Zo onderhoud je jouw bestek

Glanzend bestek maakt je avondeten ineens een feestmaal en voor je gevoel waan je je even in een sterrenrestaurant. Zeker voor met de feestdagen voor de deur wil je je bestek extra mooi houden. Daarom is het belangrijk om je bestek goed te onderhouden. Of je jouw bestek met de hand afwast of in de vaatwasser stopt, na een tijdje kan er toch een beetje aanslag op ontstaan. Met deze tips helpen we je om jouw bestekset weer een boost te geven en weer stralend schoon te maken.

Tip 1: Kan mijn bestek in de vaatwasser?

 • De besteksets van hoogglans edelstaal zijn vaatwasserbestendig.
 • Voor het champagnekleurig edelstaal bestek adviseren wij om het bestek met de hand af te wassen zoals ook op de verpakking staat. Zo blijft het bestek het langst mooi. De hoge watertemperatuur in de vaatwasser en de vaatwastabletten kunnen de champagnekleurige PVD coating beschadigen.

Tip 2: Wrijven met bakingsoda

Wellicht heb je dit wondermiddel al in huis, want wat schoonmaken betreft kan baking soda je vaak uit de brand helpen. Hoe ga je aan de slag? Nou heel simpel (deze schoonmaak methode is niet geschikt voor het champagnekleurig edelstaal bestek).

 1. Doe een eetlepel baking soda in de wasbak of in een emmertje en vul het aan met warm water zodat het bestek in een laagje water komt te liggen.

 1. Leg je bestek erin en laat het ongeveer een half uur weken.

 1. Vervolgens kan je nu heel makkelijk met een sponsje de aanslag eraf wrijven.

 1. Voor een extra glanzend resultaat poets je het bestek nog op met een schone, droge theedoek. En zo ligt je bestek er weer als nieuw bij.

Tip 3: Weken met cola of citroen

Misschien niet het eerste schoonmaakmiddel waar je aan denkt, maar cola of citroen kan wonderen doen vanwege de zuurgraad. Leg je bestek in een bak en vul de bak met een laag cola of citroensap. Laat een tijdje staan, ongeveer een half uur tot een uur, totdat je bestek er al een stuk glanzender uitziet. Door het zuur komt de aanslag namelijk makkelijker los waardoor je het bestek na het colabadje makkelijk oppoetst. Deze schoonmaak methode is niet geschikt voor het champagnekleurig edelstaal bestek.

Tip 4: Soppen met aluminiumfolie

Heb je zilverbestek in je besteklade liggen, dan is dit een hele snelle en effectieve manier om je bestek schoon te maken. Deze schoonmaak methode is niet geschikt voor het champagnekleurig edelstaal bestek.

 1. Leg in een bak, bijvoorbeeld een afwasteil, een emmer of de afwasbak een stuk aluminiumfolie op de bodem met de doffe kant naar boven.

 1. Vul vervolgens de bak met kokendheet water met een flinke laag.

 1. Strooi wat baking soda in de bak

 1. Leg nu je (nog) doffe bestek in de bak.

 1. Draai na ongeveer een minuut het bestek met een tang om en laat dit nog een keer een minuut liggen.

 1. Haal je bestek uit de bak en leg het op een droge theedoek. Poets het nog wat op en klaar!

Tip 5: Poetsen met tandpasta

Ook voor je bestek kan tandpasta eenzelfde effect hebben voor je tanden. Poets je bestek op met wat tandpasta op een schone theedoek of op een oude tandenborstel. Even goed borstelen en voila! Dit heeft een beetje hetzelfde effect als baking soda en werkt trouwens ook op sieraden. Deze schoonmaak methode is niet geschikt voor het champagnekleurig edelstaal bestek.

 

Tip 6: Vaatwasser grondig reinigen met natuurazijn

Toch minder van het boenen met de hand? Dan kan je fijne vaatwasser ook helpen. Geef 'm wel even een schoonmaakbeurt zodat ‘ie weer optimaal zijn best kan doen om jouw bestek te laten glanzen. Hoe doe je dat? Met natuurazijn. Vul een bakje met natuurazijn en laat het bakje meedraaien met een normale wasbeurt. Geef een extra boost door ook een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser te gooien. Draai vervolgens de vaatwasser op een hete stand en je vaatwasser is klaar om te shinen.

 

Let op! Het champagnekleurig PVD-coated bestek kan niet in de vaatwasser. Was dit bestek in heet water met een mild afwasmiddel en een zachte doek.

Meer lezen?

Thuis uit eten

Met deze thuis-uit-eten-menu's van Albert Heijn kan je thuis net doen alsof je in een restaurant zit. Kies één van de menu's uit en ga thuis uit eten.

Bekijk 5 menu's om thuis uit eten te gaan

Hoe dek je de tafel volgens de etiquette?

Van een mooi bord kun je niet eten, maar met een mooi gedekte tafel maak je al je gasten blij. Maar ehh… Hoe heurt dat eigenlijk ook alweer? Wij zetten het nog even allemaal op een rijtje.

In 5 stappen een perfect gedekte tafel