Is het nou een krent, of is het een rozijn?

Krenten en rozijnen: het zijn eigenlijk allebei druiven die te lang in de zon hebben gelegen. We gebruiken ze in een appeltaart of oliebol, maar ook gewoon als gezonde snack. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee stukjes gedroogd fruit?

Krenten voor de oogst

Krenten

Het verschil tussen krenten en rozijnen zit hem in de soort druif waar ze van gemaakt zijn. Krenten worden gemaakt van een specifieke Griekse druif, de Korinthe. Hij groeit, niet heel verrassend, dicht bij de Griekse stad Corinthe. De druif is klein en blauw. Eigenlijk lijkt hij meer op een blauwe bes. Ze zijn iets kleiner, zuurder en donkerder dan rozijnen. Omdat de druif maar op 1 plek in de wereld groeit en er veel minder tegelijk kunnen worden geoogst dan de rozijn, is hij een stukje kostbaarder. Voor krenten geldt: hoe donkerder de krent, hoe zoeter de gedroogde druif is.

Rozijnen voor de oogst

Rozijnen

De rozijn wordt gemaakt van allerlei verschillende soorten druiven, die over de hele wereld groeien. De meest bekende rozijn-druif is de sultana-druif, die je waarschijnlijk wel kent van het bekende koekje. Wist je dat gele en zwarte rozijnen allebei van een witte druif worden gemaakt? De gele rozijn wordt na het plukken alleen eerst in een zoutmengsel gelegd, waardoor hij niet verkleurt bij het drogen. Net als voor krenten geldt: hoe donkerder de rozijn, hoe zoeter de smaak is.

Portie krenten en rozijnen op een lepel

Zijn krenten en rozijnen gezond?

Krenten en rozijnen vallen binnen de schijf van vijf. Beide zitten vol met antioxidanten, vitaminen en mineralen. Daarnaast zitten er veel vezels in, die zorgen voor een goede stoelgang en voor een vol gevoel. Ze zijn dus zeker een geschikte gezonde snack, ook voor je kind of baby. Onthoud wel dat in gedroogd fruit veel suiker zit, dus probeer het bij een handje rozijnen per dag te houden.

Rozijnen en krenten wellen

Dronken rozijnen

Voordat we krenten en rozijnen in een recept gebruiken, wellen we ze vaak even. Dit doe je zodat ze wat zachter en sappiger worden. Je welt krenten en rozijnen door ze in een bakje te doen en onder te dompelen in lauwwarm water. Laat ze tien minuutjes staan en giet het water eruit. Voor sommige recepten kan het lekker zijn ze te wellen in rum of cognac. Bijvoorbeeld deze Noten-fruitcake met brandysaus.

Oliebollen bakken met krenten en rozijnen

De keuken in

Rozijnen zijn niet alleen een heerlijke snack, maar ook ideaal om mee te koken en bakken. Omdat rozijnen iets zoeter en groter zijn dan krenten, doen ze het goed in bijvoorbeeld een wortelcake, appeltaart of verschillende couscous recepten. Krenten worden vaak in brood, (denk aan de krentenbol) of in oliebollen gebruikt. Hoewel de smaak, vorm en textuur van krenten en rozijnen van elkaar verschilt, kunnen ze prima door elkaar vervangen worden. Of natuurlijk door elkaar gebruikt!

Meer lezen?

Bak blauwe bessen

Bosbessen vs. blauwe bessen: wat is het verschil?

Bosbessen of blauwe bessen, wie kent ze niet! Maar wat is nu het verschil tussen die twee. Wij leggen je het uit!

Lees meer
Mini appeltaartjes

Met welke appel krijg je de lekkerste appeltaart?

De dagen worden korter en het wordt weer koud buiten. Tijd om te gaan bakken! Maar welke appels gebruik je nu om de lekkerste appeltaart te maken? We vertellen je er alles over!

Meer over appels voor appeltaart
Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Kruidnoten vs. pepernoten: wij leggen het je uit!

Niet alleen de Sint komt elk jaar terug, maar ook de vraag wat nu het verschil is tussen kruidnoten en pepernoten. Wij leggen het je uit!

Lees er hier meer over