Zo maak jij de perfecte flat white

De flat white is misschien minder bekend dan de cappuccino, maar minstens net zo lekker. Best makkelijk om zelf te maken en dat maakt het extra lekker. Hoe je een perfecte flat white maakt en wat het precies is? Dat vertellen we je hier.

Wat is een flat white?

De flat white komt oorsprongelijk uit Australië, maar heeft zijn weg gevonden naar ons. Een flat white wordt gemaakt met een espresso, twee delen melk en een dun laagje schuim. De gestoomde melk van de flat white heeft geen bubbeltjes. Niet de makkelijkste koffie om zelf te maken, maar durf jij het aan?

Hoe maak je een flat white?

De zachte, dunne melklaag is dus echt herkenbaar voor een flat white. Voor een flat white heb je een kopje espresso nodig en 100 tot 130 milliliter melk. Ga de uitdaging aan en maak met deze stappen zelf je eigen flat white:

1. Zet een espresso
2. Schuim zo’n 100 tot 130 milliliter melk op in een kannetje. Zorg dat je het kannetje niet beweegt en laat de melk ook niet koken.

3. Schenk de melk bij de espresso. Let er op dat hierbij de cremalaag niet breekt.

4. Genieten maar!

Wat is het verschil tussen een flat white en latte macchiato?

Allebei deze koffies worden gemaakt van espresso met melk, dat staat vast. Alleen daar waar een latte macchiatio een espresso is met veel melk, wordt de flat white maar gemaakt met een fluweel laagje schuim. Daarnaast is een latte macchiato wat groter dan een flat white.

Wat is het verschil tussen een flat white en cappuccino?

Het veschil zit 'm voornamelijk in de verhoudingen tussen melk en de koffie en de volgorde van ingrediënten die in het koffiekopje gaan.

Bij een flat white wordt er gebruik gemaakt van een microschuim, dat is melkschuim zonder luchtbelletjes. Je giet bij een flat white ook eerst de espresso voor 1/3 deel in het kopje en daarna de 2/3 melk.

Een cappuccino gelijke delen espresso, geschuimde en gestoomde melk. Eerst giet je 1/3 deel gestoomde melk in het kopje, dan 1/3 deel espresso en als laatste 1/3 deel geschuimde melk.

Meer lezen?

Latte macchiato

Stappenplan voor de beste latte macchiato

Latte macchiato, de koffie met verschillende laagjes melk. Wil je weten hoe je deze maakt?

Lees het stappenplan
Koffiesoorten

14x koffiesoorten op een rij

Weet jij wat het verschil is tussen een flat white of een cortado? Of doe je niet al te moeilijk en kies je dan gewoon voor een cappuccino? 

Meer lezen 14x koffiesoorten
Cortado

Cortado maken in 4 stappen

De cortado is een relatief nieuwe koffiesoort in Nederland maar is al langere tijd erg populair in landen als Portugal en Spanje. Nieuwschierig geworden?

Lees meer over cortado