Het kopje koffie van de echte Italianen

De lekkerste dingen kunnen verpakt zijn in een klein jasje. Zo ook een ristretto. Het donkere goedje is een smaakvol, intens en geconcentreerd kopje koffie. Tijdens een vroege ochtend of een dipje midden op de dag kan het je een flinke boost geven. Hiermee kom je de dag wel door!

Wat is een ristretto?

istretto is een klein maar sterk kopje koffie. Dat is ook wel af te leiden van de Italiaanse naam ‘Ristretto’, dat letterlijk beperkt betekent. De bereiding van een ristretto is bijna gelijk aan een espresso, waardoor ze familie van elkaar zijn. Beide koffiesoorten worden op dezelfde manier bereid, waarbij water onder hoge druk door versgemalen espressobonen wordt geperst. Hieraan hebben ze beide hun smaakvolle en intense smaak te danken.

Ristretto vs. espresso

Wat is het verschil tussen ristretto en espressso? Een ristretto is net wat sterker dan een espresso, maar veel verschillen ze niet van elkaar. De doorlooptijd is gelijk aan die van een espresso, hoewel er bij een ristretto minder water wordt gebruikt. Daardoor is de hoeveelheid koffie nog minder dan een espresso en heeft de ristretto een nog vollere, geconcentreerde smaak.

Hoe maak je een ristretto?

Je kan een ristretto met verschillende apparaten maken. Met een halfautomatisch koffieapparaat kan je veel handmatig afstellen, zoals de hoeveelheid gemalen bonen, druk, hoeveelheid water, en temperatuur van het water. Dit is ideaal om jouw kopje koffie op jouw voorkeuren af te stemmen. De verhouding tussen de hoeveelheid koffie en het aantal ml in je kopje is 1 op 1. Volgens de echte Italianen. De onderstaande punten kan je als rode draad gebruiken bij het zetten van een ristretto:

  • De hoeveelheid water ligt tussen de 15 en 20 ml

  • De temperatuur van het water moet rond de 88 graden zijn.

  • Doorlooptijd van het water ligt tussen de 15 en 20 seconden, met een druk van 9 bar.

Net als bij een espresso is bij een ristretto het belangrijkste dat het water met hoge druk door de gemaalde bonen loopt. Goed om daar de keuze voor een apparaat op te baseren. Mocht je al een apparaat hebben waar je een espresso mee kan maken, dan kan je het apparaat ook iets eerder laten stoppen om een ristretto te krijgen.

Welke koffieboon kies je voor een ristretto?

Je kan kiezen uit 2 soorten koffiebonen, namelijk Robusta en Arabica. Arabica wordt het meest verbouwd in de wereld en wordt dan ook het meest gedronken. Arabicabonen zijn aromatisch van smaak en hebben vaak fruitige of bloemige smaaktonen, waardoor de smaak meer neigt naar zoet of zuur dan naar bitter. Een hele goed optie voor een ristretto, omdat je dan de smaaktonen extra goed proeft. Bij de Robustabonen komt die bittere smaak wel terug. Vooral bij een ristretto zou dit extra sterk te proeven zijn. Daar moet je van houden. Daarnaast kunnen de smaaktonen variëren van graanachtig tot houtachtig. Heb je al bonen die je gebruikt voor een espresso? Dan kan je deze ook gebruiken voor een ristretto.

Meer lezen?

Kopje cappuccino

Cappuccino maken

Thuis lekker genieten van een overheerlijke cappuccino? Dat kan, met ons stappenplan maak je de lekkerste cappuccino gewoon zelf!

Maak zelf een cappuccino
Latte macchiato

Latte macchiato maken

Barista in eigen huis? Lees dan al onze tips voor het maken van de perfecte latte macchiato.

Maak zelf een latte macchiato
Kopje espresso

In 4 stappen de perfecte espresso

Een espresso is de basis van vele koffiesoorten. Maar er zit nogal een verschil tussen het ene kopje koffie en het andere. We helpen je met deze stappen een koffieboon kiezen voor jouw espresso.

Maak zelf een espresso