Saus bij asperges

Het witte goud, de koningin van de groente... De witte asperge is zo lekker, dat ‘ie verschillende bijnamen heeft. Het klassieke gerecht met ham, ei en asperges ken je vast. Maar welke aspergesaus hoort daarbij? En hoe maak je die zelf? We vertellen je meer.
Saus bij witte asperges

Welke saus gebruik je bij asperges?

  • Hollandaisesaus. Deze romige, zachte saus op basis van boter en eidooier is de meest gebruikte saus bij witte asperges. Lekker bij de oer-Hollandse klassieker: witte asperges met ham en ei. Hmm… 🤤

  • Wittewijnsaus. Een simpele, maar o zo lekkere saus die het bij veel gerechten goed doet. En ook handig; deze saus kun je al 2 dagen van tevoren maken.

  • Botersaus. Deze saus zet je binnen 10 minuten op tafel. En is lekker fris met een zuurtje dankzij het citroensap.

  • Kaassaus. Deze saus past bij de romige structuur van asperges. Ben je op zoek naar zachte saus? Ga dan voor jong belegen kaas of graskaas. Hou je van kaas met een kick? Dan is Emmentaler of Gruyère een goede keus.

  • Bearnaisesaus. Op zoek naar wat pit in je gerecht? Dan ben je bij Bearnaisesaus aan het goede adres. De witte peperkorrels in deze saus geven het extra karakter.

Witte asperges met saus en broodkruim

Is aspergesaus hetzelfde als Hollandaisesaus?

Goeie vraag! In veel recepten is aspergesaus gewoon Hollandaisesaus. Toch zijn er variaties. Soms wordt er room aan toegevoegd, of maken mensen een simpele botersaus en noemen dat ‘aspergesaus’. Kort gezegd: Hollandaisesaus is de klassieke saus die vaak gegeten wordt bij asperges, maar ‘aspergesaus’ is een bredere term voor alles wat lekker is over asperges.
Ovenschotel met witte asperges

Welke ingrediënten passen het best bij asperges?

Asperges zijn van zichzelf al zacht en vol van smaak. Maar je kunt er eindeloos mee combineren en lekkere twists aan geven. Hier zijn wat ideeën:

  • Ham en ei – dé klassieker, die je ongetwijfeld kent met een gekookt eitje en beenham

  • Verse kruiden zoals peterselie, bieslook of dille voor nog meer smaak

  • Zalm, bijvoorbeeld warm gerookt of zacht gepocheerd. Heerlijk in combinatie met de zachte en romige asperges

Zin om eens iets anders te proberen? Wat dacht je van een aspergequiche met ham en broccoli of een aspergeschotel met verse carbonarasaus? Ook lekker: deze paassalade met asperges. En zo gepiept! 🐤

Saus voor bij asperges

Hoe maak je aspergesaus?

Aspergesaus is natuurlijk het allerlekkerst als je ‘m zelf maakt, zonder pakjes en zakjes. Met ons homemade recept zet jij binnen 15 minuten een romige aspergesaus op tafel met slagroom, bieslook en witte wijn.

Meer lezen?

Lentegroente en -fruit

De dagen worden langer en we trekken meer naar buiten. Het is lente! Lees meer over de groente- en fruitsoorten uit de lente en hoe jij de lente in de keuken kan halen.

Lees alles over lentegroente- en fruit
Asperges met ham en ei

Lekkerste wijnen bij asperges

Asperges zijn heerlijk, en ze smaken nog lekkerder als je de juiste wijn erbij drinkt. Lees snel verder voor de lekkerste combinaties.

Bekijk wijnen voor bij asperges