Konfijten

Konfijten: een eeuwenoude en tijdloze techniek. Gekonfijte fruit, vlees en groenten. Albert Heijn zet alles op een rij!

Konfijten: een eeuwenoude, maar tijdloze techniek

Konfijten is terug van weggeweest. Een eeuwenoude techniek die vandaag de dag gebruikt wordt om een extra smaaksensatie toe te voegen aan je gerecht. Maar wat is het nou precies en wat kan je allemaal konfijten? We hebben alles op een rij gezet!

Konfijten: wat is het en wat kan je konfijten? Albert Heijn zet alles voor je op een rij!

Wat is konfijten?

Konfijten is een oude conserveringstechniek die al eeuwenlang wordt gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken door het te koken in een suiker- of zoutoplossing. Dit proces voegt niet alleen smaak toe, maar zorgt er ook voor dat de producten maanden, zo niet jaren, bewaard kunnen worden zonder te bederven.

Wat kan je konfijten?

Konfijten wordt niet alleen gedaan om voedsel te conserveren, maar ook om smaak en textuur toe te voegen aan verschillende gerechten. Gekonfijte vruchten en schilletjes worden veel gebruikt in desserts, terwijl gekonfijt vlees een belangrijke rol speelt in hartige gerechten. Hier is een overzicht van wat je allemaal kan konfijten en hoe je dat kan doen.

1. Vruchten

  • Sinaasappelschillen: Een klassieker in de patisserie, gekonfijte sinaasappelschillen zijn heerlijk in chocolade gedoopt of fijngesneden in cakes.
  • Citroenschillen: Net als sinaasappelschillen kunnen citroenschillen worden gekonfijt en gebruikt in desserts voor een citrusachtige twist.
  • Kersen, aardbeien, ananas: Deze vruchten kunnen in hun geheel of in stukken worden gekonfijt en gebruikt in taarten, muffins of als een zoete snack.
Gekonfijte citroen en sinaasappel. Heerlijk en mooi als decoratie op je gebak.

2. Groenten

  • Gember: Gekonfijte gember is populair vanwege zijn pittige, zoete smaak en wordt vaak gebruikt in bakrecepten of als een smaakvolle snack.
  • Pompoen: Pompoen kan worden gekonfijt en gebruikt in desserts zoals taarten en pudding.
  • Wortelen: Gekonfijte wortelen kunnen worden toegevoegd aan salades, gebak of gewoon als een zoete snack gegeten.

3. Vlees

  • Eend (Confit de Canard): Dit Franse gerecht omvat het langzaam koken van eendenpoten in hun eigen vet, wat resulteert in een rijk en mals vlees dat maanden bewaard kan worden.
  • Varkensvlees (Confit de Porc): Net als eend, kan varkensvlees worden gekonfijt in zijn eigen vet voor een sappig, smaakvol resultaat.

4. Knoflook en uit

  • Knoflook: Gekonfijte knoflook wordt gemaakt door de teentjes knoflook langzaam te koken in olie. Dit proces verzacht de scherpe smaak van rauwe knoflook en verandert het in een boterzachte, zoete en aromatische lekkernij.
  • Ui: Gekonfijte ui wordt op een vergelijkbare manier bereid, waarbij uien langzaam worden gekookt in olie of boter, soms met toevoeging van suiker, om hun natuurlijke zoetheid te accentueren en een diepere smaak te ontwikkelen.
Gekonfijte knoflook en gekonfijte uit: Albert Heijn legt uit wat het is en hoe je het maakt.

Tips en Tricks

  • Geduld is een schone zaak: Het konfijten kan tijdrovend zijn, maar het is belangrijk om het proces niet te haasten. Langzaam konfijten zorgt voor het beste resultaat.
  • Varieren met smaken: Voeg kruiden zoals kaneel, vanille of kruidnagel toe aan de suikerstroop voor een extra smaaksensatie.
  • Bewaren: Bewaar gekonfijt fruit in een luchtdicht bakje op een koele, droge plaats. Zo blijft het maandenlang goed.
  • Creatief met gekonfijt fruit: gekonfijt fruit is niet alleen lekker om zo te eten, maar ook een veelzijdig ingrediënt in de keuken. Gebruik het als garnering op cakes en taarten, roer het door je yoghurt, of voeg het toe aan salades voor een verrassende zoete twist. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Creatief met gekonfijt fruit: Gebruik het als garnering op cakes en taarten, roer het door je yoghurt, of voeg het toe aan salades voor een verrassende zoete twist.

Meer lezen?

Terug van weggeweest: de kweepeer

Een tijd lang is de kweepeer in ons land uit beeld geweest, maar inmiddels is deze vrucht weer hard op weg om een plekje in de Nederlandse keukens te heroveren. Lees alles over kweepeer!

Lees alles over kweepeer
Kweepeer opengesneden en heel

Waarom je iedere dag gemberthee wil drinken

Gemberthee in een restaurant, café, op je werk of lekker thuis op de bank: eigenlijk is gemberthee niet meer weg te denken. Ontdek de voordelen van dit lekkere drankje.

Lees meer over gemberthee
Kopje gemberthee met citroen

Gezonde groentesoorten

Niet iedere groentesoort is hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete gezonde groentesoorten!

Lees meer over gezonde groentesoorten
Bladeren van kool