Alles over bergamot

De geur van bergamot herken je misschien uit je lievelingsparfum, maar de bergamot kan je ook kennen als een vrucht of als een kruid. De bergamotvrucht komt van de bergamotboom en het bergamotkruid is afkomstig van de bergamotplant. Twee hele verschillende varianten dus. We vertellen je er alles over.

Wat is bergamot?

De bergamot is zowel een citrusvrucht als een kruid:

  • De citrusvrucht is peervormig en een kruising tussen een limoen en een sinaasappel. De vrucht groeit aan een bergamotboom, die wel 4m hoog kan worden! De bergamotvrucht heeft de naam gekregen van de plaats in Italië waar hij vandaan komt: Bargamot. De vrucht is lichtgroen en hij is lichtzuur en bitter van smaak (een beetje vergelijkbaar met de grapefruit!).

  • Je hebt ook het bergamotkruid, welke aan de bergamotplant groeit. Oorspronkelijk komt deze plant uit Noord-Amerika en kan goed tegen kou. De bladeren van het bergamotkruid worden vaak gebruikt om thee van te trekken. Ook in het bekende snoepje Ricola wordt bergamotkruid gebruikt. Bergamotkruid is lichtzuur van smaak.

Waar gebruik je de bergamotvrucht voor? 

Bergamot kan je op verschillende manieren gebruiken: als vrucht en als olie. Bergamotolie wordt uit de schil van de onrijpe vrucht gehaald en gebruikt als etherische olie in bijvoorbeeld parfums of andere cosmetica. De vrucht is zuur van smaak, dus veel mensen vinden het niet lekker om het zo los te eten. Maar bergamot is wel erg lekker in een cake, taart, marmelade of om limonade van te maken.

Waar gebruik je het bergamotkruid voor?

Ook met het kruid kan je aan de slag in je keuken. Je kan zowel het blad als de bloemen gebruiken. Zo kan je van het blad heerlijke thee maken, een dressing voor in je salade of zelfs een bergamotsaus voor op je vis of vlees. En de eetbare bloemen hebben een lichte citrussmaak. Dus heerlijk fris én decoratief bijvoorbeeld als garnering van gerechten of drankjes. Smullen maar!

Is de bergamot gezond? 

Net als alle andere citrusvruchten bevat de bergamot veel vitaminen en mineralen, vooral vitamine C! Het schijnt dat ze je immuunsysteem versterken en dat ze een positieve invloed hebben op je spijsvertering. Ook het bergamotkruid wordt vaak gebruikt om de spijsvertering een handje te helpen. Binnen de natuurgeneeskunde wordt bergamotkruid ook vaak gebruikt in crèmes door zijn antibacteriële werking.

Wat voor geur heeft bergamot? 

Zowel de bergamotvrucht als het kruid heeft een sterke frisse, citroenachtige geur. Bergamotolie, wat uit de bergamotvrucht wordt gehaald, wordt veel gebruikt in de parfumindustrie en vind je dus veel terug in verschillende parfums en au de cologne.

Meer lezen?

11x citrusvruchten

Citrusvruchten zijn de vruchten die groeien aan citrusplanten of citrusbomen. De bekendste zijn de sinaasappel, citroen en mandarijn. Maar wist je dat een Kumquat ook een citrusvrucht is?

Lees meer over citrusvruchten

Gezonde fruitsoorten

Iedere fruitsoort heeft zo z'n kwaliteiten. Maar welk fruit kies je dan precies? We hebben onze favoriete top 5 gezonde fruitsoorten voor je op een rijtje gezet.

Lees meer over gezonde fruitsoorten

Eetbare bloemen

Bloemen zijn mooi om naar te kijken. Maar wist je dat sommigen ook eetbaar zijn? Zo kun je dus naast je huis ook je gerechten opvrolijken met bloemen. Welke eetbaar zijn? Je leest het hier!

Lees alles over eetbare bloemen