Knutselen met kastanjes: 5 creaties

Haal de herfst naar binnen

Lekker, het is herfst. Tijd om het bos in te gaan! Waarschijnlijk ben je al een heleboel prachtige eikels, bladeren en kastanjes tegengekomen. Zonde als ze in het bos blijven liggen, want je kan met al die kastanjes onwijs leuk knutselen. Wij laten je onze 5 leukste, goedkoopste én makkelijkste creaties met kastanjes zien.
 1. Kastanjebeestenboel
 2. Kastanjespinneweb (of kastanjebloemen)
 3. Kastanjedecoratie
 4. Kastanjekrans
 5. Kastanjemannetjes

1. Kastanjebeestenboel knutselen

Maak een kat, een egel of een rups

Benodigdheden
Kat gemaakt van kastanjes

Kat

Hoe ga je te werk?
Wij zijn gek op katten en laten je graag zien hoe je deze poes van kastanjes kan maken. En het enige wat je nodig hebt… Een spijker, wat lucifers en natuurlijk de kastanjes. Plaats 4 lucifers als pootjes in de kastanje en maak van een andere kastanje het kopje. De rode knopjes op de lucifers werken mooi als oortjes en staartje.

Tip! Een houten sateprikker in een kastanje prikken is soms niet makkelijk. Maak eerst voorzichtig met een spijker een gaatje in de kastanje, waardoor de sateprikker goed blijft zitten. Knutsel je met kinderen? Doe dit dan van tevoren. Je kan eventueel nog wat lijm gebruiken, zodat je zeker weer dat de sateprikker goed blijft zitten.
Egel van kastanjes

Egel

Hoe ga je te werk?
Hoe schattig is dit egeltje? Het enige wat je nodig hebt is een kastanje, een spijker en lucifers. Het rode topje van de lucifer gebruik je als neusje van de egel. Hoe groot maak jij deze egelfamilie?
Rups van klei en kastanjes

Rups

Hoe ga je te werk?
Het leuke aan deze rups van kastanjes is dat je hem ook als hanger kan gebruiken in een plant of tak. Hiervoor heb je iets meer materiaal nodig. Je gebruikt de klei om de kastanjerups een leuk kleurtje te geven, maar dit hoeft natuurlijk niet. Maak met een spijker gaatjes door de hele kastanje heen, zodat je ze om het ijzerdraad kunt rijgen. Aan het eind plaats je de kop van de rups. Als je hem als hanger wil gebruiken, kan je hier een lusje maken in het ijzerdraad.

2. Kastanjespinneweb (of kastanjebloem) knopen

Één van de meest bekende kutselwerkjes: het spinnenweb van kastanjes.

.Benodigdheden
Spinneweb van kastanjes
Hoe ga je te werk?
 1. Pak een kastanje en maak rondom gaatjes in de kastanje.
 2. Hier prik je de cocktailprikkers (met eventueel wat lijm) in; je hebt nu een soort zonnetje. Je kan zoveel sateprikker gebruiken als je wilt, maar let wel: hoe meer, hoe moeilijker. Wij raden je aan 4-8 sateprikkers te gebruiken.
 3. Pak een touw en knoop deze om 1 van de sateprikkers.
 4. Nu kan je beginnen met weven: draai het touw om de volgende prikker, en ga zo door naar de volgende. Zo ga je steeds helemaal rond en krijg je een geweldig spinnenweb effect.

Tip! Je kan in plaats van touw ook wol gebruiken in allerlei kleuren. Zo word je spinnenweb opeens een bloem van kastanjes.

3. Teken op kastanjes voor kastanjedecoratie

Geef je kastanjes een extra touch!

Benodigdheden
 • Kastanjes
 • Witte stift of witte verf
Kastanjes versierd met witte stiften
Hoe ga je te werk?
Vind je de kastanjes als geheel toch het mooist, maar wil je ze wat opfleuren? Dan zijn deze kastanjedecoraties iets voor jou. Met alleen een witte stift kan je allerlei decoratie op de kastanje stiften. Met deze stippen, krullen en pijltjes krijgt je herfstschaal een Azteeks effect.

Tip! Niet alle witte markers blijven hangen op kastanjes. Wij raden een acrylstiften aan. Voordeel is dat ze niet gaan vloeien als je ze nat maakt. Daarnaast dekken ze vaak goed.

Tip! Je kan ook op elke kastanje een letter van je naam zetten. Plak de kastanjes vervolgens met een lijmpistool op een kartonnen bordje, en je hebt je eigen naambordje gemaakt!

4. Creëer een Kastanje (kerst)krans

Is het al bijna kerst?

Benodigdheden:
 • Kastanjes
 • Blaadjes uit het bos
 • IJzerdraad
 • Stuk lint
(kerst)krans van kastanjes
Hoe ga je te werk?
Beginnen de kerstkriebels al te komen? Dat komt goed uit, want met deze kastanjekrans maak jij jezelf vast warm voor de kerstdagen.
 1. Net als bij de rups moeten de gaatjes helemaal door de kastanje heen komen.
 2. Is dit gelukt? Dan kan je gaan rijgen. Wij wisselen de kastanjes hier af met blaadjes uit het bos, maar je kan hier natuurlijk ook eikels, klei of een andere afwisseling voor gebruiken.
 3. Aan het eind maak je een knoop in de slinger. En vergeet het rode lint niet voor de final touch!

5. Kastanjemannetjes knutselen

Wie maakt de gekste bosmannetjes?

Benodigdheden:
 • Kastanjes
 • IJzerdraad
 • Alles wat je kan vinden in het bos (blaadjes, eikels, dennenappels)
 • Cocktailprikkers
Poppetjes gemaakt van kastanjes, bladeren en eikels
Hoe ga je te werk?
Met deze bosmannetjes van kastanjes kan je helemaal losgaan. De basis blijft eigenlijk hetzelfde: een spijker en wat lucifers of cocktailprikkers en je kan alle kanten op.

Meer lezen?

Knutselen voor halloween

Knutselen voor Halloween

Met de knutseltips op deze pagina maak je samen met de kinderen de mooiste creaties voor 31 oktober. Wat ga jij maken?

Bekijk de griezeligste knutselwerkjes
Knutselen met ijsstokjes

Knutselen met ijsstokjes

Gebruik ijsstokjes om kleurrijke creaties van te maken zoals plantenpotten en regenboog wolkjes!

Zelf aan de slag met ijsstokjes
Eierdoos en een geknutselde krokodil

Knutselen met eierdozen

Van een zeemeermin tot een mooie bos bloemen, of misschien wel een krokodil, je kan het allemaal knutselen met eierdozen.

Zelf aan de slag met eierdozen