Baking soda

Baking soda: wat is het en hoe gebruik je het?

Je hebt dit witte goedje vast wel eens in de kast zien staan: baking soda. Het wordt vaak gebruikt om mee schoon te maken of om de heerlijkste baksels te laten rijzen, maar baking soda is tot veel meer in staat. En wat is het verschil eigenlijk met soda en met bakpoeder? Wij vertellen je alles over baking soda.

Schoonmaaktips met baking soda

Baking soda is niet alleen een krachtig schoonmaakmiddel, het is ook nog eens een duurzaam schoonmaakmiddel. Van vuilresten tot aangekoekt vet: met baking soda krijg je de meest hardnekkige vlekken weg. Gebruik baking soda bijvoorbeeld voor het schoonmaken van:

  • Oven: Vul een ovenschaal met water en een kopje baking soda en zet deze vervolgens minimaal 30 minuten aan. Laat de oven afkoelen met de deur gesloten. Haal de schaal eruit en veeg de oven schoon met een vochtige doek.

  • Magnetron: Een natte spons met wat baking soda erop en boenen maar! Op de meest vuile plekken kun je het even 5 minuten laten intrekken om het vervolgens met een natte spons weg te poetsen.

  • Stoffen meubels en matrassen: Meng wat baking soda met water. Je kunt het mengsel gebruiken om de vlekken in te sprayen of te deppen met een spons.

  • Doffe glazen: Glazen die veelvuldig gebruikt zijn of door de vaatwasser zijn geweest krijgen een doffe waas. Deze glazen hoef je niet weg te gooien! Maak een sopje van warm water met baking soda. Laat de glazen even weken en maak schoon met een spons. Je glazen zullen er weer uitzien als nieuw.

Opzoek naar meer schoonmaaktips? Lees hier hoe je de wasmachine en de oven zelfs schoon krijgt met baking soda.

Soda(n), wat een wondermiddel

Zoals gezegd zijn de mogelijkheden met baking soda eindeloos. Wij geven je hier nog wat extra tips en tricks.

  1. Ontstoppen met baking soda. Samen met azijn is baking soda een krachtig ontstoppend middel. Doe rustig een kop baking soda en giet daarna rustig een kop azijn in de gootsteen. Het mengsel zal een beetje gaan schuimen. Maak het weer schoon met wat heet water en de gootsteen is weer helemaal ontstopt.

  1. Voetenbad met baking soda. Zelfs je voeten worden weer helemaal gereinigd dankzij baking soda. Vul een teiltje met lauwwarm water en doe hier 25 gram baking soda bij. Je voeten worden zacht, geurloos en ontsmetten dankzij dit wonderbaarlijke goedje.

  1. Luchtverfrisser. Misschien niet de meest voordehand liggende keuze, maar baking soda is een goede manier om nare geurtjes te neutraliseren. Doe bijvoorbeeld een eetlepel in je stinkende vuilnisbak, of doe een eetlepel baking soda en het sap van een halve citroen samen met ongeveer 400 ml water in een spuitbus en spray er op los!

Wat is het verschil tussen baking soda en soda?

Je hebt vast wel eens de grote doos soda tussen de schoonmaakspullen zien staan. Dit goedje heeft dezelfde werking als baking soda: beiden binden zuur. De scheikundige benaming van baking soda is natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3)  en voor gewone soda natriumcarbonaat (Na2CO3). Dit lijkt een minimaal verschil, maar het verschil is wel dusdanig groot! Baking soda is namelijk eetbaar, en soda absoluut niet. Soda is drie keer geconcentreerder dan baking soda, heeft een grove korrel en is erg giftig.

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Baking soda heeft een sterkere werking dan bakpoeder, omdat baking soda wanneer het in aanraking komt met zuren, zoals azijn, karnemelk of citroensap, koolstofdioxide produceert waardoor je baksel luchtig wordt. Gebruik baking soda daarom alleen als je de zuurhoudende ingrediënten gebruikt tijdens het bakken. In koekjes wordt baking soda ook vaak in combinatie met basterdsuiker gebruikt, omdat ook hier een zuurtje in zit (ook al proef je dat niet), zoals in deze koekjes. Bakpoeder is een samengesteld product en bestaat uit baking soda én een zuurtje, zodat het zuur niet meer hoeft te worden toegevoegd.

Je kan baking soda en bakpoeder wel met elkaar vervangen, alleen zal de structuur van het baksel nét iets anders worden. Baking soda is 3x geconcentreerder dan bakpoeder, dus 1x de hoeveelheid baking soda is 3x de hoeveelheid bakpoeder.

Meer lezen?

10x schoonmaakhacks voor in huis

Het hele huis schoon en fris. Wij helpen je op weg met het schoonmaken van de wasmachine, oven, inductieplaat, afzuigkap, stoffen bank en tapijt!

Lees de 10 schoonmaakhacks
Schoonmaaksop

Alles over duurzaam schoonmaken

Wat is er lekkerder dan een schoon en fris huis? En wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Wij geven je tips om duurzaam aan de slag te gaan.

Lees meer over duurzaam schoonmaken
Aanrecht met schoonmaakartikelen

10x bekende broodsoorten

Brood is voor veel mensen onmisbaar; in de vorm van een boterham met pindakaas bij het ontbijt of een pistolet met zalm bij de lunch. Welke broodsoorten zijn er allemaal?

Lees er alles over