14x koffiesoorten

Als je tegenwoordig een willekeurige koffiebar binnenstapt, word je vaak overweldigd door het aanbod aan verschillende soorten koffie. Van een simpele espresso tot een smaakvolle latte macchiato. De keuze aan verschillende soorten koffie is onderverdeeld in koffie gebaseerd op espresso, melk of ijs. Weet jij bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een flat white of een cortado? Of doe je niet al te moeilijk en kies je dan gewoon voor een cappuccino?  We nemen je mee in 14 soorten koffie:

 • Espresso
 • Cappuccino
 • Latte macchiato
 • Flat white
 • Cortado
 • Ristretto
 • Affogato
 • Americano
 • Lungo
 • Latte
 • Espresso macchiato
 • IJskoffie & cappuccino
 • Cold brew
 • Nitro coffee

Espresso

De espresso is perfect als je van een hele sterke smaak houdt. Hij wordt traditioneel geserveerd in een klein kopje en is meestal op in een of twee slokjes . Espresso wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen. Hierdoor ontstaat een intense smaak. Daarom staat een espresso ook vaak aan de basis van variaties met melk, zoals een cappuccino of latte macchiato.

Cappuccino

De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbele shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt. De melk wordt opgeschuimd met een melkkannetje met behulp van een stoompijpje. Als de melk opgeschuimd is, wordt eerst een deel van de melk door de espresso geschonken. Het laatste deel van de opgeschuimde melk wordt boven op de cappuccino geschonken. Hierdoor ontstaat een schuimlaag, die zich overigens perfect leent om figuurtjes in te maken (latte art genoemd). Naast volle melk worden er ook veel cappuccino’s met haver, soja of amandelmelk gemaakt. Zelf aan de slag? Bekijk hoe je zelf de lekkerste cappuccino maakt.

Latte macchiato

Een latte macchiato is het populairdere zusje van een normale latte. Je herkent hem vaak meteen omdat deze in een doorzichtig glas wordt geschonken, waarin je duidelijk twee lagen ziet. Eerst schenk je de opgeschuimde melk en daarna pas de espresso, hierdoor krijg je de duidelijke twee lagen te zien. Het verschil tussen een latte en een latte machiatto is dus de volgorde. Maak nu gemakkelijk je latte macchiato zelf.

Flat white

Een flat white is het sterkere zusje van de cappuccino. In dit kopje koffie worden 2 shots espresso geschonken. Daarna wordt er dunne opgeschuimde melk toegevoegd, waardoor een schuimlaagje ontstaat. Ook in deze koffie kan je met latte art spelen. Bekijk hoe je zelf een goede flat white kan maken.

Cortado

Vind je een cappuccino of flat white wat te veel? Dan kies je voor een cortado. De cortado is eigenlijk een cappuccino, maar smaakt iets sterker, omdat er minder melk aan toegevoegd wordt.

Ristretto

De ristretto is het sterkste kopje koffie dat je kan bestellen en bevat dus de minste hoeveelheid water. De bereiding is net zo lang als een espresso, hierdoor wordt er veel smaak afgegeven aan een kleinere hoeveelheid water. Waardoor de smaak nog intenser wordt. Een sterk shotje koffie dus!

Affogato

Een affogato is een shot espresso waar een bolletje vanille ijs aan toegevoegd wordt. Eigenlijk meer een dessert dan een kopje koffie dus, maar zeker niet minder lekker!

Americano

Een americano is een espresso met extra water. De naam americano stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten, gelegerd in Italië, vonden de normale Italiaanse espresso vaak te sterk en bitter, dus voegde ze er meer water aan toe.

Lungo

Een lungo en een americano worden nog wel eens als hetzelfde aangezien. Het grote verschil tussen een lungo en een americano is dat al het water bij een lungo door de gemalen koffie loopt. Bij een americano wordt een espresso gewoonweg aangelengd met extra water. Doordat al het water door de gemalen koffie loopt, resulteert dit in een sterke en rijkere smaak dan een americano.

Latte

Een latte, of ook wel koffie verkeerd genoemd, lijkt op een cappuccino. Alleen wordt in een latte meer melk gebruikt. De melk wordt iets minder hard opgeschuimd dan bij een cappuccino, waardoor hij dunner wordt. Meer melk betekent dus een minder sterke koffiesmaak, waardoor deze koffiesoort zachter en romiger smaakt. Zelf aan de slag? Bekijk hoe je zelf de lekkerste cafè latte maakt.

Espresso macchiato

Een espresso macchiato is niets meer dan een shot espresso waaraan twee theelepels opgeschuimde melk wordt toegevoegd. De melk wordt zoals bij een cappuccino gewoon opgschuimd, maar nu gebruik je alleen het laagje schuim. Een espresso macchiato is dus net iets minder sterk dan een normale espresso.

IJskoffie & cappuccino

Een ijskoffie is een espresso met ijsblokjes. Hoe meer ijsblokjes je toevoegt, hoe zachter de smaak van de koffie. Een lekker verkoelend drankje dus! Een iced cappuccino is niets meer dan een cappuccino met ijs. Wel kan deze op twee manieren gemaakt worden. Je kan hem maken op de traditionele manier maar je kan ook alle ingrediënten in een cocktailshaker mixen. Hierdoor wordt hij net wat romiger! Een heerlijk drankje voor een warme zomerse dag. Zelf aan de slag? Bekijk hoe je zelf de lekkerste Ijskoffie maakt.

Cold brew

Al eens van een cold brew gehoord? Een erg populair drankje in Australië en Nieuw Zeeland, wat nu ook naar Europa is getrokken. Een cold brew wordt gemaakt met koud water en kent twee bereidingsmethodes. Dij de eerste variant wordt ijswater heel langzaam over de gemalen koffie gedruppeld (ook cold drip coffee genoemd). Bij de tweede variant wordt gemalen koffie in koud water geweekt en daarna zo’n 12 tot 24 uur in de koelkast gezet.

Nitro coffee

Nitro brew, ofwel nitro koffie is koude koffie waaraan stikstof (nitrogen) is toegevoegd, waardoor er prik ontstaat. Wat je krijgt is een zachte bittere koffie met een romige schuimlaag. Het lijkt op bier, maar dan zonder alcohol.

Meer inspiratie

Kopje cappuccino

Hoe maak je zelf de lekkerste cappuccino?

Thuis lekker genieten van een overheerlijke cappuccino? Dat kan. Met ons stappenplan maak je het lekkerste kopje koffie met melk gewoon zelf.

Lees meer over cappuccino
Cortado

Cortado maken in 4 stappen

De cortado is een relatief nieuwe koffiesoort in Nederland maar is al langere tijd erg populair in landen als Portugal en Spanje. Nieuwschierig geworden?

Meer lezen over de cortado

In 3 stappen koffie americano maken

Een koffie americano maak je zelf al in 3 stappen.Wij vertellen je welke stappen je moet doorlopen voor deze koffie met een Amerikaans tintje.

Lees meer over americano