Pompoensoorten

6x bekende pompoensoorten

De pompoen is een typische herfstgroente. Je kunt ze rond september, oktober en november dan ook volop in de schappen vinden. De meest voorkomende pompoenen in de supermarkt zijn de oranje Hokkaido en de flespompoen. Maar dit zijn lang niet de enige pompoenen. We zetten ze voor je op een rijtje!

  • Flespompoen
  • Gewone pompoen
  • Muskaatpompoen
  • Spaghettipompoen
  • Oranje hokkaido
  • Kobocha

1. De flespompoen

De flespompoen, ook wel bekend als de butternut is een kleine tot middelgrootte pompoensoort met een fles of peerachtige vorm. Deze pompoen is eetbaar en wordt in veel gerechten gebruikt omdat het vruchtvlees weinig draden bevat. De flespompoen heeft een zachte nootachtige smaak. Maak er een heerlijke pompoensoep van of zet hem als traybake in de oven.

2. De gewone pompoen

De gewone pompoen is die grote, oranje pompoen die vaak gebruikt wordt ter versiering. Deze pompoen is in principe eetbaar, maar is lang niet zo zoet als de flespompoen of oranje Hokkaido. Wil je toch met deze pompoen koken, dan is het aan te raden om de pompoen te verwerken in een gerechten waar veel andere sterke smaakmakers aan toegevoegd worden zoals bijv. pompoenchutney.

3. De muskaatpompoen

De muskaatpompoen lijkt op de gewone pompoen, maar heeft een golvende schil. Deze soort pompoen kan behoorlijk groot worden. De schil is dik en de smaak is zoet, en doet tegelijk denken aan nootmuskaat. De pompoen is geschikt om mee te bakken, maar doet het ook erg goed in ovenschotels en soep.

4. De spaghettipompoen

De spaghettipompoen is eveneens een Japanse pompoen die in spaghetti-achtige draadjes uiteenvalt als je de pompoen kookt. Je kunt na het koken met een vork heel makkelijke de draadjes verwijderen. Deze pompoen is erg geliefd bij mensen die een calorie arm dieet volgen en is een glutenvrij alternatief voor de traditionele spaghetti.

5. De oranje hokkaido

De Hokkaido is een klein Japans pompoentje met mooi donkeroranje vruchtvlees. De schil is zacht en de Hokkaido kun je dan ook eten zonder eerst te schillen. Deze pompoen wordt vaak gebruikt in pompoensoep, maar ook gebakken of geroosterd in de oven is erg lekker.

6. De kabocha

De groene kabocha, wederom een Japanse, is ook een eetbare ronde pompoen. Het is een pompoen met een harde schil, heeft een zoete volle pompoensmaak en heeft oranje vruchtvlees. De smaak van de pompoen lijkt wat op gekookte kastanjes en is door zijn zoetheid erg lekker in taarten, cakes en desserts.

Meer lezen?

Herfstgroente- en fruit

​​​​​​Ondanks het sombere weer is de herfst een kleurrijk seizoen. De kleuren van de bomen veranderen langzaam en in de keuken maken we plaats voor rijkgevulde soepen en overheerlijke stoofpotjes.

Meer lezen over herfstgroente- en fruit
Herfstgroente- en fruit

Appels voor de lekkerste appelmoes

Appelmoes, wie is er niet mee opgegroeid? Warm of koud, met of zonder rozijnen of tijdens de lunch of avondeten, het maakt niet uit. Maar met welke appelsoorten kun je het beste gebruiken?

Lees meer appels voor appelmoes
Appels-voor-appelmoes

8x de bekendste paddenstoelensoorten

Er zijn oneindig veel paddenstoelen, maar ze zijn (zeker niet) allemaal eetbaar. Wij laten je de meest voorkomende eetbare paddenstoelen zien, én hoe je ze het best kunt gebruiken.

Bekijk de paddenstoelen soorten