Appelsoorten

12x populaire appelrassen

Appels behoren tot een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Kan ook niet anders met zulke lekkere appels van eigen bodem. Er zijn veel soorten appels, elk met hun eigen smaak en textuur. Elstar is de populairste appel: friszoet en sappig, maar vergeet zeker al die andere lekkere appelsoorten niet. Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet. Wil je zelf appelmoes maken? Dit zijn de lekkerste appels voor appelmoes.

Volzoet

  • AH SPRANK
  • AH Royal Gala
  • AH Fuji
  • Pink Lady
  • Jazz


Friszoet

  • AH Golden delicious
  • AH Junami
  • Kanzi


Zoetzuur

  • AH Elstar
  • AH Jonagold


Zuur

  • AH Granny Smith
  • AH Goudreinette

1. AH SPRANK

SPRANK is dé appel van Nederland en wordt exclusief geteeld voor Albert Heijn. SPRANK is heerlijk sappig, volzoet, met een klein zuurtje en een lekkere bite. De telers laten ‘m net even wat langer aan de boom hangen, zodat ie een heel eigen smaak krijgt. Dankzij de weerbare bomen is SPRANK duurzamer te telen, en alle SPRANK is Beter voor Natuur & Boer.

2. AH Royal Gala

Royal Gala is een sappige, zoete handappel met een de smaak en tonen van een nectarine. Een echte allemansvriend en het ideale handappeltje. De Royal Gala appelsoort is door de hoeveelheid aan vocht niet geschikt om mee te bakken. Door het sap wordt bijvoorbeeld je appelflap of appeltaart niet goed gaar. Royal Gala komt een deel van het jaar uit Nederland en is dan Beter voor Natuur & Boer.

3. AH Fuji

Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen. Win-win!

4. Pink Lady

Pink Lady is een knapperige, volzoete handappel met een mooie roze kleur.

5. Jazz

Jazz is een appel met een zoete smaak en een knapperige structuur.

6. AH Golden Delicious

Deze gouden klassieker is romig van smaak en heeft een zachte beet. Golden Delicious blijft na verhitting mooi intact in gerechten, en combineert dan goed met vanille of kaneel.

7. AH Junami

Junami is een lekker frisse knapperige dorstlesser. Zijn mooie ronde vorm en opvallende rode kleur maken dat je er graag je tanden in zet. AH Junami komt uit Nederland en is Beter voor Natuur & Boer.

8. Kanzi

Kanzi heeft een mooie blos en is een sappige en knapperige handappel. Kanzi komt een deel van het jaar uit Nederland.

9. AH Elstar

Elstar is het populairste handappeltje van Nederland. Misschien heb je hem nu zelfs op je fruitschaal liggen. Deze zoetzure appel met fijn cassisaroma is een echte alleskunner: heel geschikt voor appelmoes, appelsap en appeltaart. AH Elstar komt uit Nederland en is Beter voor Natuur & Boer.

10. AH Jonagold

Jonagold is een evenwichtig handappeltje: sappig, vrij zoet en met een klein zuurtje. Jonagold doet het erg goed in desserts, yoghurt en salade. Vroeger werd deze appel ook vaak gebruikt voor appelmoes. De Jonagold bevat vrij veel vocht en is daardoor minder geschikt om mee te bakken. AH Jonagold komt uit Nederland en is Beter voor Natuur & Boer.

11. AH Granny Smith

De Granny Smith is een citrusfrisse dorstlesser met een prachtige felgroene kleur. De een loopt ermee weg en de ander krijgt kromme kaken. Granny Smith verkleurt niet snel en is daarom geschikt voor salades.

12. AH Goudreinette

De rode Goudreinette wordt ook wel de "Schone van Boskoop" genoemd en is al sinds oudsher dé bakappel. De stevige structuur en friszure wat kruidige smaak komt goed tot zijn recht in gebak, desserts, beignets en appelmoes. AH Goudreinette komt uit Nederland en is Beter voor Natuur & Boer.

Meer lezen?

Appels voor appeltaart

Voor de allerlekkerste appeltaart kan je het beste een stevige, friszure appel gebruiken, zoals Goudreinet of Elstar. Ontdek welke appels je het beste kan gebruiken.

Lees meer over appelsoorten voor appeltaart
Mini appeltaartjes

Alles wat je moet weten over cider

Cider is het perfecte drankje voor een heerlijke warme zomer avond! Ben jij benieuwd wat dit drankje precies is en hoe het wordt gemaakt?

Lees alles over cider
Appels met glas appelcider

Appels voor de lekkerste appelmoes

Appelmoes, wie is er niet mee opgegroeid? Warm of koud, met of zonder rozijnen of tijdens de lunch of avondeten, het maakt niet uit. Maar met welke appelsoorten kun je het beste gebruiken?

Lees meer appels voor appelmoes