Appelsoorten

10x populaire appelrassen

Appels behoren tot een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Kan ook niet anders met zulke lekkere appels van eigen bodem. Er zijn veel soorten appels, elk met hun eigen smaak en textuur. Elstar is de populairste appel: friszoet en sappig, maar vergeet zeker al die andere lekkere appelsoorten niet. Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet. Wil je zelf appelmoes maken? Dit zijn de lekkerste appels voor appelmoes.

  • Royal Gala
  • Fuji
  • Pink Lady
  • Jazz
  • Elstar
  • Jonagold
  • Kanzi
  • Junami
  • Braeburn
  • Granny Smith

1. Royal Gala

Royal gala is een sappige, zoete handappel met een de smaak en tonen van een nectarine. Een echte allemansvriend en het ideale handappeltje. De Royal Gala appelsoort is door de hoeveelheid aan vocht niet geschikt om mee te bakken. Door het sap wordt bijvoorbeeld je appelflap of appeltaart niet goed gaar.

2. Fuji

Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen. Win-win!

3. Pink Lady

Pink Lady is er eentje waar je oog opvalt en waar je direct je tanden in wilt zetten. Het is een volzoet handappeltje, met hard, stevig en knapperig vruchtvlees. In 1973 had de Australische onderzoeker John Cripps het idee om een Golden Delicious en een Lady Williams natuurlijk te kruisen. Uit deze combinatie is het appelras Cripps Pink geboren en de Pink Lady is een selectie van dit appelras. Dus daar komt de naam Pink Lady vandaan!

4. Jazz

Appels van het merk Jazz zijn een kruising van een Braeburn en Royal Gala. De Jazz appel heeft een zoetzure, smaak en een knapperige structuur. Voordeel van deze appel is dat ‘ie niet snel kneust in je tas, dus de perfecte appel om mee te nemen voor onderweg.

5. Elstar

Elstar is het populairste handappeltje van Nederland. Misschien heb je hem nu zelfs op je fruitschaal liggen. Deze zoetzure appel met fijn cassisaroma is een echte alleskunner: heel geschikt voor appelmoes, appelsap en appeltaart.

6. Jonagold

Jonagold is een evenwichtig handappeltje: sappig, vrij zoet en met een klein zuurtje. Jonagold doet het erg goed in desserts, yoghurt en salade. Vroeger werd deze appel ook vaak gebruikt voor appelmoes. De Jonagold bevat vrij veel vocht en is daardoor minder geschikt om mee te bakken.

7. Kanzi

De Kanzi is een vrij nieuw appelras. Hij heeft een rode blos en een geelgroene ondergrond. Een plaatje om te zien! Het is een knapperig appeltje met een zoetzure smaak. De appel is vrij vochtig, dus meer geschikt om gewoon als appeltje te eten.

8. Junami

Junami is een knapperige friszoete dorstlesser met een citrusaroma. En knap dat ‘ie is met zijn mooie ronde vorm en opvallende rode kleur. En wist je dat deze appel ook gebakken (bijvoorbeeld op de bbq) heel lekker is? Of in een salade tijdens de lunch of bij je avondeten.

9. Braeburn

De mooie rode Braeburn appels hebben een subtiele zure smaak. Deze appel bevat veel vocht en is daardoor niet geschikt om mee te bakken. Wel lekker om gewoon uit het vuistje te eten.

10. Granny Smith

De Granny Smith is een citrusfrisse dorstlesser. De een loopt ermee weg en de ander krijgt kromme kaken. In een appeltaart komt deze Granny Smith goed tot zijn recht. De zure smaak van de appel in combinatie met het zoete deeg maakt ‘m de moeite waard om eens te proberen in jouw appeltaart.

Meer lezen?

Appels voor appeltaart

Voor de allerlekkerste appeltaart kan je het beste een stevige, friszure appel gebruiken, zoals Goudreinet of Elstar. Ontdek welke appels je het beste kan gebruiken.

Lees meer over appelsoorten voor appeltaart
Mini appeltaartjes

Alles wat je moet weten over cider

Cider is het perfecte drankje voor een heerlijke warme zomer avond! Ben jij benieuwd wat dit drankje precies is en hoe het wordt gemaakt?

Lees alles over cider
Appels met glas appelcider

Appels voor de lekkerste appelmoes

Appelmoes, wie is er niet mee opgegroeid? Warm of koud, met of zonder rozijnen of tijdens de lunch of avondeten, het maakt niet uit. Maar met welke appelsoorten kun je het beste gebruiken?

Lees meer appels voor appelmoes