Karnemelk

Karnemelk: het verfrissende neefje van gewone melk

Je hebt het zelf misschien nog nooit gedronken, maar dit frisse zuiveldrankje met een zure smaak heeft veel fans. Maar wat is karnemelk precies? Is karnemelk gezond? En hoe wordt het gemaakt? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is karnemelk?

Karnemelk is het neefje van gewone melk. Het bestaat uit water, eiwit, zouten en melkzuur. Door dit melkzuur krijgt het die kenmerkende frisse en zure melksmaak. Juist deze unieke smaak zorgt ervoor dat karnemelk graag gedronken wordt door mensen over de hele wereld!

Is karnemelk gezond?

Karnemelk zit vol met goede stoffen, zoals calcium voor sterke botten, vitamine B en eiwitten die je energie geven. Last van een gevoelige buik? Probeer dit zuiveldrankje dan eens. Karnemelk bevat namelijk probiotica. Probiotica zijn goede bacteriën die je darmen blij maken. Deze bacteriën helpen bij het verteren van je eten en houden je buik tevreden.

Wat is het verschil tussen gewone melk en karnemelk?

Nou, het grootste verschil is de smaak en het vetgehalte. Karnemelk is zuurder en minder vet dan gewone melk. Dus als je een lichtere variant zoekt, is karnemelk ideaal.

Ook bevat karnemelk minder lactose dan ‘normale’ melk. Daarom drinken veel mensen die niet goed tegen melk kunnen, wel een glaasje karnemelk.

Of karnemelk gezonder is dan normale melk is moeilijk om te zeggen. Karnemelk heeft minder calorieën en vet, dus als je op je lijn let, is het een slimme keuze. Maar gewone melk bevat meer eiwitten en calcium. Beide zijn op hun eigen manier gezond.

Hoe wordt karnemelk gemaakt?

De naam verklapt het natuurlijk al een beetje. Karnemelk wordt namelijk gekarnd. Dit is een ander woord voor heel snel roeren of stampen met room. Het is vrij simpel. Je begint met gewone melk, voegt melkzuurbacteriën toe om het zuur te maken, roert flink en haalt dan het vet eruit. Zo krijg je die heerlijke karnemelk!

Kan je karnemelk vervangen?

Geen karnemelk in huis? Geen probleem. Voeg een beetje citroensap of azijn toe aan gewone melk. Een lepel in een kopje melk en je hebt een prima alternatief. Kun je niet tegen lactose? Er bestaat ook lactosevrije karnemelk. Dit smaakt bijna hetzelfde en is beter voor je buik als je lactose-intolerant bent.

Meer lezen?

Kefir: alles wat je moet weten

Kefir. Een bijzonder woord voor een relatief simpel drankje. Wat is kefir nu precies? Waar smaakt het naar en kun je het ook zelf maken? Lees er hier alles over.

Lees er alles over
Ingrediënten kefir

Eiwitten: alle feiten en fabels

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Maar wat doen ze precies? Albert Heijn legt uit.

Alles over eiwitten

Alles over Griekse yoghurt

Is Griekse yoghurt gezond? En wat is nou het verschil tussen Griekse yoghurt en gewone yoghurt? Wij geven antwoord op de meestgestelde vragen

Lees alles over Griekse yoghurt
Smoothiebowl