Mochi

Groene en roze mochi op een witte schaal

Mochi voor beginners: wat is het én hoe maak je het

Ken je mochi al? Mochi is een Japans rijstcakeje met een unieke structuur. Een hap mochi is zacht, een beetje plakkerig en smelt bijna in je mond. Perfect voor wie van iets zoets en bijzonders houdt. We vertellen je alles over mochi en natuurlijk hoe je het zelf maakt.

Wat is mochi?

Een mochi bestaat meestal uit een buitenkant van kleefrijstmeel (mochiko), water en suiker. De binnenkant kan van alles zijn: zoete rodebonenpasta (traditioneel), verse aardbeien met slagroom of romig (matcha) ijs. Je kunt dus lekker variëren met de vulling. In Japan wordt mochi al eeuwenlang gegeten, vooral bij feestelijke gelegenheden zoals Nieuwjaar. Tegenwoordig is mochi helemaal hip, ook in Nederland. En het leuke is: je kunt ze ook prima zelf maken.
Groene mochi-ijs op een rood bord met muntblaadjes.

Waar smaakt mochi naar?

De smaak van mochi is mild en licht zoet, maar de vulling maakt het verschil in smaak. Met rodebonenpasta is-ie nootachtig en aards, met aardbei en slagroom lekker fris, en met ijs juist romig en koel. Traditionele Japanse smaken zijn ook heerlijk in een mochi, zoals sesam en matcha. De buitenkant is vooral chewy en zacht. Je kunt mochi vergelijken met een soort rijstdeegballetje, maar dan véél lekkerder dan dat misschien klinkt. Even wennen misschien, maar daarna wil je niet anders meer.
Roze mochi met aardbei en chocoladevulling, gepresenteerd op een bord.

Hoe maak je zelf mochi?

Mochi is heel leuk om te zelf te maken. Het kan worden gemaakt met een stoommandje, magnetron of au bain-marie. Je kan geen gewone bloem gebruiken om mochi te maken. Het krijgt zijn unieke structuur door kleefrijst, iets wat tarwebloem niet heeft. Je vindt dit kleefrijstmeel, zoals shiratamako of mochiko, in Aziatische supermarkten en online.
Persoon maakt deegbal in een keuken

Mochi maken: een stappenplan

Wil je zelf aan de slag? Met dit basisrecept maak je mochi in een handomdraai.

Dit heb je nodig

  • 100 gram kleefrijstmeel (mochiko)
  • 180 ml water
  • 50 gram suiker
  • Maïzena (of aardappelzetmeel) om plakken te voorkomen

Zo maak je het

  1. Meng het kleefrijstmeel, water en suiker in een kom tot een glad beslag.
  2. Verwarm het mengsel in de magnetron: 1 minuut op middelhoge stand. Roer kort door.
  3. Herhaal deze in stappen van 30 seconden totdat het deeg dik en glanzend wordt.
  4. Bestuif een werkblad met maïzena en stort het mochi-deeg erop. Laat het kort afkoelen. Rol het deeg uit tot een plak van een halve centimeter dik en snijd of steek rondjes uit.
  5. Vul de mochi met iets lekkers zoals aardbei en slagroom of bonenpasta. Sluit de randjes goed af.

Tip: Wil je mochi maken zonder magnetron? Je kunt het mengsel ook au bain-marie of in een pan met dikke bodem garen.

Meer lezen

Matcha: de meest hotte groene thee

Wij vertellen je alles over matcha thee en natuurlijk hoe je het maakt.

Lees meer
Twee glazen groene ijsthee met melk, waarvan één wordt ingeschonken.

Jelly: alles wat je moet weten

Jelly, je hebt deze flubberige lekkernij vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat is het precies? En hoe maak je zelf die perfecte jelly? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Lees alles over Jelly
Groene jelly dessert met frambozen op een bord.

Sukiyaki: hét Japanse eenpansgerecht

Een grote pan met warme bouillon waar je samen uit eet; geen wonder dat sukiyaki een populair gerecht is in Japan. Maar wat is sukiyaki en hoe maak je het zelf? We helpen je graag op weg.

Lees alles over Sukiyaki
sukiyaki