Lijnzaad: Alles wat je wilt weten over dit superzaadje | Albert Heijn

Alles over lijnzaad

We kennen lijnzaad misschien als voer voor het vee en de vogels, maar dit superfood is ook voor de mens een enorme krachtpatser. De laatste jaren is lijnzaad aan een opmars bezig omdat het superzaadje zo veel voordelen heeft. Wij vertellen je waarom lijnzaad gezond is, hoe je lijnzaad kan verwerken, maar ook waarom te veel lijnzaad ongezond kan zijn.

Wat is lijnzaad?

Het zal je niet verrassen dat lijnzaad een zaadje is. Het is het zaadje van de vlasplant en wordt vooral geproduceerd in Canada. Lijnzaad wordt gebroken, gemalen, geperst (tot lijnzaadolie) en in zijn geheel gegeten. Lijnzaad bevat heel veel voedingsstoffen zoals omega 3-vetten, vitamine B, magnesium en antioxidanten. En nog een niet geheel onbelangrijk voordeel van lijnzaad: het is hartstikke betaalbaar!

De vlasplant waar lijnzaad uit wordt gewonnen

Goed voor de lijn zaad?

Afvallen door lijnzaad te eten? Lijnzaad is niet een natuurlijk wondermiddel waar je opeens kilo’s van afvalt, maar lijnzaad kan zeker bijdragen aan gewichtsverlies en dus aan je gezondheid. Omdat er zo veel vezels in lijnzaad zitten, ben je langer verzadigd nadat je lijnzaad hebt gegeten, waardoor je minder snel naar die lekkere (ongezonde) snack in de kast grijpt. De vezels van het krachtige zaadje nemen heel veel water op, waardoor je langer vol zit. Daarnaast is lijnzaad een cadeautje voor je darmen, omdat het je darmen schoonmaakt en bijdraagt aan een goede stoelgang.

Lijjzaadcrackers zelfgemaakt

Hoeveel lijnzaad mag je per dag eten?

Overdaad schaadt, en dat geldt ook voor lijnzaad. Je kan lijnzaad niet onbeperkt eten, omdat het de giftige stof cyanogeen bevat. Dit is een plantengifstof en vind je ook in bijvoorbeeld vlierbloesem en cassave. Bij grote hoeveelheden kan het menselijk lichaam cyanogeen omzetten in cyanide, en dit kan zorgen voor ademhalings- en hartproblemen. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 45 gram lijnzaad per dag te eten in porties van 15 gram. Zolang je het dus houdt bij die grote eetlepel (=15 gram) in je ontbijt, brengt lijnzaad alleen maar voordelen met zich mee.

Yoghurt met bramen en lijnzaad

Gebroken, gemalen, geperst of geheel?

Wanneer je hele lijnzaden als het ware ‘breekt’, krijg je – je raadt het al – gebroken lijnzaad. Bij gemalen lijnzaad is het zaad veel fijner gemalen, bijna tot poeder. Je kan het best kiezen voor gebroken lijnzaad. Door gemalen lijnzaad kunnen meer schadelijke stoffen opgenomen worden, en met het eten van hele lijnzaden heeft je lichaam meer moeite om ze te verwerken. Als je lijnzaad in zijn geheel eet, is de kans groot dat je de zaadjes in zijn geheel weer in de wc ziet verschijnen, zonder dat de vitaminen zijn opgenomen! En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kan lijnzaad ook geperst, in de vorm van olie, eten. Je kan lijnzaadolie niet verhitten. Gebruik lijnzaadolie over je salade of andere koude gerechten.

Bakje met hele lijnzaden

Hoe gebruik je lijnzaad?

Die schep lijnzaad smaakt overal lekker bij. Dit zijn onze favorieten met lijnzaad:

  • Een schep door je havermout. Omdat lijnzaad zo bindt, wordt je havermoutpap nóg dikker.

  • Een schep lijnzaad door je yoghurt of smoothie. Voor die lekkere, nootachtige smaak.

  • Je kan er super knapperige en verse koolhydraatarme crackers van maken. Bekijk hier een recept van lijnzaadcrackers.

  • Lijnzaad als vegan vervanger voor ei. Meng 1 deel lijnzaad met 3 delen water, laat dit een kwartier staan en je hebt een gebonden, bijna geleiachtige structuur. In veel baksels kan je dit als eivervanger gebruiken, bijvoorbeeld in deze vegan carrotcake.

Brood gemaakt van lijnzaad

Meer lezen?

10x de meest vezelrijke groenten

Vezels helpen bij het gezond houden van onze darmen en zorgen voor een goede stoelgang. Wij zetten de meest populaire en vezelrijke groenten voor je op een rijtje!

Bekijk de 10 meest vezelrijke groenten
sperziebonen_spruitjes

Stap voor stap meer vezelrijke voeding eten

Wil je meer vezels gaan eten, maar heb je niet echt een idee waar je moet beginnen? Geen nood!

Bekijk 5 handige tips
Smoothiebowl

10x populaire soorten noten

Van (ongezouten) noten kun je zonder schuldgevoel genieten, want ze zijn ontzettend gezond. Zie je door de noten het bos niet meer? Wij zetten de 10 populairste noten voor je op een rij!

Bekijk 10 soorten noten