloemolie flink gedaald. Kan je deze alleskunnende olie het best vervangen met olijfolie, of toch met kokosolie? Wij laten je de beste alternatieven voor zonnebloemolie zien.

Waar komt zonnebloemolie vandaan? 

Zonnebloemolie is een plantaardige olie die wordt gemaakt door de zaden van de zonnebloem (Helianthus annuus) te persen. De grootste producent van zonnebloemolie is Oekraïne, nipt gevolgd door Rusland. Ook halen we een deel uit onder andere Argentinië, Frankrijk, Hongarije en Turkije. Omdat de import nu grotendeels stilligt, is er een tekort aan zonnebloemolie ontstaan. Producten waarin volgens de verpakking zonnebloemolie is verwerkt kunnen andere plantaardige olie bevatten.

De beste alternatieven voor zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een alleskunner: het heeft een neutrale smaak, dus is geschikt om zowel vlees in te bakken, een bitterbal in te frituren als een cake mee te bakken. Wij zetten de meest (en minder) geschikte alternatieven even voor je op een rijtje.

Top 5 alternatieven voor zonnebloemolie

  1. Arachideolie. Deze olie wordt gewonnen uit pinda’s en wordt vaak genoemd als geschikte vervanger voor zonnebloemolie. Hij is redelijk neutraal van smaak en redelijk goed betaalbaar. Ook is deze olie geschikt voor zowel koud als warm gebruik.

  1. Slaolie (ook wel sojaolie). Deze slaolie bestaat voor 100% uit olie geperst uit sojabonen, wat hem een goed alternatief maakt voor zonnebloemolie. Hij is goed betaalbaar, heeft een neutrale smaak en is geschikt voor zowel bakken, braden, frituren als koud gebruik. Laat je dus niet afleiden door de naam!

  2. Koolzaadolie. Deze olie is iets prijziger, maar een goed alternatief. De meningen of je koolzaadolie kan verhitten verschillen nog al eens, maar volgens het voedingscentrum kan deze olie zowel warm als koud worden gebruikt. De smaak is redelijk neutraal, hoewel de koolzaad wel de ondertoon voert.

  3. Rijstolie. Rijstolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt en is een goede vervanger voor zonnebloemolie. De smaak is neutraal en ook rijstolie kan hoge temperaturen aan. Hij is ook redelijk goed betaalbaar.

  4. Olijfolie (mild). Olijfolie kun je goed als vervanger van zonnebloemolie gebruiken. Voor het bakken en braden van bijvoorbeeld vlees of groenten raden we de gewone of Mild Olijfolie aan. Ook bij het bakken van een taart of cake kan olijfolie worden gebruikt, maar dit blijft niet onopgemerkt door de sterkere smaak van olijfolie. De Mild varianten zijn het minst sterk van smaak. Gewone en Mild Olijfolie is goed verhitbaar, namelijk tot ongeveer 210 °C, Extra Vierge varianten zijn verhitbaar tot 180 °C.

Minder goede alternatieven

  1. Lijnzaadolie (ook wel lijnolie). Hoewel deze olie vaak wordt genoemd als vervanger, is hij prijziger en kan niet warm worden gebruikt.

  1. Sesamolie. Hoewel de smaak van deze olie heerlijk is in Oosterse gerechten, is het een hele specifieke, sterke smaak.

  2. Wokolie is gemaakt van meerdere oliën en vaak zijn er kruiden aan toegevoegd. De smaak van deze olie is dus alles behalve neutraal te noemen.

  3. Walnootolie. Ook deze olie heeft een sterke walnootsmaak en is een stuk prijziger dan zonnebloemolie. Daarnaast wordt hij alleen koud gebruikt.

  4. Kokosolie. De naam doet niet veel anders vermoeden, maar de smaak van kokosolie is behoorlijk kokosachtig. Om deze reden is de olie vooral in zoete of Aziatische gerechten een topper. De olie moet verwarmd worden voor gebruik, gezien hij altijd gestold wordt verkocht. Dit maakt het lastig om hem als dressing te gebruiken of om in te frituren.

Meer lezen?

Flessen met zelfgemaakte dressing

Zelf dressing maken: 5 lekkere smaakcombinaties

Een mix van kruiden, olie en smaakmakers maakt of kraakt je salade. We vertellen je alles over dressings en delen onze 5 favoriete combinaties met je.

Maak je eigen dressing
Ingevroren groente

Eten invriezen: vijf handige tips

Het invriezen van je eten is een koud kunstje met deze vijf handige tips. Hoe je het beste je eten in kan vriezen en waar je rekening mee moet houden, dat lees je namelijk hier.

Alles over eten invriezen

6x inspiratie voor broodvervangers

Heb je geen zin in brood of wil je minder brood eten? Dan zijn deze zes broodvervangers wat voor jou. En ze zijn nog lekker ook!

Lees alles over broodvervangers