Onze top 8 lekkerste biersoorten

Als je in een restaurant of een kroeg in Nederland een biertje besteld, krijg je bijna altijd gewoon pils. Pils is dan ook het meest gedronken bier in Nederland. Maar naast het ‘gewone’ pilsje zijn er ook nog een heleboel andere biersoorten. Ook wel speciaalbier genoemd. Zo hebben onze buurlanden België en Duitsland een ruim assortiment aan lekkere speciaalbieren. We laten je graag kennismaken met deze wereld van bijzondere biersoorten. Daarom hebben we de lekkerste en meest bekende biersoorten voor je uitgezocht!

Pils

Het biertje dat bijna iedereen wel kent is pils. In 1842 in Plzn (Pilsen) in Bohemen (Tsjechië) waren de bewoners het bruine, troebele bier van die tijd zat. Ze vroegen een brouwer uit het Duitse Beieren om een helder, sprankelend goudgeel bier te maken. Dat lukte. Het werd bekend als pilsener bier en won al snel aan populariteit onder bierdrinkers over de hele wereld.

  • Alcoholpercentage: 5 %
  • Drinktemperatuur: 5-7 °C
  • Kleur: goudgeel tot koper
  • Herkomst: Tsjechische Republiek

IPA

India pale ale (IPA) is een hoppige bierstijl binnen de bredere categorie pale ale. IPA werd in 1815 wijdverspreid vanuit Engeland. Het werd vooral gebruikt als exportbier naar India dat toen der tijd een kolonie was van Engeland. De Engelsen namen het bier mee op schepen en merkten dat het bier na maanden varen nog steeds goed bleef. Engelse brouwers hadden er namelijk meer hop aan toegevoegd en het alcoholgehalte verhoogd. Door de extra hop kwamen er veel aroma's vrij en smaakte een IPA vaak naar tropische vruchten.

  • Alcoholpercentage: 4-10 %
  • Drinktemperatuur: 10-12 °C
  • Kleur: goudgeel tot koper
  • Herkomst: Engeland

Witbier

Witbier is net als weizenbier ook tarwebier. Het verschil is alleen dat er in witbier minder tarwe zit. Daarbij is witbier kruidiger en zoetzuriger dan weizenbier. Smaken van citroenschil, koriander en sinaasappel komen veel voor. Witbier heeft een smaak die fris en een tikkeltje zoet smaakt. Minder bitter dan een normaal biertje. Dat maakt het bier nog frisser. Het perfecte terrasbier voor een zonnige dag. Weizenbier trouwens ook.

  • Alcoholpercentage: 5%
  • Drinktemperatuur: 6-8 °C
  • Kleur: lichtgeel
  • Herkomst: Vlaanderen

Weizenbier

Weizen betekent tarwe. Ongeveer de helft van de gebruikte mout in dit bier is tarwemout. Niet alleen de tarwe, maar ook de specifieke gistsoort draagt bij aan de kenmerken van een weizenbier. Gist produceert namelijk naast alcohol en koolzuur ook esters die het aroma van banaan en kruidnagel aan het bier geven.

  • Alcoholpercentage: 5,5%
  • Drinktemperatuur: 6-8 °C
  • Kleur: geel
  • Herkomst: Beieren (Duitsland)

Blond bier

Blond is een traditionele Belgische bovengistende bierstijl. Door het gebruik van minder hop, dan bijvoorbeeld bij pils, is de smaak minder bitter. Daarom is blond bier een makkelijk biertje om te drinken. Je kan blond bier ook wel zien als een lichte versie van tripel bier. De lichte kleur van blond bier past helemaal bij het voorjaar en de zomer.

  • Alcoholpercentage: 6-9%
  • Drinktemperatuur: 10-12 °C
  • Kleur: goudgeel
  • Herkomst: België

Bokbier

Oorspronkelijk werd bokbier speciaal gebrouwen voor het koude winterweer. Tegenwoordig begint het bokbierseizoen al in oktober. Bokbier kent twee varianten. In de eerste week van oktober komt de 1e variant op de markt, de “Herfstbok”. Dit is een donkerrood bier wat vaak een hoger alcohol percentage heeft dan de andere bokbier variant, de ''Lentebok''. De Lentebok werd vroeger vaak vlak na het begin van de vastentijd uitgegeven. Een Lentebok is lichter van kleur en heeft een verfrissende, fruitigere smaak vergeleken met Herfstbok.

  • Alcoholpercentage: 6-7%
  • Drinktemperatuur: 8-10 °C
  • Kleur Herfstbok: roze tot rood
  • Kleur: Lentebok: blond
  • Herkomst: Duitsland

Tripel bier

Tripel bier is een vrij zware biersoort met een alcoholpercentage tussen 7% en 10%. Door de toevoeging van suiker zijn de smaken zoetig. De naam ‘tripel’ werd voor het eerst toegepast door Trappistenbrouwerij Westmalle in 1936. Hierna is de naam meer gebruikt als een soortnaam in plaats van een echte merknaam. De kleur van een tripel is vaak goudblond en dus een stuk lichter dan dubbel bier.

  • Alcoholpercentage: 7-10%
  • Drinktemperatuur: 7-11 °C
  • Kleur: Goudgeel / koper
  • Herkomst: Westmalle (Duitsland)

Dubbel bier

Aan dubbel bier wordt meer graan toegevoegd wat zorgt voor meer suikers. Dubbel bier heeft daarom ook een hoger alcohol percentage dan bijvoorbeeld pils. Het is alleen niet zo dat er precies 2x zo veel graan is gebruikt voor dubbel bier dan een ander biersoort. De smaak is zoet en weinig bitter.

    • Alcoholpercentage: 6-7%
    • Drinktemperatuur: 2-4 °C
    • Kleur: bruin
    • Herkomst: Duitsland

Meer lezen?

5 tips voor de perfecte vrijmibo

Een vrijmibo (oftewel een vrijdagmiddagborrel) helpt een handje. Het is dan ook de moeite waard om deze te organiseren, zelfs online. Doe inspiratie op voor een succesvolle (digitale) vrijmibo!

Lees alles over de perfecte vrijmibo

Alles over kaasplankjes

Een kaasplankje, heerlijk bij de borrel of als dessert. Maar hoe stel je die samen? Wij helpen je graag!

Lees meer over kaasplankjes

De rode wijnen die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten