11x citrusvruchten

Citrusvruchten zijn de vruchten die groeien aan citrusplanten of citrusbomen. De bekendste zijn de sinaasappel, citroen en mandarijn. Maar wist je dat een Kumquat en een Sweeti ook citrusvruchten zijn? Een wattes? Precies, dat dachten wij ook. Citrusvruchten bevatten veel vitamine c. Je herkent ze aan de vettige buitenkant met daaronder een schil van vezels. Wist je dat de kiwi behoort niet tot de citrusvruchten, wat veel mensen wel denken. Wij vertellen je alles over de 11 meest gegeten citrusvruchten.

Sinaasappel

De sinaasappel is de bekendste van zijn familie. Er zijn veel verschillende soorten, sommige zijn zoet en andere juist weer zurig. Je hebt de gewone sinaasappel, de bloedsinaasappel, maar ook de pers- en handsinasappel. Een handsinaasappel kan je na het pellen lekker eten. Een perssinaasappel is juist heel erg vezelig, waardoor je hem beter kan persen.

Limoen

Denk je aan limoen, dan denk je aan Azië. Limoen wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, bijv. in een curry, pad thai of over een lekkere Thaise salade. Maar limoenen zijn natuurlijk ook heel erg geschikt in een zomers drankje of een cocktail! Hij wordt dan wel minder gegeten dan de citrusfamilie sinaasappel of citroen, maar hij is minstens zo lekker.

Citroen

Een echte favoriet, de citroen! De citroen groeit voornamelijk bij het Middellandse zee gebied en is zuur van smaak. Veel mensen vinden hem te zuur om zo te eten. Maar de citroen is ook harstikke lekker in een taart, tajine of in een verfrissend drankje. Tip: drink elke ochtend een glas lauwwarm water met een beetje citroen. Gezond en lekker!

Mandarijn

De mandarijn is een citrusvrucht die van de mandarijnboom komt. Mandarijnen komen oorspronkelijk uit China maar tegenwoordig komen ze ook vaak uit Spanje en Marokko. Mandarijnen zitten boordevol vitamine C en zijn ontzettend lekker om zo te eten. Ook lekker: de combinatie mandarijn en vlees of mandarijnen garen in de oven met groenten.

Grapefruit

Iets minder favoriet bij de kids, maar alsnog heel erg lekker, de grapefruit! Een grapefruit is ontstaat uit een sinaasappel en een pomelo. De vruchten komen uit de VS en Israel, maar ook uit Nederland. Hoe roder de grapefruit, hoe zoeter de smaak. Grapefruit is erg lekker in combinatie met witlof of in sappen en smoothies.

Mineola

Een mineola wordt steeds bekender in Nederland. Deze vrucht is een kruising van een mandarijn en grapefruit. Bij het kopen van een mineola moet je er op letten dat de schil stevig en zwaar aanvoelt, dan is hij op zijn lekkerst. Een mineola kan je zonder schil eten als tussendoortje, maar is ook erg lekker in een salade of op je pannenkoek.

Pomelo

De pomelo is een zusje van de grapefruit en groeit voornamelijk in China en Vietnam. Daarom wordt hij ook wel de Chinese grapefruit genoemd. Ook kan je hem kennen van de naam pompelmoes. De pomelo is glad en geelwit van schil, waardoor hij meer op een appel lijkt. De vrucht kan wel 30 cm groot worden! De pomelo is lekker om zo als tussendoortje te eten maar ook is hij erg lekker in een taart of salade.

Kumquat

Een kumquat? Een kumquat is een kleine citrusvrucht die groeit aan een plant. Ze hebben een zoete tot lichtzure smaak en zijn het hele jaar verkrijgbaar. Een kumquat kan je zo eten, zonder te schillen maar hij is ook erg lekker in een jam of salade. Tip! Doe een stukje in een kopje thee of in je ijsthee.

Limequat

Het zusje van de kumquat! De limequat is een soort dwergcitroentje en is een kruising tussen een limoen en een kumquat. Hij is nog zuurder dan een citroen, dus wees voorbereid! De limequat komt uit Spanje, Brazilie, Florida en Zuid-Afrika. Je kan hem lekker combineren met een cocktail of smoothie en in een jam of salade.

Sweetie

Een sweetie is een kruising tussen een pomelo en een grapefruit. In tegenstelling tot de grapefruit is de sweetie – de naam zegt het al - heel zoet van smaak. Hij is ook vrij groot, vaak een stuk groter dan een grapefruit. Je kan de sweetie zo eten als tussendoortje, maar hij is ook heel lekker in een groene salade, als sap of in dressings en sauzen.

Ugli

De naam zegt het ook al, de schil van de ugli is niet zo mooi. Maar gelukkig maakt de zoete smaak een hoop goed! De ugli is een kruising tussen een grapefruit, sinaasappel en mandarijn. De ugly is lekker in je yoghurt of kwark maar ook in een smoothie of cocktail.

Meer lezen?

Sumak

Sumak: de smaakmaker uit het Midden-Oosten

Voor ons redelijk nieuw, maar een veel gebruikt kruid in het Midden-Oosten: sumak. Deze smaakmaker heb je misschien al eens voorbij zien komen in een kookboek maar wat is het eigenlijk?

Meer over sumak

8x gezonde snacks voor een dagje uit

Wij zetten 8 heerlijke en gezonde snacks voor je op een rijtje. Ideaal voor een dagje uit of een bezoek aan een pretpark!

Lees over gezonde snacks
Seizoensgroente- en fruit

Seizoensgroente en –fruit

Groente en fruit uit het seizoen en van eigen bodem zijn het allerlekkerst. Ontdek welke groente- en fruitsoorten in welk seizoen groeien.

Lees meer over seizoensgroente en -fruit