Champagne, crémant, cava en prosecco

Assortiment van mousserende wijnen, waaronder Freixenet Prosecco, Pommery Brut, Veuve Clicquot Brut, Codorníu Clásico, en Freixenet Italian Rosé, met glazen gevuld met champagne en prosecco op de voorgrond.

4 soorten bruizende bubbels, maar wat is het verschil?

Kort samengevat: het verschil zit hem in herkomst, prijs, productieproces en smaak. Wij leggen je de verschillen tussen deze mousserende wijnen hier uit.

  • Champagne
  • Crémant
  • Cava
  • Prosecco

Deze 4 factoren maken het verschil:

  1. Land van afkomst: champagne en crémant komen uit Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië.
  2. Prijs: champagne is een stuk duurder dan crémant, cava en prosecco. Dit prijsverschil komt door de herkomst: champagne mag alleen in de champagnestreek gemaakt worden en is daardoor een stuk exclusiever.

  3. Productieproces: zowel champagne, crémant als cava kennen de zogeheten methode traditionelle. Champagne en crémant rijpen 15 maanden en cava ongeveer 9 maanden. Prosecco wordt op een totaal andere manier geproduceerd. Het gevolg? Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco.

  4. Smaak: champagne heeft over het algemeen een diepere smaak met meer lagen. Hij is van de 4 soorten het minst zoet en daarom voor sommigen het minst toegankelijk. Crémant is droog met tonen van appel en peer en daardoor ook wat fruitig. Prosecco smaakt meestal wat zoeter dan de rest en cava zit er een beetje tussenin en is licht gekruid.

Gezellig feestelijke tafel met een stapel oliebollen en appelbeignets, sprankelende champagneglazen, en feestverlichting op de achtergrond.

Champagne

De geschiedenis van champagne gaat al terug naar de 15e eeuw toen Franse hovelingen champagne serveerden aan buitenlandse vorsten. Dit was een variant zonder bubbels. De variant mét koolzuurbubbels verscheen in 1688 op de markt. Deze bekendste bubbels komen uit Frankrijk en zijn vernoemd naar en afkomstig uit de regio Champagne. Dit is een must, anders is er geen sprake van champagne, maar van crémant. 

  • De smaak: complex, fris en verfijnd. Je proeft onder andere tonen van citrus en appel.

  • Lekker bij: oesters, fish & chips en gerechten met truffel en paddenstoelen.

  • Bewaren: de meeste champagnes zijn na 9 maanden tot een jaar het lekkerste. Sommige varianten zelfs na 10 a 15 jaar!

  • Leuk feitje: Franse champagne is een pleonasme. Champagne komt namelijk altijd uit Frankrijk en nog specifieker; altijd uit de Champagnestreek!

Crémant

Crémant, een mousserende wijn uit Frankrijk (en soms Luxemburg) die wordt gemaakt volgens dezelfde methode als champagne, maar buiten de Champagneregio. Het is ook een feestelijke en elegante bubbel en komt voornamelijk uit de Loire, Bourgogne en Alsace. Per streek heeft de drank weer zijn eigen karakter vanwege de verschillende druivenrassen en het klimaat. Een leuk voordeel is ook dat Crémants een stuk betaalbaarder zijn dan champagnes.

  • De smaak: Fris, droog (brut), vaak met fruitige tonen zoals appel, peer of citrus. Soms iets romiger of bloemiger, afhankelijk van de regio en druivensoorten.
  • Lekker bij: Aperitief (perfect om mee te beginnen!), lichte gerechten zoals vis, schaal- en schelpdieren, salades. Ook lekker bij zachte kazen of als feestelijke brunchdrank.
  • Bewaren: Liggend in een koele, donkere ruimte (10-12°C). Het is meestal geen wijn om lang te bewaren, drink ‘m binnen 1 à 2 jaar na aankoop voor de frisheid.
  • Leuk feitje: Crémant was ooit een type champagne met minder bubbels, maar sinds de jaren 90 is het een eigen mousserende wijncategorie. Het woord betekent letterlijk “crèmig” vanwege de zachte mousse (bubbels) in de mond.

Cava

Cava bewijst dat mousserende wijnen uit Spanje net zo lekker kunnen zijn als die uit Frankrijk. In 1872 produceerde de Spanjaard José Raventos de eerste fles cava. Deze bubbels komen qua productiemethode het meest overeen met champagne: ze hebben ook een tweede vergisting op de fles gekregen. Cava komt uit Spanje en vaak uit de regio Catalonië, maar is niet perse streekgebonden. 

  • De smaak: milder van smaak dan champagne, met minder frisse zuren. Vaak proef je kruidige tonen.

  • Lekker bij: tapas met vis of vlees, eieren en patat.

  • Bewaren: de meeste cava's zijn perfect op dronk als je deze koopt. Voor een optimale smaakbeleving bewaar je deze drank niet langer dan een jaar.

Prosecco

Wie aan Italiaanse bubbels denkt, denkt natuurlijk aan  prosecco! Deze mousserende wijn wordt gemaakt van de glera druif. De geschiedenis van de prosecco begint al in de tijd van de Romeinen die toen al wijn maakten. Deze zomerse bubbels zijn afkomstig uit de  provincie Veneto (Italië).

  • De smaak: levendig, licht zoet en fruitig

  • Lekker bij: zoute antipasti en pastasalades

  • Bewaren: prosecco is geen wijn om te bewaren. Deze wordt niet beter met de weken, maanden of jaren en is bedoeld om direct op te drinken na het openen

  • Scroppino: vergeet deze klassieker niet! Het perfecte tussengerecht (of nagerecht) met prosecco (en wodka) doet het altijd goed. Een echte ‘crowd pleaser’. 

Cava, prosecco en champagne: de verschillen uitgelegd

Pas je cookie-instellingen aan om deze YouTube video te bekijken. Je kan je toestemming daarna weer intrekken op de Cookiebeleid pagina.

Meer lezen?

Alles wat je moet weten over cider

Cider, het perfecte drankje voor een heerlijke warme zomeravond. Ben jij benieuwd wat dit drankje precies is en hoe het wordt gemaakt?

Lees alles over cider
Glazen appelsap en verse appels op een tafel

Deze 7 witte wijnsoorten moet je kennen

Kom je ook niet verder dan chardonnay en sauvignon Blanc? Geen nood, wij zetten onze top 7 witte druivensoorten voor je op een rij!

Lees meer over witte wijnsoorten
Witte wijnsoorten

Deze 8 rode wijnsoorten moet je kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan.

Lees meer over rode wijnsoorten
Glas en fles rode wijn