Chai latte

De ultieme winterse thee

Chai latte is niet alleen warm, het is ook nog eens helemaal hot. Door het ruiken of proeven van de de combinatie van kaneel, kardemom, gember en zwarte thee kunnen we je verzekeren dat je gelijk warm van binnen wordt. Chai komt van het Chinese woord cha wat 'thee' betekent, en latte is het Italiaanse woord voor 'melk'. Wat is er zo bijzonder aan deze thee met melk? Is chai latte eigenlijk gezond? En hoe maak je de lekkerste chai latte? Lees verder!

Wat is chai latte?

Chai latte, ook wel chai tea latte genoemd, is een warm, kruidig drankje en heeft eigenlijk geen vast recept. De meeste chai lattes worden gemaakt van zwarte thee. Hierdoor bevat dit drankje cafeïne. Naast zwarte thee bestaat een chai latte uit specerijen, kruiden en warme melk. Vaak wordt naar smaak ook suiker aan deze thee toegevoegd.. De meest gebruikte kruiden daarin zijn kaneel, kruidnagel en kardemon.

Stappenplan: Hoe maak je zelf chai latte?

Chai thee bestaat uit een bepaalde samenstelling van kruiden. Er zijn kant-en-klare theezakjes die de smaak hebben van een chai thee. Je hoeft hier alleen wat warme (en opgeschuimde) melk en eventueel wat suiker aan toe te voegen. Da’s lekker makkelijk en snel klaar!

Wij raden je sowieso aan het zelf te proberen. Je chai latte krijgt een sterkere smaak, het leuk om te doen en het is veel lekkerder. Dat doe je in drie eenvoudige stappen:

  1. Verzamel je favoriete specerijen als kruidnagel, kaneel, venkel en kardemon.
  2. Verhit een koekenpan en rooster de kruiden en specerijen
  3. Doe de specerijen in een steelpan en meng het met water.
  4. Voeg een zakje zwarte thee toe.
  5. Voeg warme melk en eventueel opgeschuimde melk en suiker toe.

Tip! Gemberkoekjes gaan perfect samen met chai latte. Dat wordt genieten!

Waar komt chai latte vandaan?

Chai latte komt uit Aziatische landen als India, Nepal en Tibet. Dat is niet zo gek: zwarte thee wordt verbouwd in China en India. Daar komt bij dat in de Indiase keuken kruiden als kaneel, gember en kardemem veel gebruikt worden. Chai thee is in deze gebieden al eeuwenlang een populaire theesmaak. Het zijn dus echte voorlopers! Een andere bijzondere vorm van chai latte is de kurkuma latte: een lekker drankje met de prachtige goudgele kleur van kurkuma.

Is chai latte gezond?

Chai thee is gezond, maar niet gezonder dan andere soorten zwarte thee. Wat een chai latte anders maakt dan andere soorten thee is de toevoeging van melk. Het voedingscentrum adviseert maximaal 500 ml melk per dag te drinken, waar je met 2 koppen chai latte al aan kan zitten. Chai latte is dus gezond, maar drink het wel met mate. Als je een chai latte in een restaurant of café besteld, is de kans groot dat er (veel) suiker wordt toegevoegd aan het drankje. Wij vinden dit ook heerlijk, maar gezond kunnen we het niet noemen.

Meer lezen?

Matchapoeder

Hoe maak je matcha thee?

Matcha thee, is dat nou extra gezond? En hoe maak je zelf een Matcha thee? Ontdek het in deze blog.

Lees alles over matcha thee
Kopjes en pot thee

7x verschillende theesoorten

De wereld van thee in eindeloos. Wist je dat alle thee op te delen is in zes soorten? Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet.

Lees alles over thee
Latte macchiato

Stappenplan voor de beste latte macchiato

Latte macchiato, de koffie met verschillende laagjes melk. Wil je weten hoe je deze maakt?

Lees het stappenplan