Lungo? Lang verhaal zeker?

Valt mee. Al is de letterlijke betekenis van ‘lungo’ inderdaad wel ‘lang’ in het Italiaans. Een good old zwarte koffie is nog steeds de meest populaire koffie in Nederland. Overigens steeds meer op de voet gevolgd door de cappuccino.*

Zelf de perfecte lungo maken in 3 stappen

Bij een lungo wordt twee keer zoveel heet water als bij een espresso onder hoge druk door grof gemalen koffie geperst. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een lungo te zetten met een volautomaat of je capsulemachine.

 

1. Pak het juiste formaat glas en verwarm deze voor. Door het voorverwarmen blijft de lungo na het zetten goed op temperatuur en blijft de kwaliteit van de koffiesmaak zo hoog mogelijk. Verwarm je kopje voor door het te vullen met heet water.

2. Maal de koffiebonen grover dan dat je voor een espresso zou doen. Omdat het water langer door de koffie loopt, wordt de smaak anders te bitter.

3. Stel de koffiesterkte op je koffiemachine in op de gemiddelde of lage stand en zet een heerlijke koffie lungo. En nu extra lang genieten!

Espresso machine

Welke koffie kies je voor een lungo?

Goede koffie begint bij goede bonen. Voor een koffie lungo kun je het beste kiezen voor Arabica en Robustabonen met een subtiel karakter. Je kunt er ook voor kiezen om je lungo te maken met capsules die speciaal daarvoor gemaakt zijn.

Perla koffiebonen

Is lungo ‘gewone’ koffie?

Vroeger werd met ‘gewone’ of zwarte koffie in Nederland bijna altijd filterkoffie bedoeld. Maar nu filterkoffie steeds minder populair geworden is, zijn er andere manieren van koffie zetten ontstaan op basis van espresso: koffie americano en, je raadt het al: koffie lungo.

Beide koffies die op verschillende manieren extra water toevoegen (aan espresso) om zo aan een grote kop zwarte koffie te komen. In die zin kun je lungo tegenwoordig dus zien als een ‘gewone koffie'.

Mok lungo

Wat is het verschil tussen een americano en een lungo?

Het verschil met een koffie americano is dat een lungo eigenlijk een ‘uitgerekte espresso’ is. Bij een lungo wordt meer water gebruikt voor de dezelfde hoeveelheid (gemalen) koffie. Bij een americano wordt er achteraf heet water aan een espresso toegevoegd. Daardoor heeft een lungo een sterkere koffiesmaak en bevat meer cafeïne dan een americano. De smaak van koffie doet het ook ontzettend goed in de keuken! Laat je inspireren met deze koffierecepten.

Dus daarom heet een lungo zo!

Ja! Een lungo heeft een langere doorlooptijd dan een espresso en wordt met meer water gezet. ‘Lungo’ betekent letterlijk ‘lang’ in het Italiaans en een koffie lungo is dus eigenlijk zoiets als een ‘lange koffie', doordat de doorlooptijd langer is.

 

*Bron: Nationaal Koffie en Thee onderzoek 2020

Meer lezen?

Americano maken in 3 stappen

Een koffie americano maak je zelf al in 3 stappen.Wij vertellen je welke stappen je moet doorlopen voor deze koffie met een Amerikaans tintje.

Lees meer over americano

Cortado maken in 4 stappen

De cortado is een relatief nieuwe koffiesoort in Nederland maar is al langere tijd erg populair in landen als Portugal en Spanje. Nieuwschierig geworden?

Meer lezen over cortado
Cortado

Hoe maak je zelf de lekkerste cappuccino?

Thuis lekker genieten van een overheerlijke cappuccino? Dat kan. Met ons stappenplan maak je het lekkerste kopje koffie met melk gewoon zelf.

Lees meer over cappuccino
Kopje cappuccino