Handige weetjes over seizoensgroente en -fruit

Groente en fruit uit het seizoen, van eigen bodem, zijn het allerlekkerst. Ze zijn verser, goedkoper en je weet precies waar ze vandaan komen. Daarbij is het minder belastend voor het milieu, omdat ze geen grote reis hoeven af te leggen. Gelukkig groeit er in Nederland genoeg lekkers, waardoor het niet altijd van ver hoeft te komen. Ontdek welke groente en fruit in welk seizoen groeien.

Wat zijn seizoensgroente- en fruit?

Seizoensgroente- en fruit zijn groenten en fruit die in een bepaald seizoen in eigen land geteeld worden. De seizoenen brengen bepaalde weersomstandigheden met zich mee, waardoor bepaalde groenten en fruit alleen in dat seizoen kunnen groeien. Sommige groenten en fruit zijn daar minder gevoelig voor en groeien het hele jaar door.

Waarom zou je seizoensgroente- en fruit kopen?

Het eten van groente en fruit uit het seizoen heeft veel voordelen:

  • Zo is het verser doordat ze uit eigen land komen en niet eerst nog een lange reis hoeven af te leggen. De groente en fruit komen dus eerder bij jou op je bord terecht, waardoor ze nog vol vitamines en mineralen zitten. En dat proef je! Door die minder lange reis, is het telen van eigen bodem minder milieubelastend, waardoor het kopen van seizoensgroente en –fruit ook nog milieuvriendelijk is.
  • Voor je portemonnee is het ook beter. Deze groente en fruit is namelijk een stuk voordeliger, omdat ze niet getransporteerd hoeven te worden, niet uit verwarmde kassen komen, er minder arbeidsuren voor nodig zijn en er voldoende voorraad is.

Welke seizoensgroente- en fruit vind je in welk seizoen?

Nu weet je waarom je beter kan kiezen voor seizoensgroente en -fruit, maar daarbij is het ook handig om te weten welke producten je in welk seizoen precies kan vinden. Elk seizoen neemt zijn eigen heerlijk groente en fruit met zich mee. Hieronder de seizoenen kort op een rijtje.

Lente (maart, april, mei)

De dagen worden langer en de temperatuur wordt warmer. Meestal krijgen we ook steeds meer zin in iets fris op ons bord. Laat dat maar aan de lente over. Het witte goud (asperges), kersen en rabarber zijn typische seizoensgroente – en fruit uit de lente. Lees meer over de lekkerste groente en fruit uit de lente.

Zomer (juni, juli, augustus)

Het rode goed staat ons in de zomerse temperaturen op te wachten. De aardbeien zijn op hun lekkerst, maar ook de frambozen, bramen en bosbessen zijn fris en zoet. Hiermee haal je hoe dan ook de zomer in huis. Lees meer over de lekkerste groente en fruit uit de zomer.

Herfst (september, oktober, november)

We maken plaats voor stoofpotten, soepen en ovenschotels. Heerlijk verwarmend op een druilerige dag. Pompoen is in de herfst toch wel het pronkstuk van het seizoen. In alle soorten en maten, in de herfst kan je ze vinden. Maar wist je dat je ook de verrassende herfstgerechten kan maken met spitskool en knolselderij? Lees meer over de lekkerste groente en fruit uit de herfst.

Winter (december, januari, februari)

Wat dacht je van een heerlijke boerenkool of spruitjes stamppot? In de winter vind je deze typische groente, zoals boerenkool, spruitjes en verschillende soorten kool, van eigen bodem. En van eigen bodem zijn ze het allerlekkerst. Lees meer over de lekkerste groente en fruit uit de winter.

Meer lezen?

Groene smoothiebowl met mango

Duurzaam eten doe je zo!

Door duurzamer te eten kan je jouw afdruk op de aarde (de impact op het milieu) verkleinen. Wij hebben 6 duurzame eettips voor je op een rij gezet!

Lees meer over hoe je duurzaam eet
Herbruikbare zak met groente en fruit

Zelf aan de slag met je moestuin

Er is niks mooiers dan zelf groenten, fruit en kruiden telen en oogsten. Maar hoe begin je? We geven je praktische tips om het beste uit je moestuin te halen.

Lees onze moestuin tips
Potje zelfgemaakte jam

Zelf jam maken

Zelf jam maken is leuk om te doen, niet moeilijk en het eindresultaat is om van te smullen. Nog een pluspunt: het is heel geschikt om kinderen bij te laten helpen.

Lees alles over jam maken