Koffiesoorten

Verschillende soorten koffie in kopjes, inclusief latte art met een hartvorm en zwarte koffie.

14x koffiesoorten

Als je tegenwoordig een willekeurige koffiebar binnenstapt, word je vaak overweldigd door het aanbod aan verschillende soorten koffie. Van een simpele espresso tot een smaakvolle latte macchiato. De keuze aan verschillende soorten koffie is onderverdeeld in koffie gebaseerd op espresso, melk of ijs. Weet jij wat het verschil is tussen een cappuccino en een flat white? Of doe je niet al te moeilijk en kies je dan gewoon voor een cappuccino?  We nemen je mee in 14 soorten koffie:

  • Espresso
  • Cappuccino
  • Latte macchiato
  • Flat white
  • Cortado
  • Ristretto
  • Affogato
  • Americano
  • Lungo
  • Cafe latte
  • Espresso macchiato
  • IJskoffie
  • Cold brew
  • Frappuccino

Espresso

De espresso is perfect als je van een hele sterke smaak houdt. Hij wordt traditioneel geserveerd in een klein kopje en is meestal op in een of twee slokjes . Espresso wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen. Hierdoor ontstaat een intense smaak. Daarom staat een espresso ook vaak aan de basis van variaties met melk, zoals een cappuccino of latte macchiato.

Kopje espresso op een schoteltje met een lepeltje ernaast op een donkere houten tafel.

Cappuccino

De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbele shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt. De melk wordt opgeschuimd met een melkkannetje met behulp van een stoompijpje. Als de melk opgeschuimd is, wordt eerst een deel van de melk door de espresso geschonken. Het laatste deel van de opgeschuimde melk wordt boven op de cappuccino geschonken. Hierdoor ontstaat een schuimlaag, die zich overigens perfect leent om figuurtjes in te maken (latte art genoemd). Naast volle melk worden er ook veel cappuccino’s met haver, soja of amandelmelk gemaakt. Zelf aan de slag? Bekijk hoe je zelf de lekkerste cappuccino maakt.

Barista giet melkschuim in een kopje koffie.

Latte macchiato

Een latte macchiato is het populairdere zusje van een normale latte. Je herkent hem vaak meteen omdat deze in een doorzichtig glas wordt geschonken, waarin je duidelijk twee lagen ziet. Eerst schenk je de opgeschuimde melk en daarna pas de espresso, hierdoor krijg je de duidelijke twee lagen te zien. Het verschil tussen een latte en een latte machiatto is dus de volgorde. Maak nu gemakkelijk je latte macchiato zelf.

Cappuccino met schuimlaag en opschenken van koffie

Flat white

Een flat white is het sterkere zusje van de cappuccino. In dit kopje koffie worden 2 shots espresso geschonken. Daarna wordt er dunne opgeschuimde melk toegevoegd, waardoor een schuimlaagje ontstaat. Ook in deze koffie kan je met latte art spelen. Bekijk hoe je zelf een goede flat white kan maken.

Kopje cappuccino met latte art patroon

Cortado

Vind je een cappuccino of flat white wat te veel? Dan kies je voor een cortado. De cortado is eigenlijk een cappuccino, maar smaakt iets sterker, omdat er minder melk aan toegevoegd wordt.

Glas met vers gezette espresso op een schotel met een lepel.

Ristretto

De ristretto is het sterkste kopje koffie dat je kan bestellen en bevat dus de minste hoeveelheid water. De bereiding is net zo lang als een espresso, hierdoor wordt er veel smaak afgegeven aan een kleinere hoeveelheid water. Waardoor de smaak nog intenser wordt. Een sterk shotje koffie dus!

Twee kopjes vers gezette espresso onder een espressomachine.

Affogato

Een affogato is een shot espresso waar een bolletje vanille ijs aan toegevoegd wordt. Eigenlijk meer een dessert dan een kopje koffie dus, maar zeker niet minder lekker!

Affogato dessert met vanille-ijs, karamelsaus en espresso in glazen geserveerd.

Americano

Een americano is een espresso met extra water. De naam americano stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten, gelegerd in Italië, vonden de normale Italiaanse espresso vaak te sterk en bitter, dus voegde ze er meer water aan toe.

Witte kopje espresso op een houten tafel

Lungo

Een lungo en een americano worden nog wel eens als hetzelfde aangezien. Het grote verschil tussen een lungo en een americano is dat al het water bij een lungo door de gemalen koffie loopt. Bij een americano wordt een espresso gewoonweg aangelengd met extra water. Doordat al het water door de gemalen koffie loopt, resulteert dit in een sterke en rijkere smaak dan een americano.

Zwarte koffie in een kopje op een schotel.

Latte

Een latte, of ook wel koffie verkeerd genoemd, lijkt op een cappuccino. Alleen wordt in een latte meer melk gebruikt. De melk wordt iets minder hard opgeschuimd dan bij een cappuccino, waardoor hij dunner wordt. Meer melk betekent dus een minder sterke koffiesmaak, waardoor deze koffiesoort zachter en romiger smaakt. Zelf aan de slag? Bekijk hoe je zelf de lekkerste cafè latte maakt.

Twee glazen ijskoffie met slagroom en verkruimelde stroopwafels, naast een klein kannetje stroop en twee halve stroopwafels op een schotel.

Espresso macchiato

Een espresso macchiato is niets meer dan een shot espresso waaraan twee theelepels opgeschuimde melk wordt toegevoegd. De melk wordt zoals bij een cappuccino gewoon opgschuimd, maar nu gebruik je alleen het laagje schuim. Een espresso macchiato is dus net iets minder sterk dan een normale espresso.

Espressokopje op een schotel

IJskoffie & cappuccino

Een ijskoffie is een espresso met ijsblokjes. Hoe meer ijsblokjes je toevoegt, hoe zachter de smaak van de koffie. Een lekker verkoelend drankje dus! Een iced cappuccino is niets meer dan een cappuccino met ijs. Wel kan deze op twee manieren gemaakt worden. Je kan hem maken op de traditionele manier maar je kan ook alle ingrediënten in een cocktailshaker mixen. Hierdoor wordt hij net wat romiger! Een heerlijk drankje voor een warme zomerse dag. Zelf aan de slag? Bekijk hoe je zelf de lekkerste Ijskoffie maakt.

 

 

 

 

 

 

Glas ijskoffie met ijsblokjes op een houten tafel

Cold brew

Al eens van een cold brew gehoord? Een erg populair drankje in Australië en Nieuw Zeeland, wat nu ook naar Europa is getrokken. Een cold brew wordt gemaakt met koud water en kent twee bereidingsmethodes. Dij de eerste variant wordt ijswater heel langzaam over de gemalen koffie gedruppeld (ook cold drip coffee genoemd). Bij de tweede variant wordt gemalen koffie in koud water geweekt en daarna zo’n 12 tot 24 uur in de koelkast gezet.

Twee glazen ijskoffie op een rood tafelblad met zwarte lepeltjes ernaast.

Nitro coffee

Nitro brew, ofwel nitro koffie is koude koffie waaraan stikstof (nitrogen) is toegevoegd, waardoor er prik ontstaat. Wat je krijgt is een zachte bittere koffie met een romige schuimlaag. Het lijkt op bier, maar dan zonder alcohol.

Kopje cappuccino op een houten tafel