Kardemom

Mandenvlecht gevuld met gevlochten broodjes en een gekleurd ei op een houten tafel.

Alles over kardemom: kleine peul, grootse smaak

Kardemombroodjes, kardemomtaart en curry’s; kardemom komt steeds vaker voorbij in recepten. Kardemom is een specerij en wordt gemaakt van de zaden van de kardemomplant. Maar waar smaakt kardemom eigenlijk naar, hoe kan je het vervangen, waar is het goed voor en in welke recepten kan je het gebruiken? We vertellen je er alles over.

Waar smaakt kardemom naar?

Kardemom heeft een warme, kruidige smaak met een vleugje frisheid. Het doet een beetje denken aan citrus en munt, maar dan zachter. De smaak is aromatisch en een beetje zoetig, waardoor het goed past in zoete gerechten zoals cake of chai-thee. Maar ook in hartige gerechten zoals curry’s of stoofschotels geeft kardemom een heerlijke, frisse touch aan het gerecht.
Kom vol groene kardemompeulen op houten ondergrond.

Wat is het verschil tussen kardemom en kurkuma?

Hoewel kardemom en kurkuma vaak door elkaar worden gehaald, zijn het hele verschillende kruiden. Kardemom is net als kurkuma een specerij uit de gemberfamilie, maar heeft een aardse, bittere smaak en een felgele kleur. Kardemom is juist fris en kruidig van smaak en komt meestal in de vorm van groene peultjes of gemalen poeder.

Hoe kun je kardemom vervangen?

Heb je geen kardemom in huis, maar wil je toch iets van die warme kruidigheid? Voor zoete gerechten kun je een snufje kaneel en nootmuskaat mengen. Het is niet helemaal hetzelfde, maar geeft wel een vergelijkbare sfeer. In hartige gerechten kan een klein beetje gember of kruidnagel helpen. Maar eerlijk is eerlijk: niets smaakt echt precies zoals kardemom. Daarom staat ‘ie bij veel thuiskoks inmiddels standaard in het kruidenrek.
Gestoofd kipgerecht met groenten in tomatensaus, geserveerd met een kom rijst.

Is kardemom gezond?

Naast lekker zijn er ook gezondheidsvoordelen onderzocht. Kardemom bevat veel antioxidanten. In sommige wetenschappelijke studies wordt gekeken of het bijvoorbeeld een gunstig effect kan hebben op de bloeddruk, de spijsvertering en ontstekingen. Maar voordat je meteen een pot kardemom naast je vitaminepillen zet: er is meer onderzoek nodig om precies te weten hoeveel kardemom je daarvoor zou moeten eten. Gelukkig geldt wel: een beetje kardemom maakt je gerecht (en daardoor jou) sowieso vrolijker.

Waar past kardemom goed bij?

Er zijn een paar recepten waar kardemom goed bij past. Het meest bekend zijn Zweedse kardemombroodjes, ook wel kardemombullar. Maar kardemom is ook heerlijk in cakes, curry’s, een Winterse cocktail of bij stoofperen.

Maak zelf kardemombullar

Meer lezen?