Matzes

Alles over matzes 

De matze is eigenlijk niet weg te denken bij de paasbrunch. Hij is lekker knapperig en smeer er een goede laag roomboter op met basterdsuiker en jij zit gebakken. Maar waarom eten we dit eigenlijk met Pasen? We vertellen je er alles over!

Wat is een matze?  

Een matze is een plat stuk knapperig brood dat niet gerezen is. Het lijkt eigenlijk op een grote, ronde cracker. Matzes worden vaak belegd met suiker, honing of jam. Wist je dat je matzes heel gemakkelijk zelf kan maken? Een leuk klusje voor Pasen!

Waarom eten we matzes met Pasen?  

In het Jodendom wordt tijdens Pesach, het Joodse paasfeest, de uittocht uit Egypte herdacht. Joden moesten tijdens deze toch in alle haast vluchten. Zo snel dat ze geen tijd meer hadden om hun brood te laten rijzen. Het platte deeg werd nog wel snel gebakken: de matze werd geboren. Sindsdien is het een traditie om matzes te eten tijdens Pasen.

Hoe wordt een matze gemaakt?  

Een matze wordt gemaakt van water en bloem. Het deeg hoeft niet te rijzen, waardoor het snel en gemakkelijk te maken is. Het enige lastige is om het deeg goed dun te hebben. Onze tip: gebruik een pastamachine!

  • Maak een deeg van water en bloem

  • Rol je deeg dun uit (het liefst met een pasta machine!)

  • Bak hem op 240 graden Celcius

  • Voila, jij hebt heerlijke verse matzes

Hoe gezond is een matze?  

Een matze is niet ongezond. Een matze bevat namelijk geen zout, suiker, geur- en smaakstoffen. Wanneer je hem traditioneel met boter en suiker bestrooit, is de matze niet gezond meer. Want suiker is ongezond! Goed voor een cheat-day zullen we maar zeggen…

Meer lezen?

10x budgettips voor Pasen

Pasen betekent gezelligheid, maar ook een extra kostenpost. Daarom geven we je 10 tips om Pasen nét een beetje goedkoper (en misschien wel leuker) te maken.

Eieren voor je geld kiezen

10x de bekendste broodsoorten

Brood is voor veel mensen onmisbaar; in de vorm van een boterham met pindakaas bij het ontbijt of een pistolet met zalm bij de lunch. Op wat voor brood doe je jouw beleg?

Lees meer over broodsoorten

6x tips om een paastak te versieren

Net als met de kerstboom kan je je helemaal uitleven op paastak versiering. Wij geven je zes originele, inspirerende tips om jouw paastak te versieren!

Versier je paastak
Versierde paastak