6x bekende pompoensoorten. Welke zijn het en zijn ze allemaal eetbaar?

De pompoen is een typische herfstgroente. Je kunt ze rond september, oktober en november dan ook volop in de schappen vinden. De meest voorkomende pompoenen in de supermarkt zijn de oranje Hokkaido en de flespompoen. Maar dit zijn lang niet de enige pompoenen. We zetten ze voor je op een rijtje!

Flespompoen doorgesneden

De flespompoen

De flespompoen, ook wel bekend als de butternut is een kleine tot middelgrootte pompoensoort met een fles of peerachtige vorm. Deze pompoen is eetbaar en wordt in veel gerechten gebruikt omdat het vruchtvlees weinig draden bevat. De flespompoen heeft een zachte nootachtige smaak. Maak er een heerlijke pompoensoep van of zet hem als traybake in de oven.

Originele bekende oranje pompoen doorgesneden

De gewone pompoen

De gewone pompoen is die grote, oranje pompoen die vaak gebruikt wordt ter versiering. Deze pompoen is in principe eetbaar, maar is lang niet zo zoet als de flespompoen of oranje Hokkaido. Wil je toch met deze pompoen koken, dan is het aan te raden om de pompoen te verwerken in een gerechten waar veel andere sterke smaakmakers aan toegevoegd worden zoals bijv. pompoenchutney.

Muskaat pompoen doorgesneden

De muskaatpompoen

De muskaatpompoen lijkt op de gewone pompoen, maar heeft een golvende schil. Deze soort pompoen kan behoorlijk groot worden. De schil is dik en de smaak is zoet, en doet tegelijk denken aan nootmuskaat. De pompoen is geschikt om mee te bakken, maar doet het ook erg goed in ovenschotels en soep.

Spaghetti pompoen doorgesneden

De spaghetti pompoen

De spaghettipompoen is eveneens een Japanse pompoen die in spaghetti-achtige draadjes uiteenvalt als je de pompoen kookt. Je kunt na het koken met een vork heel makkelijke de draadjes verwijderen. Deze pompoen is erg geliefd bij mensen die een calorie arm dieet volgen en is een glutenvrij alternatief voor de traditionele spaghetti.

Hokkaido pompoen doorgesneden

De oranje hokkaido

De Hokkaido is een klein Japans pompoentje met mooi donkeroranje vruchtvlees. De schil is zacht en de Hokkaido kun je dan ook eten zonder eerst te schillen. Deze pompoen wordt vaak gebruikt in pompoensoep, maar ook gebakken of geroosterd in de oven is erg lekker.

Kombocha pompoen doorgesneden

De kabocha pompoen

De groene kabocha, wederom een Japanse, is ook een eetbare ronde pompoen. Het is een pompoen met een harde schil, heeft een zoete volle pompoensmaak en heeft oranje vruchtvlees. De smaak van de pompoen lijkt wat op gekookte kastanjes en is door zijn zoetheid erg lekker in taarten, cakes en desserts.

Meer lezen?

Seizoensgroente- en fruit

Handige weetjes over seizoensgroente en -fruit

Groente en fruit uit het seizoen, van eigen bodem, zijn het allerlekkerst. Ze zijn verser, goedkoper en je weet precies waar ze vandaan komen. We vertellen je er alles over.

Meer lezen over seizoensgroente- en fruit
Welke soorten appels zijn er allemaal?

10x populaire appelsoorten

Appels behoren tot een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Er zijn veel soorten appels, elk met hun eigen smaak en textuur. Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet.

Lees meer over de 10 bekendste appelsoorten
Mini appeltaartjes

Met welke appel krijg je de lekkerste appeltaart?

De dagen worden korter en het wordt weer koud buiten. Tijd om te gaan bakken! Maar welke appels gebruik je nu om de lekkerste appeltaart te maken? We vertellen je er alles over!

Lees meer over de beste appels voor appeltaart