vanaf maandag
Chipotle

Chipotle: maak kennis met dit pittige smaakbommetje
Gek op de Mexicaanse keuken? Dan heb je ongetwijfeld weleens van chipotle gehoord. Deze kruidige smaakmaker vind je terug in veel Mexicaanse recepten voor bijvoorbeeld pittige sauzen en marinades. Maar wat is chipotle precies? En hoe gebruik je het? Albert Heijn vertelt je meer.

Wat is chipotle?
Chipotle is een gerookte en gedroogde jalapeñopeper. Niet alleen is deze peper pittig van smaak, hij is ook pittig om uit te spreken: tjie-pot-lee. Best een tongbreker! Chipotle komt oorspronkelijk uit Mexico en is dan ook een geliefd ingrediënt in de Mexicaanse keuken, bijvoorbeeld in gerechten zoals chipotlemayo, adobo of kruidige marinades.
💡 Wist je trouwens dat er in Amerika meerdere restaurants zijn die "Chipotle" heten? Deze populaire fastfoodketen met Mexicaanse gerechten heeft (nog) geen locaties in Nederland, maar de naam draagt zeker bij aan de bekendheid van deze smaakmaker.
Hoe smaakt chipotle?
Hoe gebruik je chipotle?
- Gedroogde hele peper
- Gemalen als poeder of korrel
- Verwerkt in sauzen zoals adobo of chipotlemayonaise
- In salsa’s voor een rokerige twist, zoals deze quesadilla’s met salsa
- In marinades, dry rubs of barbecuesauzen. Handig: wij hebben alvast een boodschappenlijstje voor de BBQ voor je gemaakt.
- In adobo: een rijke Mexicaanse saus
- In chipotlemayonaise (tip: probeer het op een burger!)
- In chipotle-limoen-cheddarboter voor bij gegrild vlees of groenten

Geen chipotle in huis? Probeer dit!
- Gerookt paprikapoeder voor de rooksmaak
- Cayennepeper of chilivlokken voor de pit
- Sambal manis of sriracha als pittige sausvervanger
Combineer bijvoorbeeld wat gerookt paprikapoeder met een snufje cayenne om een soortgelijke smaak te maken.
Probeer chipotle
Recepten met chipotle
Meer lezen
Borrelplank als avondeten
Vanavond de borrelplank op tafel?