Ze komen er als vliegen op af

Niks is zo irritant als fruitvliegjes in de zomer. De hele winter zie je ze niet, maar laat je in het voorjaar of in de zomer fruit buiten de koelkast liggen, dan duiken ze vanuit het niets op. Ze doen geen kwaad, maar vervelend is het wel. Gelukkig is er ook voor dit probleem in huis een slimme oplossing. We geven je 4 tips voor het bestrijden van fruitvliegjes.

Tip 1: Voorkomen dat fruitvliegjes binnenkomen

De beste tip is om iets tegen fruitvliegjes te doen, is voorkomen dat ze je huis in komen. Laat daarom geen eten op het aanrecht liggen, dat is een feest voor fruitvliegjes. Ook is het verstandig om - vooral in de zomer - zo vaak mogelijk je vuilnisbak te legen en schoon te maken. Doe dit niet met citroenschoonmaakmiddel, want die geur trekt juist fruitvliegjes aan. Water en groene zeep is beter om te grbruiken. Of ga voor een schoonmaakmiddel met lavendel- of eucalyptusgeur. Daar halen ze hun neus voor op.

Tip 2: Fruitvliegjesval maken met azijn

Maak een eigen fruitvliegjesval door een kommetje neer te zetten met daarin water, (natuur-, wijn- of appel-) azijn en een beetje afwasmiddel. Span een stukje huishoudfolie over het kommetje heen en prik er kleine gaatjes in. Fruitvliegjes houden van de geur van natuurlijke azijn (dus geen schoonmaakazijn), dus dit lokt ze naar het water toe. Zodra ze het mengsel raken, zullen ze ten onder gaan. Door de druppels afwasmiddel is het water ‘gebroken’ waardoor de fruitvliegjes zinken.

Tip 3: Diervriendelijk vangen

Heb je toch fruitvliegjes in huis en wil je letterlijk geen vlieg kwaad doen? Vang de fruitvliegjes levend en zet ze zonder pardon je huis uit. Stop hiervoor een bananenschil in een open zak en leg deze neer. Fruitvliegjes zullen hier letterlijk op af vliegen. Heb je een goed bezocht fruitvliegjesfeest te pakken? Sluit de zak en open hem buiten weer. Mogen ze buiten verder feesten.

Tip 3: Afhouden met de geur van kruiden

Fruitvliegjes mogen dan een dol zijn op (de geur van) fruit, een aantal andere geuren kunnen ze juist een stuk minder waarderen. Goed dus om kruiden -die wij juist vaak hartstikke lekker vinden ruiken- in te zetten als diervriendelijk middel om fruitvliegjes te verjagen. Vooral bij basilicum, dille, salie of kruidnagel vliegen ze graag de andere kant op.

Waar komen fruitvliegjes eigenlijk vandaan?

Fruitvliegjes kunnen heel goed ruiken. Ze zijn buiten eigenlijk de hele tijd op zoek naar zoete geuren, zoals van fruit. Ruiken ze de geur van overrijp of rottend fruit, dan vliegen ze door open ramen en deuren, maar ook door kleine kieren in je huis naar binnen. Je kunt fruitvliegjes ook per ongeluk zelf meebrengen naar huis. Dan zaten er bijvoorbeeld al fruitvliegjes op het fruit dat je gekocht hebt en mee naar binnen hebt genomen. Of er zitten zonder dat je dat kunt zien eitjes van fruitvliegjes in het fruit dat je hebt gekocht. Ze zoeken voor het leggen van hun eitjes namelijk naar een goede plek waar de jonkies meteen goed kunnen eten als ze uitkomen. Daarom leggen fruitvliegjes hun eitjes op de schil van (rijp) fruit.

Meer lezen?

Aanrecht met schoonmaakartikelen

Alles over duurzaam schoonmaken

Wat is er lekkerder dan een schoon en fris huis? En wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Wij geven je tips om duurzaam aan de slag te gaan.

Lees meer over duurzaam schoonmaken
Ingevroren groente

5 handige tips over eten invriezen

Door kliekjes en (over)rijpe voedingsmiddelen in te vriezen, hoef je minder eten weg te gooien. Wij geven je 5 handige tips waardoor eten invriezen een koud kunstje wordt.

Wat je moet weten over eten invriezen
Schoonmaaksop

10x schoonmaakhacks voor in huis

Het hele huis schoon en fris. Wij helpen je op weg met het schoonmaken van de wasmachine, oven, inductieplaat, afzuigkap, stoffen bank en tapijt!

Lees de 10 schoonmaakhacks