Waldkornbrood: alles wat je moet weten

Waldkornbrood smaakt heerlijk, is donkerbruin van kleur en schijnt erg gezond te zijn. Maar wat is ‘waldkornbrood’ eigenlijk? Waarom hoor en zie je dit brood steeds vaker en is het ook gezonder dan tarwebrood?

Wat voor brood is waldkornbrood

Wat is waldkornbrood?

Waldkorn is geen bepaalde graansoort maar gewoon een merknaam. Waldkornbrood is dus brood, maar dan van een bepaald merk. Waldkornbrood is een meergranenbrood en donkerbruin van kleur. Meergranenbrood bevat vaak andere graansoorten waardoor het vaak een rijkere smaak heeft dan bijvoorbeeld ‘gewoon’ bruinbrood. De donkerbruine kleur van waldkornbrood komt vooral door het grote aandeel donker moutpoeder wat is gebruikt bij de bereiding.

Hoe gezond is waldkornbrood

Wat voor broodsoort is waldkornbrood?

Waldkornbrood is een meergranenbrood en staat erom bekend om nog donkerder te zijn dan volkorenbrood. Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix), maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit. Deze graansoorten zorgen voor een rijkere smaak aan het brood. Bakkers experimenteren vaak met eigen zaden en meelsoorten.

Is waldkornbrood gezond

Is waldkornbrood gezond?

Vaak wordt er gedacht dat ‘hoe donkerder het brood is, hoe gezonder’. Maar of waldkornbrood (en dus meergranenbrood) dat ook echt is, ligt aan de manier waarop het gebakken is. Je kan dus het beste kijken naar de ingrediënten. Als het brood is gebakken van volkorenmeel, dan bevat het brood meer voedingsvezels dan het meergranenbrood dat is gebakken van bloem. Alleen als meergranenbrood dus volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten. Daarnaast is waldkornbrood vaak gedecoreerd met zaden, pitten of geplette graankorrels.

Meer lezen?

10x de bekende broodsoorten

Brood is voor veel mensen onmisbaar; in de vorm van een boterham met pindakaas bij het ontbijt of een pistolet met zalm bij de lunch. Op wat voor brood doe je jouw beleg?

Lees meer over de bekende broodsoorten
Twee boterhammen met avocado en tomaat

20x gezond inspiratie voor je boterham.

Wat is precies gezond broodbeleg en wat kan je beter niet te vaak op je boterham smeren? We geven je handige tips en tricks om het smeren nog leuker te maken.

Lees meer over gezond broodbeleg
Potjes met producten waar veel vezels in zitten

6 vragen over vezels. Hoe zit het precies?

Wat hebben volkorenbrood, hazelnoten en bramen met elkaar gemeen? We vertellen je alles over vezels!

Lees alles over vezels