‘Nduja: wat is het en wat kan je ermee maken? | Albert Heijn

‘Nduja: dat wil je wel in je gerechten doen, ja!

Deze smeerbare worst komt uit het Zuid-Italiaanse Calabrië. Hoewel het woord ‘nduja afgeleid is van het Fránse woord ‘andouille’, wat worst betekent. Hoe dan ook hebben de Italianen ‘nduja geclaimd. En terecht, want het is een echte delicatesse! Dus wat er precies in zit? Waar je dit kan kopen? En hoe je het gebruikt? We vertellen je er alles over.

Wat is 'nduja?

‘Nduja is een gedroogde, smeerbare worst die heerlijk pittig is. Die pittigheid komt door de zongedroogde rode pepers die erin zitten. Verder wordt het gemaakt van gemalen varkensvlees, vet en zout. Wat er vooral níet in zit: kunstmatige toevoegingen. Een echt natuurlijk product, dus. Vroeger werd het vooral door de armere bevolking gemaakt met de vette delen van het varken en met ingewanden. Maar tegenwoordig maken ze ‘nduja juist van hoge kwaliteit varkensvlees.

Nduja worst op plank

Waar kan je 'nduja kopen?

Je kan deze smeerbare worst gewoon bij Albert Heijn kopen! Je vindt hem in het schap van de vleessalades. Verder is ‘nduja verkrijgbaar bij de meeste Italiaanse delicatesse winkels.

Is 'nduja pittig?

Daar kunnen we kort over zijn: ja. Deze worst wordt gemaakt met pepers en dat maakt hem echt wel pittig. Als ingrediënt kun je er dus beter niet te kwistig mee zijn als je niet van (te) pittig houdt. Hou je juist wel van pittig eten? Dan is de kans groot dat je na kennismaking met deze smaakmaker ‘nduja het liefst óveral op smeert!

Nduja met rode pepers

Kan je 'nduja rauw eten?

Je kan ‘nduja koud eten, maar dit betekent niet dat het rauw is. Bij de bereiding wordt de vleespasta licht gerookt en dan opgehangen om te drogen. Hoe lang de worst droogt, bepaalt ook de smaak, net zoals bij wijn of kaas. Dit kan van 2 weken tot wel een jaar duren. Hoe langer de worst droogt, hoe pittiger de worst. Want de rode pepers krijgen dan langer de kans om hun smaak aan de worst af te geven. 

Hoe gebruik je 'nduja?

Dit pittige goedje wordt traditioneel gesmeerd op een stukje stokbrood of bij halfharde kaas gegeten. Het is ook een lekkere combinatie met zachte burrata. En je kan ‘nduja ook zelf zachter maken door het te mengen met ricotta. Zo maak je er een licht pittige spread van. Er zijn in ieder geval genoeg Italiaanse recepten die nog lekkerder worden van deze pittige. Je kan er ook je pastasaus of pizzasaus een hele lekkere, spicy draai mee geven. Zelf proberen? Maak dan eens deze recepten met ‘nduja.

nduja op broodjes

Meer lezen?

De Koreaanse smaakmaker gochujang

Als je van licht pittige, diepe smaken houdt, is dit het moment om gochujang te gaan gebruiken in de keuken. Wat is het precies? We vertellen je er alles over.

Kom meer te weten over gochujang
Kimchi met gochujang

Alles over Italiaanse wijnen

Je hebt vast weleens een glas (of meer) Italiaanse wijn gedronken. Maar weet je ook uit welk gebied de wijn afkomstig was en wat zo kenmerkend was aan de smaak? We leggen het je graag uit!

Meer over Italiaanse wijnen
Wijn in glas omgegooid met vijgen

Furikake: de smaakmaker uit Japan

De kans bestaat dat furikake je weinig zegt, maar dat je het toch al een keer gegeten hebt! Wat is het dan precies? We vertellen je er graag alles over!

Lees alles over deze smaakmaker
Verschillende soorten furikake in kommetjes