Champagne, cava en prosecco: de verschillen

Cava, champagne en prosecco. Wat is het verschil?

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen champagne, cava en prosecco? Kort samengevat: het verschil tussen cava, champagne en prosecco zit hem in herkomst, prijs, productieproces en smaak. Wij leggen je de verschillen tussen deze mousserende wijnen even uit.

 • Champagne
 • Cava
 • Prosecco

Champagne, cava en prosecco: de 4 verschillen

De 4 verschillen tussen champagne, cava en prosecco:

 1. Land van afkomst: champagne komt uit Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië.
 2. Prijs: champagne is een stuk duurder dan cava en prosecco. Dit prijsverschil komt door het land van herkomst: champagne mag alleen in de champagnestreek gemaakt worden.

 3. Productieproces: zowel champagne als cava kennen de zogehete methode traditionelle. Champagne rijpt 15 maanden en cava ongeveer 9 maanden. Prosecco wordt op een totaal andere manier geproduceerd. Het gevolg? Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco.

 4. Smaak: champagne heeft over het algemeen een diepere smaak met meer lagen. Hij is het minst zoet en daarom voor sommigen het minst toegankelijk. Cava zit er een beetje tussenin en is licht gekruid. Prosecco smaakt meestal wat zoeter.

Champagne

De geschiedenis van champagne gaat al terug naar de 15e eeuw toen Franse hovelingen champagne serveerden aan buitenlandse vorsten. Dit was een variant zonder bubbels. De variant mét koolzuurbubbels verscheen in 1688 op de markt. Deze bekendste bubbels komen uit Frankrijk en zijn vernoemd naar en afkomstig uit de regio Champagne. Dit is een must, anders is er geen sprake van champagne, maar van crémant. 

 • De smaak: complex, fris en verfijnd. Je proeft onder andere tonen van citrus en appel.

 • Lekker bij: oesters, fish & chips en gerechten met truffel en paddenstoelen.

 • Bewaren: de meeste champagnes zijn na 9 maanden tot een jaar het lekkerste. Sommige varianten zelfs na 10 a 15 jaar!

 • Leuk feitje: Franse champagne is een pleonasme. Champagne komt namelijk altijd uit Frankrijk en nog specifieker; altijd uit de Champagnestreek!

Cava

Cava bewijst dat mousserende wijnen uit Spanje net zo lekker kunnen zijn als die uit Frankrijk. In 1872 produceerde de Spanjaard José Raventos de eerste fles cava. Deze bubbels komen qua productiemethode het meest overeen met champagne: ze hebben ook een tweede vergisting op de fles gekregen. Cava komt uit Spanje en vaak uit de regio Catalonië, maar is niet perse streekgebonden. 

 • De smaak: milder van smaak dan champagne, met minder frisse zuren. Vaak proef je kruidige tonen.

 • Lekker bij: tapas met vis of vlees, eieren en patat.

 • Bewaren: de meeste cava's zijn perfect op dronk als je deze koopt. Voor een optimale smaakbeleving bewaar je deze drank niet langer dan een jaar.

Prosecco

Wie aan Italiaanse bubbels denkt, denkt natuurlijk aan  prosecco! Deze mousserende wijn wordt gemaakt van de glera druif. De geschiedenis van de prosecco begint al in de tijd van de Romeinen die toen al wijn maakten. Deze zomerse bubbels zijn afkomstig uit de  provincie Veneto (Italië).

 • De smaak: levendig, licht zoet en fruitig

 • Lekker bij: zoute antipasti en pastasalades

 • Bewaren: prosecco is geen wijn om te bewaren. Deze wordt niet beter met de weken, maanden of jaren en is bedoeld om direct op te drinken na het openen

 • Scroppino: vergeet deze klassieker niet! Het perfecte tussengerecht (of nagerecht) met prosecco (en wodka) doet het altijd goed. Een echte ‘crowd pleaser’. 

Cava, prosecco en champagne: de verschillen uitgelegd

Meer lezen?

Alles wat je moet weten over cider

Cider is het perfecte drankje voor een heerlijke warme zomer avond! Ben jij benieuwd wat dit drankje precies is en hoe het wordt gemaakt?

Lees alles over cider
Witte wijnsoorten

Deze 7 witte wijnsoorten moet je kennen

Kom je ook niet verder dan chardonnay en sauvignon Blanc? Geen nood, wij zetten onze top zeven witte druivensoorten voor je op een rij!

Lees meer over witte wijnsoorten
Glas en fles rode wijn

Deze 8 rode wijnsoorten moet je kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten