Balsamico, het heilzame azijn

Zeg je Modena, dan zeg je balsamico azijn. Balsamico azijn betekent letterlijk heilzame azijn. Je moet toch wel van goeden huize komen wil je die titel krijgen! Ben jij benieuwd wat balsamico precies is en hoe het wordt gemaakt? Look no further!

Fles Ponti balsamico

Wat is balsamico precies?

Balsamico of ‘Aceto balsamico’ is een wereldberoemde azijnsoort die officieel uit de streek Modena in het Noorden van Italië komt. Balsamico wordt bereid uit most, het versgeperste, niet vergiste sap van druiven, en wijnazijn. De most moet afkomstig zijn uit Modena en mag van zeven druivensoorten worden gemaakt. Hoe minder wijnazijn aan de most is toegevoegd en hoe langer de balsamico heeft gerijpt, hoe hoger de kwaliteit. Het rijpen gebeurt al eeuwenlang in houten vaten volgens het Solera-systeem, zoals ook bij sherry gebruikt wordt.

Productie balsamico

Wat is het verschil tussen balsamico en balsamico azijn?

Met balsamico of balsamico azijn wordt beide hetzelfde product bedoeld. Wel kunnen we verschillende balsamico soorten onderscheiden doordat deze al dan niet voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen, zoals de oorsprong van de druiven en most of de rijpingstijd:

1. Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP
Dit is de hoogste kwaliteit balsamico. Italianen zullen zeggen: de échte balsamico. Hoewel een flesje ‘tradizionale’ nooit meer dan 100 ml bevat, mag je hiervoor wel even in de buidel tasten!

2. Aceto Balsamico di Modena IGP
Het goedkopere broertje van de traditionele balsamico. Deze balsamico moet voldoen bepaalde, maar minder strenge kwaliteitseisen dan de 'tradizionale’ - één van de basis ingrediënten van deze balsamico moet uit de regio komen- en de naam is beschermd.

3. Condimento, zoals de balsamico crème.
Balsamico soorten die niet aan de strenge kwaliteitseisen voldoen, worden ‘Condimento’ genoemd. De kwaliteit van deze soort kan erg verschillen. En zo ook de prijs. Doordat de naam niet beschermd is, zijn er geen regels verbonden aan de productie ervan. Een voorbeeld hiervan is de balsamico crème.

Houten vaten balsamico

Hoe smaakt balsamico?

Een wat goedkoper flesje smaakt vooral als wijnazijn, maar dan een beetje zoeter. Kies je voor een traditionele (DOP) balsamico dan heeft het een hele rijke en zachte smaak die wat zoet én zuur is.

Balsamico eten

Waarvoor gebruik je balsamico?

Het korte antwoord is: voor bijna alles! Balsamico is een smaakmaker die goed combineert met heel veel verschillende ingrediënten. Je kunt hem bijvoorbeeld inzetten als:

Balsamico productie

Hoe kan ik balsamico vervangen?

Balsamico is moeilijk te vervangen, maar de volgende smaakmakers kan je gebruiken:

Witte balsamico

Wat is witte balsamico azijn?

Net als bij gewone balsamico azijn, begint ook de witte met een witte druif. Maar toch zit er een verschil in witte en ‘normale’ balsamico azijn. Om normale balsamico azijn te maken, suddert de druivenmost totdat deze stroperig en gekarameliseerd wordt. Vervolgens wordt de azijn gerijpt in een aantal vaten, voor meerdere jaren. Dit draagt bij aan de smaak, kleur en het karakter van de azijn. Bij witte balsamico azijn wordt er voorkomen om deze bruin te laten worden. Dit doen ze door de witte balsamico minder lang te rijpen, waardoor hij ook zachter van smaak is.

Meer lezen

5 unieke menu's om thuis uit eten te gaan

Thuis kan je echt een gevoel van uiteten creëren! Maak het gezellig met kaarslicht, nodig een klein gezelschap uit en eet net even anders met deze vijf menu's - dan dat je normaal gesproken doet.

Bekijk de menu's
Flessen met zelfgemaakte dressing

Zelf dressing maken: 5 lekkere smaakcombinaties

Een mix van kruiden, olie en smaakmakers maakt of kraakt je salade. Wij maken ze het liefst zelf! We vertellen je alles over dressings en delen onze 5 favoriete combinaties met je.

Lees meer

Kaasfondue: 4 dips en tips

Niets is fijner om het binnen knus en gezellig te maken en met vrienden en familie rond de fonduepan te zitten. Maar kom jij niet verder dan alleen brood in je kaasfondue? Wij geven je vier tips.

Bekijk de tips en dips