Chipotle

Gedroogde chilipepers op een houten plank

Chipotle: maak kennis met dit pittige smaakbommetje

Gek op de Mexicaanse keuken? Dan heb je ongetwijfeld weleens van chipotle gehoord. Deze kruidige smaakmaker vind je terug in veel Mexicaanse recepten voor bijvoorbeeld pittige sauzen en marinades. Maar wat is chipotle precies? En hoe gebruik je het? Albert Heijn vertelt je meer.

Wat is chipotle?

Chipotle is een gerookte en gedroogde jalapeñopeper. Niet alleen is deze peper pittig van smaak, hij is ook pittig om uit te spreken: tjie-pot-lee. Best een tongbreker! Chipotle komt oorspronkelijk uit Mexico en is dan ook een geliefd ingrediënt in de Mexicaanse keuken, bijvoorbeeld in gerechten zoals chipotlemayo, adobo of kruidige marinades.

💡 Wist je trouwens dat er in Amerika meerdere restaurants zijn die "Chipotle" heten? Deze populaire fastfoodketen met Mexicaanse gerechten heeft (nog) geen locaties in Nederland, maar de naam draagt zeker bij aan de bekendheid van deze smaakmaker.

Hoe smaakt chipotle?

Chipotle heeft een pittige, rokerige én licht zoete smaak. Omdat de jalapeño's lang gerijpt en daarna gerookt zijn, is het aroma extra sterk van smaak. Je hebt daarom maar een klein beetje nodig om een gerecht een diepe, kruidige kick te geven.

Hoe gebruik je chipotle?

Je kunt chipotle op verschillende manieren kopen:
  • Gedroogde hele peper
  • Gemalen als poeder of korrel
  • Verwerkt in sauzen zoals adobo of chipotlemayonaise
En je kunt het op allerlei manieren gebruiken om jouw recept wat extra pit en diepte te geven:

Geen chipotle in huis? Probeer dit!

Heb je geen chipotle in huis, maar wil je wel die rokerige hitte? Probeer dan eens deze alternatieven:
  • Gerookt paprikapoeder voor de rooksmaak
  • Cayennepeper of chilivlokken voor de pit
  • Sambal manis of sriracha als pittige sausvervanger

Combineer bijvoorbeeld wat gerookt paprikapoeder met een snufje cayenne om een soortgelijke smaak te maken.