Edamame

Edama-mega lekker én gezond!

Edamame zijn eigenlijk jonge, groene sojabonen die nog in de peul zitten. In de Aziatische keuken wordt soja veelvuldig gebruikt. Zo wordt er bijvoorbeeld tofu, tempeh of sojasaus van gemaakt. In Japan worden deze bonen met peul en al gestoomd of gekookt en bestrooit met grof zeezout. Dat noem je edamame. Deze Japanse snack wordt rechtstreeks uit de peul gegeten en is in Japan erg populair als bijgerecht bij bier.

Wat is het verschil tussen edamame bonen en sojabonen?

Eigenlijk zijn sojabonen gepelde edamame bonen. Het verschil zit in de oogst en in de manier waarop ze worden gegeten. Edamame zijn jonge, groene sojabonen die worden geoogst voordat de peulen volledig rijp zijn. Ze worden met de peul gegeten als snack. Sojabonen worden daarentegen geoogst wanneer ze volledig rijp zijn en worden vaak gedroogd voordat ze worden verwerkt tot producten zoals tofu, sojasaus, sojadrink en sojayoghurt.

Is edamame gezond?

Edamame zijn eigenlijk jonge sojabonen en sojabonen zijn een goede bron van eiwitten, vezels en koolhydraten. Ook zitten er belangrijke vitamines en mineralen in, zoals foliumzuur, ijzer en kalium. Edamame is dus een goede optie als gezonde snack.

Hoe eet je edamame?

Edamame eet je als snack zo uit het vuistje. Zorg dat de edamame gekookt of gestoomd zijn, daarna kun je ze besprenkelen met wat zout of andere smaakmakers zoals sojasaus of chili flakes. De boontjes eet je rechtstreeks uit de peul. Je bijt zachtjes tussen 2 boontjes in waardoor deze vervolgens uit de peul knapt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vooraf de peul van de boontjes te ontdoen, heerlijk als topping voor je pokebowl bijvoorbeeld!

Waar smaakt edamame naar?

De sojabonen die in de peul zitten hebben een stevige bite en een milde nootachtige smaak. Daarnaast kun je de peul op smaak brengen, wanneer je dan een boontje met je tanden uit de peul haalt, je tegelijkertijd de smaakmakers proeft. Traditioneel gezien worden de edamame enkel met grof zeezout bestrooit, maar je kunt hier ook een creatieve draai aan geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van edamame met knoflook en rode peper.

Edamame bonen bereiden in 4 stappen

Je kunt edamame bonen op verschillende manieren bereiden. Afhankelijk van hoe je het wilt eten. De traditionele manier is de boontjes stomen of koken. Wanneer je een stoompan hebt, kun je de edamame het beste daarin bereiden. Door te stomen worden de voedingsstoffen en smaak beter bewaard.

Bereidingswijze:
  1. Vul je stoompan met water en breng aan de kook. Wanneer het water kookt, kun je het vuur laag zetten.

  1. Vul je stoommand met edamame en stoom voor zo’n 5 tot 7 minuten.

  1. Giet af en spoel de edamame even af onder koud water.

  1. Serveer de edamame warm of op kamertemperatuur, eventueel met grof zeezout, sojasaus, sesamolie of geef ze een andere twist!

Meer lezen

Sake: De bekendste Japanse rijstwijn

Sake, ook wel bekend als Japanse rijstwijn, is een unieke drank omdat het gemaakt is van gefermenteerde rijst in plaats van bijvoorbeeld druiven of tarwe. Benieuwd wat je allemaal kunt met sake?

Meer lezen
Verschillende soorten sushi op elkaar gestapeld

De bekendste sushisoorten op een rijtje

De herkenbare zwart-witte rolletjes met afwisselende kleuren zijn er in talloze soorten en maten. Maar eigenlijk zijn er vijf (basis-)soorten sushi, benieuwd naar welke dat zijn?

Lees meer over sushisoorten

De 5 meest gestelde vragen over peulvruchten

Peulvruchten. Ze zijn goed voor je gezondheid en doen het ook nog eens goed als vleesvervangers. Maar wat zijn het nou precies? Je leest er hier alles over.

Meer over peulvruchten