Cappuccino maken

Wat is cappuccino?

Cappuccino is een van de meest gedronken koffiesoorten in Nederland. Hij bestaat uit 1/3 espresso, 1/3 gestoomde melk en 1/3 mooi, dik melkschuim. Tegenwoordig wordt de melkschuimlaag vaak ook nog versierd met mooie figuurtjes in het melkschuim in plaats van cacao erover te strooien als finishing touch. De cappuccino komt uit Italië, maar de basis voor deze koffie werd gelegd in het Oostenrijkse Wenen. Zelf maken? Met ons stappenplan maak je het populairste kopje koffie gewoon zelf. Succes!

Hoe maak je cappuccino met een melkopschuimer?

Cappuccino maken met een melkopschuimer gaat makkelijk en snel. Binnen no-time heb jij melkschuim. Volg deze stappen:

  1. Verwarm je cappuccino kopje voor. Een koud kopje zorgt namelijk voor een mindere kwaliteit van de koffiesmaak doordat de espresso te snel afkoelt. Verwarm je kopje voor door het te vullen met heet water.
  2. Voeg voldoende melk toe aan de melkopschuimer. Maar niet meer dan aangegeven hoeveelheid. Anders stroomt de melk over.
  3. Zet de melkopschuimer aan en wacht tot de melk volledig is opgeschuimd.
  4. Maak ondertussen de espresso klaar in het voorverwarmde kopje. Zorg ervoor dat de espresso klaar is tegelijkertijd met het melkschuim. Net opgeschuimde melk schenkt makkelijker.
  5. Schenk het melkschuim in het cappuccinokopje. En geniet van je verse cappuccino!

Welke koffie gebruik je voor cappuccino?

Welke koffiebonen je gebruikt is afhankelijk van het koffiesoort dat je gaat maken. Voor een pure espresso is een lichte branding een goede keuze. Voor een koffiesoort met melk erbij, zoals cappuccino kan je beter voor een donkerdere branding kiezen, omdat die meer smaak geeft aan je cappuccino of latte macchiato. Krachtige koffie geeft namelijk een mooie balans met het melkschuim.

Hoe maak je cappuccino zonder melkopschuimer?

Geen melkopschuimer in huis? Geen probleem. Het kan ook gewoon met de hand. Met deze stappen lukt het je ook om lekker melkschuim te maken:

  1. Verwarm ook hier eerst je cappuccunokopje of -glas voor.
  2. Doe de (volle) melk in een pannetje en zet het vuur zachtjes aan.
  3. Klop de melk met een garde. Hou het pannetje een beetje schuin, dan schuimt de melk sneller op.
  4. Doe dit net zo lang tot de melk verandert in melkschuim.
  5. Schenk het melkschuim bij je shot espresso en je cappuccino is klaar.

Een laatste mogelijkheid om cappuccino te maken is met een cappuccino apparaat. Die zet een cappuccino door de melk automatisch voor je op te schuimen en neemt dus al het werk uit handen. Maar zelf melkschuim maken geeft toch meer voldoening!

Welke melk is het beste voor cappuccino?

De perfecte melk voor cappuccino is stevig, zacht en makkelijk op te schuimen. Het eiwit in de melk zorgt voor het stevige effect bij opgeschuimde melk. Voor goed melkschuim werkt verse volle melk het beste. Zorg ervoor dat de melk koud is als je deze gaat opstomen.

Wanneer drink je cappuccino?

Natuurlijk is het helemaal aan jezelf wanneer je een cappuccino'tje drinkt. Maar de Italianen hebben hier voor zichzelf wel een (ongeschreven) regel voor. Zij zien de cappuccino met z'n warme melk en melkschuim als een typisch ochtendrankje en bestellen deze dan ook niet na 11 uur 's ochtends. Een belangrijke reden hiervoor is ze na een zware maaltijd als lunch of diner een koffie nemen om die maaltijd sneller te laten verteren. Melk zorgt er juist voor dat het verteren vertraagd wordt. En daarmee mist een cappuccino dus precies z'n doel. Maar hé, als jouw maag er tegen bestand is, drink je er lekker eentje wanneer jij daar zin in hebt!

Wat is het verschil tussen cappuccino en latte macchiato?

Het verschil tussen cappuccino en latte macchiato zit hem in drie dingen: de hoeveelheid melk, het opschuimen van de melk en de serveerwijze. Cappuccino bevat vaak wat minder melk dan latte macchiato, maar deze melk schuimt wel meer. Bij cappuccino heb je evenveel melk als schuim. Bij latte macchiato heb je meer melk dan schuim. Als laatste serveer je cappuccino vaker in keramische cappuccino kopjes, terwijl je latte macchiato juist in een hoog doorzichtig glas serveert. Wij zouden zeggen: probeer ze allebei eens.

Heb je zin om eens op een andere manier koffie te drinken? Ga dan voor een chai latte of een matcha latte!

Meer lezen?

Cappuccino maken

Thuis lekker genieten van een overheerlijke cappuccino? Dat kan, met ons stappenplan maak je de lekkerste cappuccino gewoon zelf!

Lees meer over cappuccino maken
Kopje cappuccino

Zelf een freakshake maken

De freakshake hot in ons land. Je ziet ze in restaurants en stralen op social media, maar je kan ze ook zeker helemaal zelf maken!

Lees hoe je een freakshake maakt
Freakshake maken